»

AMD osvežil serijo Radeonov RX 6000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so izvedli rahlo pomladitev nekaterih modelov grafičnih kartic Radeon aktualne družine RX 6000: na police so poslali trojico 6950 XT, 6750 XT in 6650 XT.

AMD in Nvidia imata navado nekje sredi življenjske dobe posamezne generacije grafičnih kartic izvesti pomladitev; zeleni tabor običajno geforcom pripoji različice Ti(tanium), medtem ko rdeči lansirajo radeone s številkami XX50. Takšne posodobitve so ponavadi odraz stalnih izboljšav proizvodnih procesov ali boljše dobavljivosti drugih komponent in tako je tudi pri novi trojici radeonov: 6950 XT, 6750 XT in 6650 XT. Ti se od "ne-petdesetk" razlikujejo v slabih sto megahercev višjem taktu in pa malo hitrejšem pomnilniku s prepustnostjo 18 Gbps (nasproti 16 Gbps), ki je postal v zadnjem času bolj razpoložljiv. Toda skladno s tem je pri vsaki kartici za nekaj deset vatov poskočila tudi poraba. Ostale lastnosti ostajajo enake, omeniti pa velja še, da se inačica RX 6600 XT z nastopom petdesetke poslavlja, medtem ko vse ostale...

18 komentarjev

Najmočnejše kartice Radeon Pro zaenkrat za mace pro

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so malce presenetljivo naznanili dodatne, močnejše člane aktualne družine grafičnih kartic za delovne postaje, Radeon Pro W6000X, ki so namenjeni zgolj macom pro. Zanimiv je predvsem Radeon Pro W6800X Duo, ki je prva dvoprocesorska grafična kartica arhitekture Navi.

V začetku junija smo videli prve AMDjeve grafične kartice za delovne postaje na podlagi arhitekture RDNA2, Radeone Pro W6000, logične naslednike serije W5000 izpred dveh let. Ker je med W6800 in W6600 zijala očitna luknja, smo se nadejali na primer kartice W6700 ... toda v AMDju so namesto tega zdaj naznanili Radeone Pro W6900X, W6800X in pa W6800X Duo. Tisti "X" na koncu označuje razširitveni modul MPX za računalnike Mac Pro, kar pomeni, da so te kartice zaenkrat rezervirane za te Applove stroje. Enostavna konverzija za PC ni mogoča, ker uporabljajo dodatno MPX vodilo za elektriko, pa tudi modulov MPX ni mogoče enostavno posaditi v matične plošče za PCje.

Kot se spodobi za grafične kartice za profesionalno...

21 komentarjev

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

vir: AMD
AMD - Če lahko postavke z uvodnih predstavitev Intela in Nvidie na letošnjem Computexu preštejemo na prste ene mizarjeve roke, pa je AMD pripravil navdušujočo serijo najav. Med njimi smo videli tako pričakovane reči, kot so APUji Ryzen 5000G za prosto prodajo in prenosniški Radeoni RX 6000M, kot tudi presenečenje v obliki novega formata medpomnilnika v prihajajočih procesorjih.

Ko so v rdečem taboru sredi aprila predstavili procesorje z integrirano grafiko (AMD jim pravi APU) Ryzen 5000G, so bili sprva namenjeni zgolj OEM partnerjem, toda v podjetju so takoj dali vedeti še, da jih lahko poleti na policah trgovin pričakujemo tudi samostojno. To se bo zgodilo 5. avgusta, ko prispeta prva dva primerka, osemjedrnik Ryzen 5700G in šestjedrnik 5600G. To se pravi, uvodoma bosta na voljo najmočnejša 65-vatna primerka iz šesterice aprila lansiranih APUjev, ta hip pa še ni jasno, ali in kdaj sledijo preostali. Če na hitro ponovimo, so to izdelki, kjer so procesorska jedra Zen 3 spojena z...

13 komentarjev

AMD predstavil Radeona RX 6700 XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so z novimi radeoni naposled pričeli polniti tudi srednji cenovni del trga grafičnih kartic. Radeon RX 6700 XT prispe 18. marca in bo konkurenca Geforcoma RTX 3070 in 3060 Ti.

