»

Evropska komisija dokončno izgubila proti Amazonu

Slo-Tech - Tudi na drugi stopnji je Evropska komisija izgubila v sporu z Amazonom, podobno kot že pred dvema letoma. Evropsko sodišče je razsodilo, da je odločba Evropske komisije iz leta 2017, s katero je Amazonu naložila plačilo 250 milijonov evrov dodatnih davkov, neutemeljena. Komisija je menila, da je Amazon pridobil nedovoljeno državno pomoč, ko je leta 2003 sklenil dogovor z Luksemburgom o ugodni davčni obravnavi. A sodišče je sedaj dvakrat povedalo, da to ne drži. Evropska komisija ni uspela dokazati, da je šlo res za nedovoljeno pomoč, je dejalo sodišče.

Na razsodbo ni možna pritožba, torej je Amazon dokončno prihranil 250 milijonov evrov, kolikor je Komisija zahtevala. Amazon zadovoljen z razsodbo. Poudarili so, da to dokazuje njihovo spoštovanje zakonodaje in da niso bili deležni nobene posebne obravnave. Povsem drugače pa so se odzvali v nevladni organizaciji za boj proti revščini Oxfam. Dejali so, da gre zgodnje božično darilo za Amazon, saj so se izmaknili desetletju staremu...

14 komentarjev

Amazon uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo

Margrethe Vestager, vir: Euractiv

vir: Reuters
Reuters - Amazon je uspel s pritožbo zoper odločbo Evropske komisije (EK), s katero je ta leta 2017 podjetju naložila plačilo dodatnih 250 milijonov evrov davka. Po mnenju EK naj bi pri tem šlo za nepravično davčno obravnavo Amazona v Luksemburgu, kjer ima družba svoj evropski sedež.

Sodišče Evropske unije je pritožbi Amazona ugodilo, saj EK po njihovem mnenju ni uspela v zadostni meri dokazati, da je podjetje kršilo zakonodajo in na ta način prejelo davčne odpustke. Odločitev je precejšen udarec prizadevanjem izvršne podpredsednice EK Margrethe Vestager, ki si zadnja leta močno prizadeva, da bi velika tehnološka podjetja na stari celini poravnala več davka. Prav Amazon je pred dnevi polnil novice z lanskimi prihodki v EU, ki so znašali 44 milijard evrov, od česar ni plačal niti centa davka na dobiček, potem, ko je podjetje v Luksemburgu uradno prikazalo izgubo. Apple pa je lani slavil prehodno zmago v dolgoletni bitki z Vestagerjevo, saj je sodišče odločilo, da mu ni treba poravnati 13...

5 komentarjev

Apple izbojeval novo bitko v davčni vojni z EU

Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je odločilo, da Apple ni dolžan poravnati 13 milijard evrov visoke kazni, ki jo je pred štirimi leti dobil zaradi domnevno privilegirane davčne obravnave na Irskem. Kazen mu je tedaj izrekla Evropska komisija (EK), Apple pa se je skupaj z irsko vlado nanjo pritožil, kljub temu pa je pred dvema letoma znesek že poravnal, skupaj z dobro milijardo evrov obresti.

Spomnimo, EK je leta 2016 po triletni preiskavi odločila, da je irska davčna uprava Applu odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna, zato je po mnenju komisije šlo za nedovoljeno državno pomoč. Bruselj je zato tedaj od Irske zahteval, da od Appla izterja 13 milijard evrov neporavnanih davkov. Znano je, da je Apple na Irskem prikazoval večino mednarodnega prometa, a zaradi omenjene davčne obravnave ni plačeval skoraj nič davka na dobiček. Standardna davčna stopnja na Irskem sicer znaša 12,5 %, pri Applu pa je ta delež po letu 2003 padel na 0,005 odstotka.

A...

20 komentarjev

Obdavčitev multinacionalk razdvaja EU in zaposluje sodišča

vir: Pixabay

Slo-Tech - Paolo Gentiloni, do lani še italijanski premier, z novembrom pa evropski komisar za gospodarstvo, je izjavil, da bo EU ne glede na strinjanje drugih držav uvedla davek na digitalne storitve. Še več, Gentiloni je dodal, da doseganje soglasja glede tega vprašanja med državami članicami šteje za svojo prioriteto.

Znano je, da si nekatere evropske države močno prizadevajo za obdavčitev velikih tehnoloških družb, Francija je podoben davek celo že uvedla. A doseganje soglasja v celotni uniji bo težavno, saj imajo nekatere članice pri tem svoje interese. Irska recimo z nižjimi davki (in kratkimi poleti do ZDA) že dolga leta privablja tuje multinacionalke, da si na njihovih tleh odpirajo svoje evropske sedeže. Posledično te na...

7 komentarjev

EU proti Applu: Irska se hoče pritožiti

Slo-Tech - Po pričakovanjih iz Irske prihajajo vesti, da se bodo pritožili na odločitev Evropske komisije, da je Irska Applu z zagotavljanjem davčnih ugodnosti nudila nedovoljeno državno pomoč, zaradi česar mora Apple v irski proračun vrniti skoraj 13 milijard evrov. Po treh dneh usklajevanj na irski vladi so včeraj sporočili, da bodo odločbo Evropske komisije izpodbijali na Evropskem sodišču. Odločitev irske vlade mora potrditi še parlament, ki bo o njej razpravljal v sredo. Pričakovati je, da bo parlament potrdil vložitev tožbe.

Nekatere stranke so bile sprva skeptične do vložitve tožbe, saj se Irski po odločitvi Evropske komisije obeta nenadejanih 13 milijard evrov, kar so približno letni stroški irskega zdravstvenega sistema (Health Service Executive ima letni...

46 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

EU tik pred odločitvijo o Googlovem monopolnem ravnanju

The Wall Street Journal - Googlove težave z Evropsko komisijo se nadaljujejo, poroča Wall Street Journal. Zaradi domnevnih kršitev protimonopolne zakonodaje, ki jo Komisija preiskuje že peto leto - vmes so propadli že trije poizkusi dogovora - Googlu grozi visoka globa. Postopek vodi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki nadaljuje delo svojega predhodnika Joaquína Almunie. Najvišja zagrožena kazen znaša 10 odstotkov letnega prometa oziroma okrog šest milijard evrov za Google, a tako visoke globe realistično ne pričakuje nihče. Doslej je bil najbolj oglobljen Microsoft, ki je skupno vplačal 1,7 milijarde evrov.

Po poročanju virov blizu Komisije, je ta že stopila v stik s podjetji, ki so vložila uradne pritožbe zoper Google, ter...

6 komentarjev