»

Volkswagen zaradi računalniškega izpada ustavil proizvodnjo

Slo-Tech - V nemških tovarnah koncerna Volkswagen je včeraj zaradi napake v informacijskem sistemu obstala proizvodnja vozil znamk Volkswagen. Težave so imeli tudi pri proizvodnji audijev in porschejev, so potrdili v podjetju. Vzrok za izpad še raziskujejo. Za zdaj so dejali, da je šlo za "nepravilno delovanje nekaterih omrežnih komponent" na lokaciji v Wolfsburgu, kjer imajo sedež. Prizadete so bile tovarne v Emdnu, Osnabrücku, Hanovru, Dresdnu, Zwickauu in obrati v Braunschweigu, Kasslu, Chemintzu in Salzgitterju.

Iz podjetja so sporočili, da so napako opazili okrog 12.30 po lokalnem času. Po prvih podatkih ni šlo za napad, temveč za napako. Večino posledic so odpravili danes ponoči, nekateri sistemi pa jih bodo čutili še danes. Trenutno ima sicer Volkswagen še drugačne težave v tovarni v Zwickauu, kjer izdelujejo električna vozila. Tam so zaradi nižjega povpraševanja ukinili eno izmeno in prešli na dvoizmenski delavnik. S tem so tudi odpustili 269 zaposlenih.

18 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov jih bo v avtomobilih pač manj

vir: BBC
Slo-Tech - Ker na trgu avtomobilov še vedno vlada pomanjkanje čipov, zaradi česar so lani posamezni proizvajalci začasno ustavljali proizvodnjo v svojih tovarnah, imajo novi avtomobili čipov, s tem pa tudi funkcij, preprosto manj. Ford je na primer sporočil, da njegovi mestni terenci Explorer ne bodo imeli čipov, ki bi omogočali nadzor klimatske naprave z zadnje klopi in gretja zadnjih sedežev. Manjkajoče čipe bodo kupcem avtomobilov vgradili čez leto dni, kdor pa se jim bo pripravljen odpovedati, bo dobil popust. Ford Explorer je zgolj eden izmed modelov, ki so zaradi pomanjkanja čipov okrnjeni. Model F-150 na primer nima več funkcije za nadzor funkcije start-stop, ki motor ob ustavitvi vozila ugasne. Proizvodnjo so skrčili tudi pri nekaterih drugih modelih.

Podobne težave imajo tudi drugi proizvajalci. BMW je lani iz nekaterih vozil (serije 3, 4 ter Z4, X5, X6 in X7) odstranil zaslone na dotik na razvedrilnem sistemu. Tudi funkcija Parking Assistant, ki bi si morala zapomniti, kako smo...

89 komentarjev

Ker ni čipov, Volkswagen in Opel ustavila nekatere tovarne

Slo-Tech - Opel je sporočil, da bo zaradi pomanjkanja polprevodnikov ustavil proizvodnjo v tovarni v Eisenachu. Kako dolgo bo ustavitev trajala, je odvisno od dogajanja na trgu elektronskih čipov, upajo pa na ponoven zagon na začetku prihodnjega leta. Poleg pomanjkanja čipov je sekundarni razlog še pomanjkanje delovne sile zaradi covida.

Novica je presenetila tudi zaposlene, ki so imeli dva dni pred objavo sestanek z upravo, kjer morebitnega zaprtja niso niti omenili. V drugi tovarni v Franciji, ki prav tako proizvaja hibridna vozila, ne bodo ustavljali proizvodnje, kar dodatno jezi zaposlene. Medtem ko bo 1300 zaposlenih v Nemčiji na čakanju, bodo v francoski tovarni nekoliko povečali proizvodnjo.

Težave pestijo celotno avtomobilsko industrijo. Gigant Volkswagen je sporočil, da bo za pol drugi teden ustavil proizvodnjo v Wolfsburgu. Na čakanje bodo poslali 20.000 zaposlenih. Razlog je takisto pomanjkanje polprevodnikov, ki je dosegle nepredstavljive razsežnosti, so sporočili iz Volkswagna....

80 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov General Motors ustavil šest tovarn, v dveh zmanjšal proizvodnjo

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec vozil General Motors je sporočil, da bo moral še povečati število tovarn, ki bodo zaradi pomanjkanja čipov prisilno zaustavljene. Na trgu polprevodniških čipov vlada hudo pomanjkanje čipov, v katerem so proizvajalci avtomobilov še posebej prizadeti, ker so sredi minulega leta množično odpovedovali pogodbe, ko je prodaja vozil padla. Sedaj pa so zadnji v čakalnih vrstah že tako preobremenjenih tovarn čipov. Ker so moderni avtomobili bogato posejani z elektroniko, pomanjkanje čipov pomeni, da vozil ni možno proizvesti. V povprečnem vozilu je od 500 do 1500 čipov, odvisno od opreme.

