»

Windows 11 Pro bo zahteval internetno povezavo

Slo-Tech - Večina operacijskih sistemov pri namestitvi želi uporabnika nagovoriti v ustvaritev spletnega računa, a če tega ne želi ali morebiti celo nima internetne povezave, se je temu vsaj za osnovne funkcionalnosti dalo izogniti. Windows 11 Pro bo v prihodnosti, podobno kot inačica Home že sedaj, to v celoti onemogočil. Brez aktivne internetne povezave sistema sami ne bomo mogli namestiti. To je najočitnejša izmed več sprememb, ki jih prinaša najnovejša predogledna verzija (Insider Preview) Windows 11.

V trenutni inačici je na računalniku, ki nima aktivne povezave z internetom, še moč namestiti Windows 11. Po novem pa to sploh ne bo mogoče. Tudi v preostalih operacijskih sistemih so spletni računi zaželeni, a vsaj osnovne funkcionalnosti delujejo tudi brez. V Applovih macih obstaja možnost lokalnega računa. Celo iPhoni in iPadi delujejo brez povezave in brez računa. Android jo potrebuje za aktivacijo, ne pa za vpis in dostop do namizja. Celo najbolj internetni Chrome OS ima račun za...

276 komentarjev

Okleščeni Windows 11 SE za šole je tu

Slo-Tech - Microsoft je pripravil še okleščeno verzijo Windows 11 SE, ki bo namenjena šibkim prenosnikom. V tem segmentu trenutno vodijo Googlovi chromebooki, za kar Microsoft ni bil našel odgovora. Zaprti Windows 10 S, ki je dovoljeval nameščanje zgolj aplikacij iz Microsoft Stora, je bil pravcata polomija, zato sedaj poizkušajo znova, nekako v slogu kasneje odpovedanega Windows 10X.

Windows 11 SE bo namenjen počasnim poceni napravam, na voljo pa bo le šolam in ostalim izobraževalnim ustanovam. Windows 11 SE je sicer optimiziran za Microsoftove programe, a podpira tudi nekatero programsko opremo tretjih proizvajalcev. To je za šole skorajda nujno, saj je na primer Zoom med epidemijo postal izjemno priljubljen. Operacijski sistem sploh ne bo imel Microsoft Stora, temveč bodo programe odobravali administratorji. Izbirali jih bodo lahko s seznama preverjenih.

Sicer je Windows 11 SE sorazmerno podoben večjemu bratu. Manjkata Snap Layouts in Widgets, programi se vedno odpirajo maksimirano, Edge...

42 komentarjev

Windows 11 je tu

Slo-Tech - Ta teden je s precej manj pompa kot v preteklosti izšla nova verzija Windows 11. Enajstica je zanimiva žival, skorajda samorog, saj je ob izidu Windows 10 Microsoft sprva trdil, da je to zadnja verzija vseh časov, ki bo imela inkrementalne nadgradnje v neskončnost. A če ne prej je letos dokončno postalo jasno, da bo izšel tudi Windows 11. Šest let po Desetici je Enajstica tu.

Windows 11 je za licenčne uporabnike Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, podobno kot je bil Windows 10 nadgradnja - in to mestoma kar vsiljena - za imetnike Osmice. Windows 11 pa ne bo na voljo za vse, saj je pri strojni opremi precej izbirčen, zlasti pri procesorjih (osma generacija Intel Core ali druga generacija AMD Ryzen) in TPM 2.0. A kdor bo zahteve izpolnil, lahko v Windows Update pridobi novo verzijo. Toda ne vsi takoj, saj se je Microsoft odločil za postopno sproščanje.

Najprej pade v oči prenovljen grafični vmesnik, v katerem so osveženi meni Start in začetni zaslon, opravilne vrstice,...

257 komentarjev

Windows: po desetki vendarle enajstica

vir: Microsoft

Slo-Tech - Po tednih ugibanja smo tudi uradno dočakali novo iteracijo operacijskega sistema Windows. Satya Nadela, predsednik uprave in izvršni direktor Microsofta je novost pospremil z besedami, da gre za prvo različico nove dobe Windows. Zeh, skoraj enako kot prejšnjič. Mimogrede, Microsoft je te dni po tržni kapitalizaciji postal drugo podjetje na svetu, vredno več kot dva bilijona ameriških dolarjev, prvemu je to lani uspelo Applu.

