»

Microsoft osvežuje linijo Surface

Microsoft - Pri Microsoftu so pomladili ponudbo prenosnih računalnikov in hibridov Surface Laptop, Surface Pro in po štirih letih celo tudi namizniškega Surface Studio 2. Nadgradnje se skoraj v celoti tičejo procesnega drobovja in vsebujejo tudi kakšen korak nazaj.

Microsoftov letošnji dogodek, namenjen znamki računalnikov z dotikabilnimi zasloni Surface (krajši video povzetek), je bil na moč podoben mnogim prejšnjim - v smislu, da so bile predstavljene naprave navzven praktično neločljive od preteklih. Kompaktni prenosnik Surface Laptop 5 ostaja v 13,5- in 15-palčnem formatu kot štirica. Surface Pro 9 je oblikovno neločljiv od osmice, le ohišja so pridobila več barvnih kombinacij. Namizniški računalnik za oblikovalce Surface Studio 2 Plus ima tri nove vtičnice Thunderbolt 4. Posodobitve so skoraj v celoti omejene na čipe v napravah. Oziroma še natančneje: na Intelove čipe. Surface Laptop 5 namreč izgublja možnost izbire AMDjevih procesorjev, kar je nekam slaba popotnica, ker so se ti pri...

9 komentarjev

Microsoft občutno prenovil linijo Surface

The Windows Blog - V Microsoftu so izvedli najbolj korenito posodobitev družine hibridnih računalnikov Surface po več letih in predstavili nove inačice Surfaca Pro in Go, pa zanimiv zmogljivi prenosnik Surface Laptop Studio in drugo generacijo poklopnega telefona Surface Duo.

Tehnično so v Microsoftu linijo svojih hibridnih prenosnih naprav Surface osvežili pred dvema letoma, vendar je šlo za precej blage izboljšave. Letošnje jedro novosti predstavljajo modeli, ki so se jim posvetili v večini elementov (krajši video povzetek). Surface Pro 8 ima ohišje povečano na 13 palcev, ločljivost zaslona na 2880×1920 in njegovo osveževanje na 120 Hz, pa tudi obroba okoli zaslona je zdaj precej ožja. Nova je kamerica, pa ves zvočni sistem z mikrofoni in zvočniki, medtem ko je strojno drobovje osrediščeno okoli Intelovih procesorjev Core enajste generacije (Tiger Lake). Pomnilnika je do 32 GB, prostorske shrambe do 1 terabajta. Cena je v Evropi okoli 1200 eur za vstopni model, ki bo dobavljiv v oktobru, torej...

11 komentarjev

Windows 10X bo zamudil, morda ga sploh ne bo

Slo-Tech - Windows 10X, ki ga je Microsoft obljubljal za letos, bo še nekaj časa počakal ali pa ga sploh ne bo. Pred dvema letoma je Microsoft na novinarski konferenci o liniji Surface predstavil Surface Duo, Surface Neo in Windows 10X. Slednji bi moral biti povsem nova različica Oken, namenjena prepognjenim oziroma poklopnim napravam. Medtem ko je Surface Deo ugledal luč sveta, Surface Neo bolj na pol, je Windows 10 X sploh ni.

Microsoft se je odločil, da Windows 10X ne bo izšel letos in da ga ne bo v obliki, kakršno so napovedovali. Razvoj se je preusmeril nazaj v Windows 10. To postavlja vprašanja, ali bomo sploh kdaj dobili kaj poleg običajnih Windows. Poizkusov je bilo veliko, uspehov pa bolj malo. Windows RT, Windows 10S in sedaj Windows 10X so vsi končali svojo pot. Pričakovati je, da bo Microsoft kdaj v prihodnosti pripravil pravi Windows 10 za ARM, medtem ko okleščena verzija Windows 10X v bitki proti chromebookov ostaja obsojena na neuspeh. Bo pa Microsoft nekaj tehnologij, ki so...

14 komentarjev

Microsoft predstavil prenosnike Surface Laptop Go

Surface Laptop Go

vir: The Windows Blog
The Windows Blog - Letošnja Microsoftova jesenska predstavitev je bila v primerjavi z lansko precej manjša; ob posodobljenem hibridu Surface Pro X in nekaj kosih periferije je bila poglavitna najava linija cenejših prenosnikov Surface Laptop Go ... ki pa vseeno niso tako zelo cenejši.

