»

Pomanjkanje čipov: Intel svari, AMD miri

Pat Gelsinger, CEO Intela

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela je na sejmu Computex v Tajpeju izjavil, da nas je obdobje dela in učenja od doma med pandemijo COVID-19 pripeljalo do cikla eksplozivne rasti na področju polprevodnikov, kar je močno obremenilo globalne dobavne verige. Po njegovem mnenju je industrija že napravila ustrezne korake, da se stanje kratkoročno popravi, a vendarle utegne trajati še par let, da se prilagodijo prezasedene proizvodne zmogljivosti, proizvodnja substratov in drugih potrebnih komponent.

Vse to bo, kot pravi, vplivalo na razpoložljivost naprav za običajne uporabnike; od telefonov, računalnikov in tablic, zelo verjetno pa se bodo zaradi tega dvignile tudi cene. Kot je še povedal, Intel med kratkoročnimi ukrepi načrtuje gradnjo dveh proizvodnih kapacitet v Arizoni vrednosti 20 milijard ameriških dolarjev, podobne načrte pa ima podjetje še na nekaj lokacijah v Evropi in ZDA.

Nekoliko bolj optimistična pa je bila v intervjuju za Bloomberg (vir je plačljiv, alternativa)...

11 komentarjev

Intel bi od EU 8 milijard evrov subvencij za proizvodnjo čipov

Pat Gelsinger, CEO Intela

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Minuli petek se je na svojem prvem obisku v Evropi mudil Pat Gelsinger, izvršni direktor Intela. Med drugim se je v Bruslju srečal z evropskim komisarjem Thierryjem Bretonom, osrednji del sestanka pa je bil namenjen krizi z dobavami silicijevih čipov po svetu in tudi o morebitni Intelovi naložbi v proizvodne kapacitete na starem kontinentu. Podobno, 20 milijonov ameriških dolarjev vredno naložbo, so nekaj tednov nazaj napovedali v ZDA. EU si namreč v naslednjem desetletju želi doseči približno 20 odstotni globalni delež proizvodnje polprevodniških izdelkov.

Kot je Gelsingerja pozneje povzel Politico, si Intel od EU želi subvencije v višini 8 milijard evrov. Predstavniki Intela so znesek pozneje poskušali zanikati, češ, da niso govorili o konkretnih številkah, pač pa so Bruselj, podobno kot prej Washington pozvali, naj naložbe v polprevodniške kapacitete napravijo konkurenčne takim naložbam v Aziji.

Del Gelsingerrjevega obiska je bil namenjen iskanju evropske lokacije za tako...

50 komentarjev

Intel razgrnil novo proizvodno strategijo

Intelov CEO Pat Gelsinger

vir: Intel
Intel - Intelov šef Pat Gelsinger je obelodanil nov strateški načrt proizvodnje polprevodnikov, tako kar se tiče Intelovih tovarn kot čipovnih dizajnov. Nova strategija namreč cilja na večjo prilagodljivost kot doslej, s čimer bo velikan na eni strani elegantneje ponujal svoje proizvodne kapacitete zunanjim partnerjem, na drugi pa tudi sam uporabljal linije drugih podjetij.

Intel se je zadnja leta v novicah pretežno pojavljal zaradi križevega pota njihove 10-nanometrske proizvodnje, pa ranljivosti, kot sta Spectre in Meltdown, ter Applove košarice; medtem pa ga je AMD prehiteval po desni. Toda firme takega kova se ne spodnese tako zlahka in da se odločno pripravlja strategija vrnitve na pota stare slave, je bilo prvič začutiti januarja, ko so objavili, da bo s februarjem na čelo stopil priljubljeni Intelov veteran - predvsem pa inženir - Pat Gelsinger. Možakar je pred dnevi v prezentaciji Engineering the Future prvič predstavil spremembe krovne usmeritve Intelove politike glede...

13 komentarjev

Intel menja izvršnega direktorja

Slo-Tech - Bob Swan, ki je v Intelu izvršni direktor od junija 2018, pred tem pa je opravljal funkcijo finančnega direktorja, se bo 15. februarja poslovil. Za krmilom podjetja ga bo zamenjal Pet Gelsinger, ki trenutno vodi VMware. Da se bo moral Swan slej ali prej posloviti, je bilo jasno že dlje časa, saj so bili zaradi slabih odločitev in rezultatov podjetja delničarji čedalje bolj nestrpni. Sklad Third Point, ki je eden večjih lastnikov podjetja, je naposled predlagal prevetritev vodstva.

Direktor sklada Daniel Loeb je že decembra pisal Intelovemu predsedniku Omarju Ishraku in ga posvaril, da bi Intelove resne težave utegnile negativno vplivati na celoten tehnološki segment. Predlagal je več možnosti, od odprodaje nestrateških naložb do razdelitve podjetja na proizvodni in načrtovalni del. Takšna razcepitev bi bila seveda prelomna, saj bi pomenila konec ikoničnega Intela, ki je (bil) simbol proizvajalca čipov, ki pokriva celotno vertikalo. Upravni odbor se je sedaj odločil, da za začetek...

4 komentarji

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

bit-tech.net - Na IDFu je Pat Gelsinger, podpredsenik Intela, razkazoval rezino jeder Larrabee, Intelove vstopnice na grafični trg. Pri bit-techu so sliko s francoske strani Hardware.fr dodobra analizirali in s pomočjo Photoshopa in predpostavko, da ima rezina premer 300 mm ter je izdelana v 45 nm procesu, dognali, da ima eno jedro Larrabeeja kar 702 mm2 površine. Če ga primerjavo s procesorjem Itanium 2 (712 mm2 in 2 milijardi tranzistorjev) in nVidiinim GT200 (576 mm2 in 1,4 milijarde tranzistorjev), očitno napoved, da bo Larrabee imel 1,7 milijarde tranzistorjev, drži. Veliko število tranzistorjev oz. velika površina jedra pa pomeni tudi drago proizvodnjo, saj na rezino pride le 64 jeder, nikoli pa niso delujoča prav...

39 komentarjev

Vsa najboljše Intel!

vir: Google
The inquirer - Danes je 25. obletnica rojstva Intelovega prvega X86 mikroprocesorja. 8086 je s svojimi 29.000 tranzistorji tiktakal pri borih petih megahercih.
Podjetje je na tržišče do aprila letos odposlalo že milijardo procesorjev. Pat Gelsinger trdi, da je Intel ljudem pokazal prednosti "digitalne inteligence" in uvedel veliko novosti v svetu računalništva. Zelo verjetno pa je, da bomo naslednjo milijardo Intelovih X86 procesorjev videli že leta 2007. Vse najboljše!

16 komentarjev