»

Nemški BSI: Telefoni Xiaomi ne cenzurirajo

Slo-Tech - Jeseni je center za nacionalno kibervarnost pri litovskem ministrstvu za obrambo preveril tri nove kitajske telefone, ki so priljubljeni na litovskem trgu, in zaključil, da vsebujejo orodja za cenzuriranje in prisluškovanje. Telefoni naj bi imeli celo lokalno shranjen seznam besed (npr. svoboda za Tibet ali demokratično gibanje), ki jih potem cenzurirajo. Enako je ta mesec odkril Tajvan, in sicer da Xiaomi 10T 5G cenzurira 2000 do Kitajske kritičnih besednih zvez.

Nemški Zvezni urad za informacijski varnost (BSI) pa sedaj pravi, da na Xiaomijevih telefonih niso odkrili dokazov za cenzuriranje vsebin. BSI je preiskavo začel po objavi litovskega centra lanskega septembra. Tudi Xiaomi je tedaj najel zunanje strokovnjake, ki naj bi preverili litovske obtožbe. Tržni delež njihovih telefonov v Evropi namreč raste in je že 2. največji proizvajalec telefonov (23-odstotni tržni delež), tovrstne obtožbe pa lahko to ogrozijo. Xiaomi je seveda pozdravil nemške ugotovitve in dejal, da...

11 komentarjev

Kitajski telefoni poslušajo, prestrezajo in pišejo domov

Slo-Tech - Center za nacionalno kibervarnost pri litovskem ministrstvu za obrambo je preveril tri nove kitajske telefone, ki so prodajajo tudi v Litvi, in ugotovil, da lahko vsebujejo orodja za cenzuriranje in prisluškovanje. Analizirali so Huawei P40 5G, OnePlus 8T 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. V poročilu ugotavljajo, da imajo pomanjkljivosti vsi telefoni.

Huawei P40 5G ima ranljivost v uradni tržnici za aplikacije, ki omogoča preusmeritev v elektronski predal tretjega proizvajalca. Xiaomijev telefon ima vrsto varnostnih pomanjkljivosti in možnosti za prisluškovanje. Odkrili so vsaj 61 parametrov o uporabniku in njegovih dejanjih, ki se lahko posredujejo na Kitajsko. Vgrajene aplikacije, kot so Security, Mi Browser, Cleaner, MIUI Package Installer, Themes, Music, in Downloads, podatke dejansko posredujejo na Kitajsko. Hkrati ima telefon tehnične sposobnosti za cenzuriranje in seznam 449 ključnih besed, vsebine s katerimi ne prenese (med njimi Free Tibet, Women's Committee ipd.).

Skupno so v...

32 komentarjev

Qualcomm predstavil novi čip Snapdragon 888

The Verge - Qualcomm je na tiskovni konferenci uradno predstavil prihajajoči čip Snadragon 888, ki bo poganjal mobilne telefone nove generacije. Kot zatrjujejo, imajo že sklenjene pogodbe s 14 proizvajalci, ki ga bodo uporabljali (ASUS, Black Shark, Lenovo, LG, Meizu, Motorola, Nubia, realme, OnePlus, OPPO, Sharp, Vivo, Xiaomi in ZTE). Prve naprave pričakujemo v prvem polletju prihodnjega leta.

Glavne novosti, ki jih prinaša novi čip, so modem 5G tretje generacije Snapdragon X60, ki bo podpiral tako milimetrski pas kakor sub-6 del spektra ter bo moderne funkcije (carrier aggregation, global multi-SIM, 5G Standalone, 5G Non-standalone, Dynamic Spectrum Sharing), namenski čip šeste generacije Qualcomm Hexagon za umetno inteligenco (Qualcomm AI Engine) s zmogljivostjo 16 TOP/s ter grafični del Snapdragon Elite Gaming, ki nadomešča Adreno. Qualcomm Spectra ISP bo zmogel obdelati vhodne informacije za posnetke ločljivosti 12 MP z 120 fps. S tem bo za 35 odstotkov hitrejši od predhodnika. Čip za 5G...