V ponedeljek bo General Motors za dva tedna ustavil tovarno v Tennesseeju, kjer proizvajajo Cadillac XT5, Cadillac XT6 in GMC Acadia. Tovarno v Lansingu, kjer proizvajajo Chevrolet Traverse in Buick Enclave, bodo ustavili teden dni pozneje, predvidoma za en teden. V tovarni Mehiki pa bodo tedaj prenehali proizvajati model Chevrolet Blazer, medtem ko bo proizvodnja Chevrolet Equinox...

86 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov TSMC odpovedal pocenitve, napovedal tovarne

Slo-Tech - Zaradi hudega pomanjkanja čipov na trgu se je eden največjih proizvajalcev TSMC odločil, da običajnega znižanja cen letos ne bo. Svoje stranke so pozvali, da sprejmejo višje cene, podjetje pa bo med tem bistveno povečalo investicije v razvoj in nove proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor podjetja C. C. Wei je sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih izvedli za 100 milijard dolarjev investicij. S temi investicijami bodo med drugim dokončali 5-nm tovarno v Arizoni (začetek proizvodnje 2024), 3-nm tovarno na Tajvanu (2022), 2-nm Gigafab tovarno na Tajvanu (morda dve) in še dve pakirnici na Tajvanu. Trenutne proizvodne kapacitete so 100-odstotno zasedene, povpraševanja pa je še več. Konkurenca, denimo GlobalFoundries in UMC, se ne ukvarja z najnovejšimi najmanjšimi litografijami, temveč se raje osredotoča na cenejše čipe (recimo 28-nm), ki se uporabljajo na primer v televizorjih, avtomobilski industriji ipd. TSMC proizvede skoraj polovico čipov za Apple, Qualcomm, Nvidio in druge...

42 komentarjev

HSMC dokončno pokopan

Slo-Tech - Po lanskih poročilih o velikih težavah HSMC-ja, ki je zabredel v insolventnost, je saga končana. Danes so nagnali še zadnje zaposlene, podjetje pa nima nobenih načrtov o morebitnem nadaljevanju proizvodnje. Na cesti je ostalo zadnjih 240 zaposlenih, medtem ko so preostale odslovili že prej. A tudi tega niso storili na primeren način.

Proizvajalec čipov Hongxin Semiconductor Manufacturing Company iz Wuhana bi bil moral lani začeti proizvajati čipe v 14-nm tehnologiji, letos pa preiti na 7 nm. HSMC, ki je bil ustanovljen leta 2017, je želel prehiteti trenutno največja kitajska proizvajalca čipov SMIC in Hua Hong, za kar so postavili 20 milijard dolarjev vredno tovarno. V njej bi moralo delati 50.000 zaposlenih, ki bi letno proizvedli za 10 milijard dolarjev izdelkov. S tem je želela Kitajska doseči neodvisnost od tujih proizvajalcev čipov, saj so ti v glavnem ameriška, južnokorejska in tajvanska podjetja.

Zadnjih 240 zaposlenih je moralo podati odpovedi, in sicer so jih nagovorili...

14 komentarjev

Zakaj je moral oditi Boeingov izvršni direktor

Slo-Tech - Bilo je dovolj. Zaradi tegob z Boeingom 737 Max, ki je še vedno prizemljen, medtem ko je na parkiriščih 800 teh letal, se je Boeing razšel z dolgoletnim izvršnim direktorjem Dennisom Muilenburgom. Za njim je težko poldrugo leto, potem ko je oktobra 2018 strmoglavil prvi Boeing 737 MAX, letošnjega marca pa še drugi. Izkazalo se je, da je razlog za nesreči sistem za pomoč pri krmiljenju MCAS, zgodba pa se je iz bizarnega hrošča razvila v sago o pristojnostih, ki jih ameriški regulator FAA zaupa Boeingu. Stolček se je Muilenburgu začel majati minuli teden, ko je Boeing sporočil, da bo začasno ustavil proizvodnjo novih letal Boeing 737 Max. Dokončna kaplja čez rob pa je bila težava Starlinerja, saj se Boeingova kapsula sprva ni uspela spojiti z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

Muilenburga bo 13. januarja zamenjal David Calhoun, dosedanji predsednik podjetja. V vmesnem času bo posle vodil finančni direktor Greg Smith. Upravni odbor je odločitev o zamenjavi sprejel v nedeljo, pri...

39 komentarjev

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Pred poldrugim letom je Foxconn napovedal, da bo v odprl svojo prvo tovarno v ZDA. V Wisconsinu naj bi zaposlil 13.000 ljudi, v zameno pa bi dobil izdatno subvencijo lokalnih oblasti. Že lani se je zgodba o uspehu začela krhati, saj je postajalo jasno, da se milijardna subvencija podjetju davkoplačevalcem ne bo povrnila pred letom 2050. Foxconn je tudi začel spreminjati retoriko in namesto o veliki tovarni televizorjev se je začelo govoriti o precej manjšem obratu za proizvodnjo panelov. Ko je postalo jasno, da je dogovor izrazito v prid podjetja, saj bo več kot milijarda subvencije izplačana ne glede na število zaposlenih, podjetju pa ne bo treba upoštevati vse zakonodaje s področja varstva okolja, tudi republikanski guverner ni več omenjal nekdaj...

42 komentarjev