V koronakrizi je postal širši dostop do spodobnih prenosnih računalnikov še prav posebna vrednota in v Microsoftu so se očitno zavedli, da je večina modelov njihove znamke Surface za študentarijo in šolarje preprosto predraga. 13. oktobra tako v trgovine pošiljajo prenosnike Surface Laptop Go, ki naj bi bili cenejša alternativa - vsaj če upoštevamo vstopno inačico, ki bo pri nas na voljo za okoli 600 evrov. Zadevo poganja Intelov štirijedrni procesor Core i5-1035G1, zatakne pa se že pri pomnilniku, ki ga je v najcenejšem modelu zgolj 4 GB, in podatkovni shrambi eMMC velikosti 64 GB. Takšna naprava je precej neuporabna, zato je bolje vstopno točko postaviti bližje 800 evrom, kjer dobimo 8 GB Rama in 128 GB pogon SSD....

24 komentarjev

Microsoftov telefon Surface Duo prispe 10. septembra

Slo-Tech - Pri Microsoftu so naposled najavili datum prihoda in ceno njihovega prvega Androidnega telefona. Dvozaslonska naprava Surface Duo prispe 10. septembra, v ZDA, za precej zasoljenih 1400 dolarjev.

Pametni telefon Surface Duo je bil največje presenečenje lanske oktobrske Microsoftove tiskovke, osrediščene okoli družine Surface. Ne samo zato, ker gre za prvi Androidni telefon redmondskega velikana (če ne štejemo Nokijinih poskusov v to smer), ampak tudi zaradi same oblike: naprava ima dva zaslona in se poklopi kot knjiga. Inženirji so potrebovali skoraj leto dni vztrajnih testiranj, da so zadevo dodelali, kajti Surface Duo bo 10. septembra naposled dočakal prve kupce, najprej v Združenih državah, za katere so že odprta prednaročila. V oči pa v bistvu najbolj zbode cena, saj je 1400 ameriških dolarjev (brez davka!) tudi za prvo generacijo nišne naprave kar dosti. Še posebno pa, ko pogledamo tehnične specifikacije.

Surface Duo je namreč v notranjosti zgrajen na večjidel lanski...

39 komentarjev

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

The Windows Blog - Na predstavitvi v New Yorku so pri Microsoftu pokazali posodobitve prenosnikov in tablic Surface, pa tudi vrsto presenečenj - pametne slušalke Surface Earbuds, dvozaslonsko tablico Surface Neo z novo verzijo Oken ter dvozaslonski Androidni telefon Surface Duo.

Pod značko Surface je Microsoft pred sedmimi leti lansiral svoje istoimenske prenosniške "dvoživke", toda skozi leta se je udomačila kot tista uspešna linija uporabniškega hardvera iz Redmonda, ki ni Xbox. Sem sedaj sodijo tudi delovne postaje Studio in dotikabilne stenske table Hub, od lanskega leta pa celo slušalke Headphones. In glede na včerajšnjo navdušujočo predstavitev v New Yorku (skrajšan posnetek) inženirjev v podjetju inovativni elan še ni zapustil, kajti linija bo dobila še več zelo zanimivih članov.

Začnimo pri največjem presenečenju: pametnem telefonu Surface Duo, na katerem teče - Android. Z njim Microsoft vnovič poskuša vstopiti na področje telefonov po tem, ko je predlani evtanaziral OS Windows 10 Mobile....

24 komentarjev

Microsoft predstavil Surface Laptop in Windows 10 S

Slo-Tech - Microsoft je predstavil novega člana svoje linije Surface, in sicer prenosni računalnik z neizvirnim imenom Surface Laptop. Gre za izdelek, ki se uvršča med hibridni prenosnik/tablico Surface Pro in prestižni Surface Book. Poleg Surface Laptopa je Microsoft predstavil še novo oskubljeno verzijo svojega operacijskega sistema Windows 10 S, ki teče na njem, a jo je mogoče nadgraditi v Windows 10 Pro. Pojdimo lepo po vrsti.

Surface Laptop ima na dotik občutljiv zaslon z diagonalo dolžine 13,5 palca in ločljivostjo 2256 x 1504. Tipkovnica Alcantra je enaka kakor na Surface Pro 4 in ni odstranljiva. V notranjosti tiktaka sedma generacija Intelovega procesorja (Kaby Lake), ima do 1 TB SSD-ja, podporo za USB 3.0 (a ne USB-C) in DisplayPort ter teoretično do 14,5 ur...

18 komentarjev