»

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

S.N.D.S ali S.O.N.D.S?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so se vprašali, ali je popolnoma pravilno govoriti S.N.D.S (Sudden Northwood Death Syndrome) in ne o S.O.N.D.S (Sudden Overclocked Northwood Death Syndrome).

Ali je res tako nenavadno, da navit procesor po določenem času enostavno umre? Verjetno ne, vendar je čudno, da umre po tako kratkem času. Zaenkrat sicer še nihče ne ve, zakaj Northwoodi prenehajo delovati tudi če so zadovoljivo hlajeni, ena izmed razlag pa je migracija elektronov (Kaj je elektromigracija?). Če želite o tej temi prebrati kaj več, pa si oglejte tole.

6 komentarjev

120.000.000 tranzistorjev v NV30

Ace's Hardware - Najnovejši nVidiin čip, kodno ime NV30, bo imel v svojem jedru kar 120 milijonov tranzistorjev. Za primerjavo: Matrox bo v svojo Parhelio - 512 spravil 80 milijonov tranzistorjev, 3DLabs pa bo v svoj P10 spravil 'le' 76 milijonov tranzistorjev. Po drugi strani pa se šušlja da naj bi ATI spravil v svojega R300 107 milijonov tranzistorjev. Zanimive so te številke, še posebej, če pomislimo, da so za izdelavo prvega tranzistorja potrebovali skoraj deset let, sedaj pa jih vsak dan izdelajo nekajkrat več, kot je vseh ljudi na tem planetu[:D].

7 komentarjev

CaluSErbo Linux?

ZDNet - V obveščenih krogih se šušlja, da naj bi v torek trije proizvajalci Linux distribucij, Caldera, SuSE in Turbolinux, svetu oznanili delo na skupni in enotni distribuciji operacijskega sistema Linux. Klik!

Sam vsekakor upam, da se bo to dejansko zgodilo. Moje mnenje o razdrobljenosti trga oz. distribucij ter težavah, ki jih ta "raznovrstnost" prinaša, se pač sklada s povedanim na ZDNetu. Ta distribucija pa bo tudi na ekonomsko-poslovnem področju veliko bolj kredibilna, saj danes nekako zgolj Red Hat uživa neko avtoriteto, posebno na področju certifikatov. Je tako, FlyOnNet? [:D]

6 komentarjev

Test OpenGL kartic

Tom's Hardware - Tokrat so na Tom's Hardware testirali tri grafične kartice, ki so namenjene profesionalni grafiki. Upam, da ni treba poudarjati, da so take kartice namenjene samo tistim, ki se ukvarjajo z zahtevnimi risarskimi programi in da niti slučajno ne sodijo v računalnik navadnega smrtnika. V navaden računalnik ne sodijo predvsem zaradi enega razloga - cene. Take in podobne profesionalne kartice stanejo veliko denarja in so bolj v domeni visokozmogljivih delovnih postaj. Testirane so bile naslednje tri kartice:
*Elsa Gloria III
*ATI Fire GL 4
*3DLabs Wildcat II 5110

Test teh treh kartic napisan zelo podrobno in temu primerno dolgo. Gotovo ne bo noben posameznik šel kupovati kakšnih Wildcat ali Fire GL grafičnih kartic, zanimiva pa utegne biti Gloria III, vendar ne zaradi cene. Na Gloriji III je pricinjen čip Quadro II, ki ga lahko precej poceni dobimo iz GeForce 2 grafičnih kartic (cinjenje uporčkov), zato si test le-te še posebej oglejte. ...

1 komentar

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev

Stereoskopski monitor

Game Forces - O DTIjevih poskusnih monitorjih smo pisali že nekaj časa nazaj, toda sedaj je primeren trenutek, da jih ponovno omenimo. Stvarce bodo po vsej verjetnosti kaj kmalu nared za masovno proizvodnjo in šušlja se, da bodo (kljub ceni...) precej revolucionalizirale naše dojemanje 3D sveta. V bistvu gre za tehnologijo groznih stereoskopskih očal, zaradi katerega dobite v roku nekaj dni kakšno pošteno dipotrijo, precej izboljšano in vdelano v "navaden" LCD monitor. Monitor ustvarja dve sliki, eno za vsako oko in povprečen ljudek, sede pred njim, bo zatorej dobil vtis dejanske tretje dimenzije. No, stvarco si lahko pobliže ogledate tukaj.

10 komentarjev

S3 in grafika

X-Bit Labs - Pred nekaj časa so se pojavile prve govorice, da se S3 namerava vrniti k izdelavi grafičnih kartic. To je potrdil tudi Paul Ayscough, toda proti pričakovanjem S3 ne bo več konkuriral na igričarskem podorčju, temveč se bo bolj posvetil profesionalni grafiki. Njihov naslednji grafični čip naj bi bil nared do konca leta 2001. Zaenkrat še ni znano kakšne bodo specifikacije in kdo bo kartice proizvajal, toda nekaj se šušlja o nadaljevanju znane FireGL serije kartulj. Bomo videli...

1 komentar