»

Zoom se je poravnal za 85 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Sodišče v Kaliforniji je odobrilo lani predlagano poravnavo podjetja Zoom v kolektivni tožbi, ki so jo zoper podjetje vložili posamezniki in več organizacij zaradi vdorov nepovabljenih v sestanke. Podjetje bo plačalo 85 milijonov dolarjev in uvedlo več sprememb, ki bodo podobne incidente preprečile. Da bo poravnava potrjena, je bilo jasno že oktobra ob načelnem pozitivnem mnenju.

Poravnava pokriva 14 kolektivnih tožb, ki so bile vložene med marcem in majem 2020, ko se je epidemija začela in je bilo videosestankovanje prek Zooma manj uveljavljeno kot danes. Pritožniki so se sklicevali na več incidentov, ko so nepovabljeni vdrli v videosestanke in jih nadlegovali z neprimernimi komentarji in posnetki. Zatrjevali so kršitev pravice do zasebnosti.

Pojav se imenuje zoombombing in je bil pogost v začetku, ko je bila večina sestankov dosegljiva brez kode. Nepridipravi naj bi v nekaterih primerih tudi prevzeli nadzor nad sestanki in "ugrabili" zaslone sodelujočih, ki so morali gledati...

0 komentarjev

Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi...

119 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Apple tudi v Sloveniji

Slo-Tech - V torek je ljubljansko okrožno sodišče Zavod Kolektiv 99 vložil kolektivno tožbo zoper Apple zaradi programskega upočasnjevanja starejših mobilnih telefonov iPhone 6 in 7. Decembra 2017 so na internet pricurljali dokazi, da se to dogaja, kar je Apple nekoliko pozneje tudi potrdil. Zaradi tega je Apple v tujini že plačal več sto milijonov dolarjev glob in odškodnin.

V starejših telefonih iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE, 7 in 7 Plus se je po nadgradnji programske opreme procesor upočasnil, če smo imeli nekoliko izrabljeno baterijo, kar je v starem telefonu običaj. Apple je trdil, da je to nujno, saj iztrošene baterije niso več sposobne zagotavljati tokov, potrebnih za delovanje s polno močjo. Četudi bi to držalo, pa bi bil moral Apple o tem uporabnike obvestiti. Telefone je namreč spet pohitrila že zamenjava baterije, kar seveda Apple drago računa, a je to vseeno ceneje od nakupa novega telefona, kar je marsikdo potem storil.

Apple je v nadaljnjih nadgradnjah to potem popravil,...

24 komentarjev

Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov ob 113 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ko je pred tremi leti izbruhnila afera z baterijami v iphonih, se Apple ni prav dolgo sprenevedal. Hitro so potrdili, da v starih telefonih res namenoma upočasnijo njihovo delovanje, ker da s tem ščitijo delovanje telefona, saj iztrošena baterija ne bi mogla več napajati procesorja ob najvišjem taktu in podobno. Apple je zaradi tega tudi izredno pocenil menjavo baterij. A Apple je vse skupaj stalo več sto milijonov dolarjev; ta teden so v najnovejši poravnavi obljubili še 113 milijonov dolarjev.

Applovo stališče lahko razumemo, a so ga povsem neprimerno prikrivali. Lastniki telefonov niso imeli možnosti preveriti, kako iztrošena je njihova baterija, da bi vedeli, kdaj bi jo bilo smiselno zamenjati. Pravzaprav sploh niso mogli vedeti, da bi to kakorkoli vplivalo na karkoli drugega kot avtonomijo telefona, saj nikjer ni bilo niti namiga, da se telefon ob slabi bateriji upočasni in potem čudežno oživi, če jo zamenjamo.

Apple se je v tožbi, ko jo je zoper podjetje vložilo 34 državnih...

67 komentarjev

Ameriško tožilstvo preiskuje Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov

vir: Flickr

Reuters - Zaradi domnevnega upočasnjevanja starejših Applovih naprav, kar naj bi podjetje počelo namenoma za povečevanje prodaje novejših modelov, v ZDA teče obsežna preiskava zoper Apple. Reuters je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da preiskavo vodi tožilstvo iz Arizone in da teče že vsaj od oktobra 2018. Do danes se ji je pridružila večina ameriških zveznih držav. Ali se bo primer končal z vložitvijo obtožnice, s poravnavo ali z zavrženimi očitki, še ni jasno. Uradnih komentarjev iz Arizone ni.

Medtem ko so očitki o upočasnjevanju starejših naprav že zelo dolge brade, se je zgodba začela razpletati (oziroma za Apple zapletati) pred tremi leti. Takrat so v Primate Labs odkrili, da se procesorji v postaranih napravah upočasnijo. Ker je Apple priznal, da zaradi staranja baterije upočasnijo procesor, ga je kmalu zadelo več tožb. Apple je trdil, da bi v nasprotnem primeru prihajalo do nepredvidenih ponovnih zagonov naprave, ker procesor ne bi dobival zadosti energije. Letos so se v skupinski...

20 komentarjev

Apple priznal, da v starih iPhonih upočasni procesor

Slo-Tech - Apple je priznal, da v starih pametnih telefonih iPhone programsko upočasnijo procesor, o čemer se je špekuliralo že leta, debate pa so ponovno oživele ta mesec. Apple je sedaj potrdil, da se to res dogaja. Razlog ni v siljenju uporabnikov v nakup novejšega aparata, temveč je krivec iztrošena baterija.

Kot je ugotovilo že več uporabnikov iPhona, je upočasnitev procesorja sorazmerna z iztrošenostjo baterije. Špekulirali so, da Apple to stori zato, da lahko tudi slabša baterija še vedno zagotavlja en dan avtonomije. Apple je sedaj priznal, da so v iPhone 6, 6S in SE lani s programsko nadgradnjo vpeljali to funkcijo. Novejši iPhone 7...

208 komentarjev

Apple bojda ob iztrošeni bateriji upočasni iPhone

Slo-Tech - V internetu so vnovič oživele burne debate, ali Apple na starejših telefonih, ki imajo že nekoliko izrabljeno baterijo, namerno upočasni procesor. Razlogov za takšno početje ne manjka, saj v podobni obliki to počno skoraj vsi prenosni računalniki - kadar jih izključimo iz omrežne napetosti, upočasnijo takt, da baterija zdrži dlje. Pri iPhonih pa naj bi Apple na ta način poskrbel, da baterija tudi v drugi polovici svojega življenja še vedno zmore telefon držati pokonci cel dan. Ideja v resnici ni slaba, toda ...

Toda zadnja debata se vrti okrog vprašanja, ali Apple to počne in ali je prav, da o tem nič ne reče, saj uradno o tem...

145 komentarjev

Apple izgubil patentni dvoboj z Univerzo v Wisconsinu

Reuters - Tožarjenje zaradi kršitev patentov in modelov je sicer še vedno v glavnem v domeni proizvajalcev, a v zadnjem času čedalje intenzivneje svojo intelektualno lastnino branijo tudi visokošolske ustanove. Univerza v Wisconsinu je dobila bitko z Applom, ki ji bo moral izplačati 234 milijonov dolarjev zaradi nenamerne kršitve patentov.

Univerza v Wisconsinu je od Appla zahtevala 400 milijonov dolarjev, Apple pa je bil pripravljen plačati 10 milijonov dolarjev. Minuli teden je sodišče odločilo, da je Apple kršil patente, ki izvirajo z univerze in jih ima sedaj v lasti Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF). Gre za patente, ki pokrivajo nekatere funkcionalnosti v Applovih pametnih telefonih, in sicer je...

13 komentarjev