»

OneWeb se je povezal s SpaceXom

Spaceflight Now - Ker so Rusi odpovedali sodelovanje s podjetjem za satelitski internet OneWeb, se je to moralo za storitvami izstreljevanja v vesolje ozreti drugam - in partnerja našlo v SpaceXu.

4. marca bi morala iz Bajkonurja poleteti raketa Soyuz s 36 sateliti za dostavo interneta OneWeb, a je vojna v Ukrajini načrte pokvarila. Rusi so od OneWeba kot pogoj za izpeljavo izstrelitve zahtevali več nemogočih ukrepov, med drugim prodajo deleža britanske vlade v podjetju. Ker to za OneWeb ni bilo sprejemljivo, se je raketa vrnila v montažno halo, tam so menda še vedno tudi sateliti, do katerih podjetje trenutno ne more. Rusi prav tako nočejo vrniti kupnine za izstrelitev preostalih 220 satelitov, s katerimi bi bila popolnjena prva konstelacija - ta trenutno vsebuje 428 satelitov od predvidenih 648. Toda po besedah pristojnih zasežene naprave in kupnina niso bistvena težava, saj v tovarni napravijo po dva satelita na dan; večji problem je bilo iskanje nadomestnega partnerja za pošiljanje materiala v...

9 komentarjev

Amazon, Boeing, Astra Space in drugi želijo še 35.000 satelitov

Slo-Tech - Čeprav Amazon sploh še ni utiril nobenega satelita za svoj satelitski internet, kar kani storiti prihodnje leto, od ameriškega regulatorja zahtevajo dovoljenje za utirjenje dodatnih 4538 satelitov. S tem bi lahko imel Amazonov sistem Kuiper 7774 satelitov v nizkih orbitah, s čimer želi konkurirati SpaceX-u in OneWebu.

Amazon seveda ni edino podjetje, ki je zaprosilo za dovoljenja za izstrelitve novih satelitov. Skupno je devet podjetij zaprosilo za dovoljenje za utirjenje 35.000 satelitov, kar je več kot sedemkrat več od trenutno delujočih satelitov v vesolju. K temu je treba dodati še 30.000 satelitov, za katere SpaceX že ima odobritev in jih bodo izstrelili v prihodnjih letih. V vesolju bo torej precej gneče. Med podjetji je tudi Boeing, ki je že dobil dovoljenje za 132 satelitov, sedaj pa jih želi že 5789. Astra Space jih potrebuje 13.620.

Trenutno je v vodstvu SpaceX, ki jih je že izstrelil 1700, sledi pa mu OneWeb. A kot kažejo zahtevki, je zanimanja ogromno.

15 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev

Sateliti za dostop do interneta bodo negativno vplivali na astronomska opazovanja

Slo-Tech - Ameriško združenje astronomov (AAS) in Nacionalni laboratorij za optično-infrardeče astronomske raziskave (NOIRLab) pri Nacionalni znanstveni fundaciji sta izdala poročilo o vplivu satelitov v nizkih orbitah na astronomska opazovanja. V poročilu ugotavljajo, da se vplivu satelitov SpaceX-a, OneWeba in podobnih podjetij, nikakor ne bo možno izogniti, ga je pa z ustreznimi ukrepi mogoče zmanjšati. Da bi omogočili nemoteno opazovanje neba, se bodo morali prilagoditi oboji - tako astronomi kakor upravljavci satelitov.

Ključni načini, kako lahko zmanjšajo vplive, so zmanjšanje števila satelitov (idealno na nič), utirjanje satelitov v orbite pod 600 km, barvanje satelitov na temo (da bodo imeli čim nižji albedo), nadzor orbit tako, da bodo sateliti odbijali čim manj svetlobe nazaj na Zemljo, maskiranje tirnic satelitov na posnetkih, upoštevanje natančnih efemerid satelitov, da bodo opazovanja izkoriščala obdobja, ko satelitov nad njimi ni.

Čeprav je ustanovitelj Space-X Elon Musk še v...

26 komentarjev

SpaceX za svoje omrežje preizkuša temne satelite

Artefakti zaradi satelitov

Slo-Tech - SpaceX intenzivno gradi svojo konstelacijo satelitov v Zemljini orbiti, s katerimi želi ponuditi globalno dostopen internet. Podjetje je zaprosilo za dovoljenje za izstrelitev 30.000 satelitov, trenutno pa jih je v orbiti 180. Zadnjo skupino 60 satelitov so izstrelili v ponedeljek, med katerimi je tudi črna ovca. Satelit DarkSat je pobarvan s temno barvo, da bi omejili njegov odblesk. Odbijanje sončne svetlobe od satelitov bi lahko motilo astronomska opazovanja, so že lani pisali v Nature. SpaceX ni edini, ki gradi veliko konstelacijo satelitov za internet, saj so tu še Facebook, Oneweb, Iridium in drugi. Letos bi lahko imeli v orbiti že nekaj tisoč tovrstnih satelitov. Trenutno okrog Zemlje kroži okrog 8000 satelitov.

SpaceX-ovi sateliti iz skupine Starlinks so dejansko vidni na nočnem nebu, in sicer tik po izstrelitvah, ko še niso v končnih orbitah. Kasneje so više in so manj moteči. Tudi orientacija njihovih sončnih panelov je drugačna, ko so še nizko, kar dodatno prispeva k...

13 komentarjev

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Seeking Alpha - Amazon je eno izmed podjetij, ki so skočila na vlak satelitskega interneta in se pripravlja na izstrelitev več tisoč majhnih satelitov, ki bodo v tirnicah blizu Zemlje nudili dostop do interneta. Projekt se bo imenoval Kuiper in bo v prvi fazi potreboval 3.236 satelitov, kaže nova vloga Amazona pri FCC. Amazon je FCC uradno zaprosil za dovoljenje za izstrelitev satelitov, ki bi več deset milijonom ljudi po svetu omogočili dostop do interneta.

Poleg FCC želijo podobne konstelacije satelitov za dostop do interneta postaviti še vsaj Facebook, OneWeb, Telesat, Iridum in seveda SpaceX. FCC je doslej že odobril izstrelitve okrog 13.000 satelitov, ki v glavnem pripadajo SpaceX-u. Načeloma bodo vsi ti sateliti krožili v nizkih...

39 komentarjev

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Slo-Tech - Komercialni sateliti v vesolju niso nič neobičajnega, a vseeno velja omeniti novo dovoljenje, ki ga je SpaceX dobil od Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Podjetje bo smelo v orbito poslati 7000 satelitov. Za primerjavo: v orbiti je trenutno okrog 5000 satelitov, izmed katerih jih deluje slabih 2000. SpaceX je že imel dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov v drugem projektu. Oba sta namenjena zagotavljanja internetne povezljivosti. FCC je dovolil tudi izstrelitev več sto satelitov podjetij Kepler, Telesat in Leosa, ki prav tako želijo s sateliti v nižji in srednji orbiti prinesti internet na Zemljo. SpaceX meri na cel svet, Kepler in Telesat na ZDA, LeoSat pa na poslovne uporabnike. V preteklosti je FCC podobne projekte že odobril...

5 komentarjev