»

Google ukinil VPN, ker ga nihče ne uporablja

Slo-Tech - Google je uporabnikom storitve Google One VPN že sporočil, da bodo še letos storitev ukinili. Točnega datuma še niso razkrili, a odločitev je že sprejeta. Za ukinitev še enega Googlovega izdelka so se odločili, ker preprosto ni imel dovolj uporabnikov.

Google One VPN so zagnali leta 2020 in je bil sprva omejena na naročnike paketa Google One, ki so za 2 TB prostora plačevali 10 evrov mesečno. Šele lani so storitev krog upravičencev razširili in odtlej je na voljo vsem naročnikom Google One, torej tudi v najcenejši inačici za dva evra mesečno. A tudi to ni bilo dovolj, da bi nabrali dovolj uporabnikov.

Poleg Google One VPN podjetje ponuja še dva izvedenki VPN, in sicer Pixel VPN za lastnike istoimenskih telefonov in Google Fi VPN za naročnike Google Fi. Ali bodo ukinili tudi ti dve, za zdaj še ne razkrivajo. A vendarle - ni tako presenetljivo, da storitev VPN podjetja, ki je največji zbiralec podatkov na internetu, ni bila zelo priljubljena.

17 komentarjev

Prihodnji teden Google Photos ne bo več neomejen

CNet - Bliža se 1. junij, ko bo Google Photos začel šteti velikost datotek. Osnovni brezplačni profil v Googlovih storitvah meri 15 GB, kar se deli med vse storitve. Največja porabnika sta Google Photos in Gmail, kjer se zlasti fotografije hitro naberejo. Doslej so fotografije, ki so bile v oblak shranjene v stisnjeni velikosti (high quality), iz te kvote izvzete. Štele so le fotografije, ki so se shranjevale v izvirni kakovosti (original quality).

Od torka bodo vse fotografije štele v kvoto. Obstoječe uporabnike bo razveselilo dejstvo, da bo to veljalo le za fotografije, ki bodo naložene pozneje. Kar bo torej do 31. maja na Google Photos, ne bo nikoli (vsaj do naslednje spremembe) štelo v teh 15 GB. Google želi seveda čim več ljudem prodati plačljive pakete. Google One v osnovni verziji ponuja 100 GB in stane 2 dolarja mesečno.

Kdor uporablja Google Photos, si lahko pomaga tako, da do torka poskrbi, da so vse obstoječe fotografije prenesene v oblak, saj bodo tako ostale izven omejitev....

63 komentarjev

Google Photos dobiva omejitve

The Verge - Pred petimi leti se je zdelo, da nam bo Google Photos rešil vse težave pri arhiviranju fotografij, saj je ponujal neomejene količine prostora za shranjevanje. A zastonj kosil ni in tudi Google Photos ne bo več popolnoma brezplačen. Gogole je sporočil, da bo od 1. junija 2021 veljala omejitev 15 GB. Kdor bo želel porabiti več prostora, ga bo moral doplačati. Prav tako bo Google pobrisal podatke iz računov, v katere se nihče ni prijavil več kot dve leti (Google seveda prej pošlje več opozoril). Kdor že sedaj zaseda več kot 15 GB prostora, si lahko malce oddahne, saj starejše fotografije, torej naložene do 1. junija 2021, ne bodo štele v kvoto 15 GB. Omejitev bo veljala le za na novo naložene fotografije, torej bo vsaj še nekaj časa prostora dovolj.

Google ponuja shranjevanje fotografij v dveh ločljivostih. Kadar jih shranjujemo v originalni ločljivosti ("original quality"), že sedaj štejejo v kvoto in so omejene. Poleg tega pa Google ponuja shranjevanje fotografij, ki so nekoliko...

124 komentarjev

Dropbox bo v brezplačni verziji podpiral le tri naprave

Slo-Tech - Priljubljena storitev za shranjevanje datotek v oblaku in sinhronizacijo je potihoma omejilo število naprav, na katerih imajo lahko uporabniki sinhronizirane datoteke. Doslej niti za brezplačne uporabnike ni bilo omejitve, od tega meseca pa so omejeni zgolj na tri naprave. Kdor jih želi več, mora naročiti plačljivo inačico Plus ali Professional.

Razlogov za spremembo Dropbox ni navedel, gre pa verjetno za željo, da bi prodali več plačljivih paketov. Starejši uporabniki, ki imajo sinhronizirane več kot tri naprave, bodo lahko še...

78 komentarjev

Prihodnost Skyneta po Googlovo

CNet - Očitno so šteti dnevi tudi poklicem, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem. Umetna inteligenca je namreč že sposobna ne samo replicirati sama sebe, ampak se tudi učiti in izboljševati. Vsaj tako trdi prvi mož Googla Sundar Pichai, ki je včeraj na letni konferenci podjetja za razvijalce Google I/O javnosti prvič razkril projekt Google.ai.

Seveda smo navdušeni nad oblikovanjem boljših modelov za strojno učenje, vendar je delo mukotrpno. Zato uporabljamo lasten AI za oblikovanje teh modelov,” je na konferenci poudaril Pichai. Tehnologija, ki so jo in jo še bodo razili v okviru projekta Google.ai, bo nekega dne najverjetneje v vsaki storitvi Googla. Danes pa velikan želi z AI izboljšati predvsem Googlovega Asistenta in Google...

30 komentarjev

Google ukinja storitev Picasa

vir: Google
Google - Potem ko je Google upokojil Google+ Photos in uporabnike preusmeril na namensko aplikacijo Google Photos (brez plusa), je naslednji logični korak tudi slovo od Picase. Danes nas je Google obvestil, da bodo maja začeli demontažo Picase in Picase Web Albums.

Vse fotografije skupaj z albumi se bodo avtomatično prenesle na Google Photos, kjer jih lahko najdete že danes. Google svetuje, da uporabniki nalaganje in urejanje albumov nadaljujejo v tej storitvi. Kdor je iz kakršnegakoli razloga ne želi uporabljati, bo vsaj še do maja lahko uporabljal Picaso po starem. Kasneje pa ne bo več mogoče nalagati novih fotografij, medtem ko bomo stare še nekaj časa dobili na starem mestu. Že 15. marca pa bodo prenehali razvijati...

13 komentarjev

Google+ Photos le še do avgusta

Google+ - Po pričakovanjih so iz Googla sporočili, da bodo upokojili Google+ Photos, kot se imenuje predel za objavo in deljenje fotografij v sklopu Googlovega družabnega omrežja Google+. Začenši s 1. avgustom, ko bo prenehala delovati aplikacija za Android, kasneje pa tudi spletna in iOS-različica, bo Google+ Photos umaknjen. Uporabnike pozivajo, naj za slike uporabljajo novo aplikacijo Google Photos.

V čem je razlika, če v imenu manjka zgolj znak plus? Ravno ta zmeda je eden izmed razlogov za migracijo in upokojitev. Google Photos je ločena aplikacija, ki jo je Google zagnal maja letos in bo v celoti nadomestila slike na Google+. Nihče ne bo izgubil vsebine, saj se prenese avtomatično. Prav tako lahko fotografije v celoti izvozijo prek Google Takeout.

Google Photos...

24 komentarjev