»

Vse tekmovalke z biološke olimpijade z medaljami, ena srebrna

Slo-Tech - Sezono olimpijad iz znanja nadaljujemo z biologijo, kjer je slovenska ekipa dosegla izvrsten rezultat. Letošnja 32. mednarodna biološka olimpijada bi bila morala potekati na Portugalskem, a je kot vse ostale olimpijade potekala na daljavo. Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj) je osvojila srebrno medaljo, Lorena Vovk (ERUDIO izobraževalni center, Zavod za izobraževanje, svetovanje in organizacijo), Nina Jakop (Šolski center Velenje, Gimnazija) in Zarja Doberšek (II. gimnazija Maribor) pa so osvojile bronasta odličja.

Tekmovanje je potekalo na daljavo, zatorej so slovenske tekmovalke nastopile na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Minuli ponedeljek je potekal praktični del tekmovanja, dva dni pozneje pa še teoretični. Oba dela sta trajala tri ure in sta se začela ob 9. uri po lokalnem času. Za razliko od matematične olimpijade tu ni niso vztrajali s sočasnim začetkom tekmovanja povsod po svetu. Tip nalog je pač takšen, da kaj dosti ne more pricurljati. Praktični del je bil letos izveden...

0 komentarjev

Slovenski fiziki na olimpijadi enkrat srebrni, dvakrat bronasti

Slo-Tech - Kakor vse olimpijade letos je tudi pravkar zaključena fizikalna olimpijada potekala na daljavo. Organizirali so jo v Vilni v Litvi, ki so zagotovitev enakovrednih pogojev v vse države poslali vse potrebščine za eksperimentalni del tekmovanja. Na olimpijadi, ki sestoji iz enega dneva za eksperimentalne naloge in drugega dne za teoretične naloge, so slovenski tekmovalci osvojili eno srebro medaljo in dve bronasti medalji. Najbolje se je odrezal Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), medalji pa sta osvojila še Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad) in Lev Podbregar (Gimnazija Lava, Šolski center Celje). Anže Krejan (Gimnazija Velenje) je prejel pohvalo, tekmovalec pa je še Nejc Funtek (Gimnazije Lava, Šolski center Celje).

V eksperimentalnem delu tekmovanja so se ukvarjali z neidealnimi kondenzatorji in svetlečimi diodami, v teoretičnem delu pa z oceanskim hrbtom, elektrostatično lečo za curek elektronov in kvantno fiziko. Tekmovalo je 368 dijakov iz 76 držav, večinoma v lastnih državah....

3 komentarji

Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih ved

ZOTKS - Po enoletnem premoru, ko so nekatere olimpijade v znanju potekale na daljavo, druge pa so bile odpovedane, se letos olimpijade nadaljujejo. Novo sezono je že tradicionalno otvorila Evropska olimpijada iz eksperimentalnih ved (nekdanja Evropska naravoslovna olimpijada), na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrni medalji.

Letošnja olimpijada je potekala na daljavo, a ne na papirju. Po dve tročlanski ekipi iz 19 držav članic Evropske unije sta tekmovali v lokalnih laboratorijih v vsaki državi. Slovenski ekipi so sestavljali Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina), Tian Strmšek in Jurij Šuman (oba II. gimnazija Maribor) ter v drugi ekipi Marija Judež (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Nejc Sušnik (Gimnazija Škofja Loka) in Timotej Rebek (Gimnazija Nova Gorica). Olimpijado so organizirali na Univerzi v Szegedu na Madžarskem, izvedli pa so jo v posamičnih državah v dveh tekmovalnih dneh (10. in 11. maj). Slovenski ekipi sta se pomerili na...

10 komentarjev

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Slovenski kemiki na olimpijadi ponovili lanski uspeh

Slo-Tech - Iz Češke in Slovaške, ki sta letos organizirali 50. mednarodno kemijsko olimpijado, prihajajo razveseljive novice. Slovenska delegacija je ponovila lanski uspeh, saj se domov vrača z dvema srebrnima in eno bronasto medaljo. Od 19. do 29. julija so se, letos prvikrat v dveh državah, potili Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka), ki sta osvojila srebrni medalji, Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), ki je dosegel bron, in Nastja Medle (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci je letos nastopalo točno tristo tekmovalcev iz 76 držav.

Letošnja olimpijada je potekala v Pragi in Bratislavi, s čimer se je na 50. obletnico prve olimpijade simbolično vrnila tja, kjer se je vse skupaj začelo. Prva olimpijada je leta 1968 potekala na Češkoslovaškem. Tedaj so...

4 komentarji

Tudi biologi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Nadaljuje se letošnja bronasta bera slovenskih tekmovalcev na mednarodnih olimpijadah iz znanja, ki so jo s popolnoma enakim izkupičkom dopolnili tudi biologi. Na 25. mednarodni biološki olimpijadi, ki je potekala na Baliju, so Slovenijo zastopali Tim Ulčar Pertot (Gimnazija Bežigrad), Jan Gojznikar (I. gimnazija v Celju), Žiga Barbarič (Gimnazija Murska Sobota), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka). Bronasti odličji sta osvojila Jan Gojznikar (116. mesto) in Tim Ulčar Pertot (130. mesto), medtem ko sta preostala tekmovalca dobila pohvali. (Lani je Slovenija osvojila štiri bronaste medalje.)

Na Baliju se je pomerilo 238 tekmovalcev iz 61 držav. En dan so reševali praktične naloge,...

4 komentarji