Windows 11 bo sicer na voljo kot brezplačna nadgradnja za obstoječe uporabnike Windows 10, bo pa za delovanje potrebno izpolniti nekaj zahtev, denimo najmanj 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora na disku in čip z varnostno platformo TPM 2.0. Zaradi slednjega mora biti procesor po novem združljiv z Microsoftovimi zahtevami in to pomeni, da izdelki iz dobe pred 8. generacijo Intel Core in AMDjevimi Ryzeni 2000 najverjetneje ne bodo delovali. TPM čip sicer strojnem nivoju skrbi za varnost šifrirnih ključev, poverilnic in vsega drugega zaupnega. Mogoče ga je uporabiti...

107 komentarjev

Windows 11 pobegnil, Microsoft pripravlja dogodek

Slo-Tech - Na internet niso ušle samo informacije, da Microsoft bržkone pripravlja novo verzijo Windows, ki bo kljub zaklinjanju, da je 10 zadnja verzija, ki jo bomo kdajkoli potrebovali, nosila ime 11. Odtekli so tudi posnetki in na koncu je na internetu pristala celo datoteka ISO z verzijo, ki jo je moč namestiti. Microsoftu seveda to ni všeč.

Strani, ki so gostile pobeglo kopijo Windows 11, so dobile zahtevke po DCMA, da jo morajo takoj odstraniti. Ob tem je zanimivo, da je to trajalo dlje kot običajno, hkrati pa Microsoft uradno sploh še ni komentiral dogodka. Sprva je to dajalo misliti, da gre morebiti za raco, a sedanji zahtevki DCMA pričajo o avtentičnosti. Medtem je ISO pobegnil v divjino, na več spletnih strani in torrent, torej ga ni možno več ustaviti. Drugo vprašanje pa seveda je, zakaj bi želel kdo namestiti nepreverjeno verzijo Windows iz neznanega vira.

In kdaj bo znanega kaj več? V četrtek popoldne po slovenskem času se obeta dogodek, na katerem bo Microsoft predstavil novo...

78 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Windows 10 ima milijardo uporabnikov, v pripravi prenova uporabniškega vmesnika

Gizmodo - Microsoftov novi operacijski sistem Windows 10 je v zadnjih šestih mesecih pridobil sto milijonov novih uporabnikov in presegel magično mejo milijarde. Že avgusta lani je dosegel 50-odstotni tržni delež med namiznimi računalniki, kar je soliden uspeh za tedaj štiri leta star sistem. Ob izidu je Microsoft napovedoval, da se bo to zgodilo v dveh do treh letih, a je bil na mobilnem trgu Windows 10 sprejet sila mlačno - Android je tu premočan. Mirosoft je že leto po izidu Windows 10 povedal, da je na mobilnem trgu ne načrtujejo revolucije.

Tržni delež Windows 10 se bo povečeval še lep čas, ker Microsoft ne bo izdal nove verzije Windows. Namesto tega vsakih šest mesecev pripravijo posodobitev, ki je formalno še vedno Windows 10. Prinašajo pa te nove posodobitve lahko tudi večje spremembe, kot na primer vgrajen podsistem za Linux s polnokrvnim jedrom.

V eni izmed novih verzij Windows 10 pa lahko pričakujemo osvežen uporabniški vmesnik. Razlike bodo predvsem barvne, saj se bo meni Start...

65 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Slo-Tech - Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral...

51 komentarjev

Predstavitev Windows 9 prihodnji teden

Slo-Tech - Microsoft Francija je nehote potrdil, da bo v torek uradna predstavitev prihajajočega operacijskega sistema Windows 9, ki bo po trenutno dostopnih podatkih nared do aprila.

Da se utegne zgoditi, da bomo Windows 9 videli 30. septembra, se je špekuliralo že, ko so na internet ušli prvi posnetki operacijskega sistema. Vodja francoske podružnice Microsofta Alain Crozier pa se je sedaj zagovoril in povedal, da bo Microsoft na dogodku v torek resnično predstavil nov operacijski sistem. Vabilo je bilo namreč precej nedoločno, saj v njem piše le, da lahko pričakujemo podatke o tem, kaj čaka Windows v prihodnosti.

Microsoftova služba za odnose z javnostmi je hitro jela popravljati zarečene...

19 komentarjev