Pri AMDju so aktualno generacijo grafičnih kartic, Radeone RX 6000, lansirali konec lanskega oktobra. Kot je za te izdelke običajno, so pričeli z najdražjimi primerki, zato je večina ljudi na zanje zanimive cenejše modele še čakala. Spričo pomanjkanja čipov in pandemije smo se načakali več kot štiri mesece, a marca bomo očitno vseeno videli prvo kartico za srednji del trga - Radeona RX 6700 XT. Izšla bo 18. tega meseca, za priporočeno prodajno ceno v ZDA pri 480 dolarjih plus davek. Žal sta tako dobavljivost kot navedena cena v teh časih zgolj in samo teoretična, kajti pomanjkanje polprevodniških vezij in vnovična kriptonorija pomenita, da kartice s polic zletijo praktično v hipu, zneski pa so posledično nerealno naviti. Kdor se bo v Sloveniji dejansko dokopal do novega radeona, naj tako računa na...

59 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 6000

vir: AMD
AMD - Po tednih draženja in ugibanj smo dočakali še zadnje poglavje letošnjega troboja med rdečimi, modrimi in zelenimi: AMDjevo uradno najavo prvih grafičnih kartic na osnovi arhitekture RDNA2. Trojico izdelkov sestavljajo Radeoni RX 6800, RX 6800XT in RX 6900 XT.

Nvidia je z jesenskim lansiranjem Geforcov RTX 30 ljubiteljem računalniške grafike pošteno dvignila apetite in AMD je bil pred zahtevno nalogo, da se tej ponudbi ustrezno postavi po robu, saj že nekaj let caplja za konkurenco. Toda Lisa Su in druščina se očitno izziva niso ustrašili, kajti AMDjeva predstavitev (krajši video povzetek) je izzvenela v podobi grafov, kjer si najnovejši Radeoni in Geforci uravnoteženo izmenjujejo udarce. Razkrite so bile tri kartice z vrha ponudbe: Radeon RX 6800 XT, ki bo s ceno 650 evrov predstavljal neposredno konkurenco Geforcu RTX 3080; njegova malo počasnejša inačica RX 6800 za slabih 600 eur, ki se bo spopadal z RTX 3070; in pa Radeon RX 6900 XT za tisočaka, s katerim se želijo vsaj na...

52 komentarjev

AMD lansiral profesionalne kartice Radeon Pro W5700

AnandTech - Pri AMDju so najnovejšo arhitekturo Navi naposled splovili še v različici za grafične delovne postaje: kartica se imenuje Radeon Pro W5700 in je glede na prejšnje profesionalne izvedenke vsaj na videz bližje običajnim radeonom.

Profesionalne grafične naloge imajo kanček drugačne zahteve kot igričarjenje - v grobem terjajo večjo natančnost in zanesljivost pri obdelavi kompleksnejše geometrije. Toda časi, ko so kartice FirePro in Quadro z desetkratnikom cene potrošnih ždele v vsem od izrisovalnih farm za animirane filme do simulatorjev vremena, so za nami. Preračunavanju so danes namenjene ločene veje mašinerije (GPGPU), medtem ko CAD ne zahteva več najnovejših krikov tehnologije. Vse več delovnih postaj je namesto tega usmerjenih v navidezno resničnost in realnočasovno vizualizacijo. Vsaj tako ocenjujejo pri AMDju in so posledično svojo prvo profesionalno kartico na osnovi arhitekture Navi napravili s precej "normalnimi" specifikacijami.

Radeon Pro W5700 je že poimensko blizu...

11 komentarjev

AMD je predstavil novi zverini

Radeon R9 295X

vir: AnandTech
AnandTech - Pred enim tednom je kar nekaj popularnih spletnih strani začelo dražiti s slikami kovinskega kovčka, na katerem se je bohotil napis AMD. Velikih vprašanj, kaj se skriva v kovčku, niti ni bilo, saj je bilo že pred tem, v minulem tednu pa še nekajkrat neuradno povedano, da bomo v kratkem videli najzmogljivejšega Radeona do zdaj. Gre seveda za kartico, ki na eni tiskanini združuje par Radeonov R9 290X.

Radeon R9 295X2 tako uporablja dve jedri Hawaii, ki sta z 2816 računskimi jedri polno zmogljivi, z najvišjo frekvenco 1018 MHz celo za 18 MHz hitrejši, kot na R9 290X. Enako je s pomnilnikom, vsako od jeder obdrži 512-bitno vodilo in 4 GB delovnega pomnilnika GDDR5 pri 5 GHz. Vsa ta zmogljivost se seveda nekje pozna, na porabi. Kartici naj bi se poraba namreč dvignila kar do 500 W, kar je...

49 komentarjev