6 komentarjev

Telefoni OnePlus vohunijo za uporabniki

Slo-Tech - Adam Conway je minuli teden ugotovil, da telefoni kitajskega proizvajalca OnePlus, ki slovijo kot cenovno zelo dostopni glede na svoje specifikacije, vohunijo za uporabniki. Izkazalo se je, da operacijski sistem OxygenOS na strežnike proizvajalca brez opozorila za uporabnika pošilja podatke o stanju zaslona (vključen, izključen), odklepih zaslona, ponovnih zagonih, serijsko številko, IMEI, telefonsko številko, naslov MAC, ter podatke o mobilnem in brezžičnem omrežju. Poleg tega je telefon sporočal tudi podrobnosti o uporabi posameznih aplikacij, denimo Outlook in Slack. To stori vsakokrat, ko se telefon sesuje (do neke mere razumljivo) in vsakokrat, ko zaslon zbudimo ali ugasnemo.

Nekaj...

39 komentarjev

Napad rowhammer deluje tudi androidnih telefonih

Ars Technica - O napadu rowhammer smo prvikrat poročali pred skorajda dvema letoma, ko so raziskovalni na Carneige Mellon University odkrili, kako lahko z zelo hitro ponavljajočim branjem iste vrstice v pomnilniku okvarimo podatke v sosednjih vrsticah. Tedaj je bila ranljiva večina preizkušenih modulov, a so strokovnjaki fenomen večinoma odpravili kot hrošč, ki omogoča okvaro podatkov, kaj več pa ne. Štiri mesece pozneje so pokazali, da je mogoče to isto ranljivost uporabiti tudi za pridobitev skrbniškega dostopa do operacijskega sistema. Sedaj imamo pred nami praktično izvedbo napada, ki pridobi dostop root do večine androidnih telefonov.

Rowhammer je strojni napad, saj ne izkorišča nobene ranljivosti v programski opremi. Namesto tega izrabi...

7 komentarjev

Prizadeven kitajec OnePlus 3

Slo-Tech - Mlado kitajsko podjetje OnePlus, ki je prijetno presenetilo s telefoni OnePlus One, One Plus 2 in OnePlus X, nadaljuje serijo telefonov z novincem po imenu OnePlus 3. Ta za sprejemljivo ceno, ki ga uvršča v srednji razred, prinaša zelo spodobne specifikacije.

Torej najprej k bistvu: OnePlus 3 bo stal 400 evrov, kar ni malo, je pa še vedno skoraj pol manj od iPhona ali najnovejših Galaxyjev. Ima štirijedrni procesor Snapdragon 820, grafični čip Adreno 530, 6 GB pomnilnika in 5,5-palčni AMOLED-zaslon z ločljivostjo 1080p. Vgrajenega flasha je 64 GB, kar bo moralo zadostovati, ker nima...

81 komentarjev

OnePlus 2 nadaljuje po stopinjah predhodnika

Slo-Tech - Po velikem uspehu, ki ga je OnePlus lani požel s svojim mobilnim telefonom OnePlus One, so danes predstavili njegovega naslednika. OnePlus 2 ima težko nalogo, saj mora izpolniti velika pričakovanja, ki jih je ustvaril OnePlus One z izjemnimi specifikacijami za dostopno ceno. OnePlus 2 je le nekoliko dražji, saj osnovni model dobimo že za 340 evrov, a bistveno izboljšan.

Ima Snapdragon 810 1,8 GHz, 3 ali 4 GB pomnilnika LPDDR4-1555, 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p, baterijo s kapaciteto 3300 mAh, senzor za prstne odtise, dve kameri (13 in 5 milijonov točk), 16 ali 64 GB prostora za shranjevanje podatkov ter Android 5.1 z OxygenOS. Ohišje je kovinsko. Velikost zaslona in ločljivost sta torej ostala enaka (je pa...

54 komentarjev