»

Microsoft občutno prenovil linijo Surface

The Windows Blog - V Microsoftu so izvedli najbolj korenito posodobitev družine hibridnih računalnikov Surface po več letih in predstavili nove inačice Surfaca Pro in Go, pa zanimiv zmogljivi prenosnik Surface Laptop Studio in drugo generacijo poklopnega telefona Surface Duo.

Tehnično so v Microsoftu linijo svojih hibridnih prenosnih naprav Surface osvežili pred dvema letoma, vendar je šlo za precej blage izboljšave. Letošnje jedro novosti predstavljajo modeli, ki so se jim posvetili v večini elementov (krajši video povzetek). Surface Pro 8 ima ohišje povečano na 13 palcev, ločljivost zaslona na 2880×1920 in njegovo osveževanje na 120 Hz, pa tudi obroba okoli zaslona je zdaj precej ožja. Nova je kamerica, pa ves zvočni sistem z mikrofoni in zvočniki, medtem ko je strojno drobovje osrediščeno okoli Intelovih procesorjev Core enajste generacije (Tiger Lake). Pomnilnika je do 32 GB, prostorske shrambe do 1 terabajta. Cena je v Evropi okoli 1200 eur za vstopni model, ki bo dobavljiv v oktobru, torej...

11 komentarjev

Windows 10X bo zamudil, morda ga sploh ne bo

Slo-Tech - Windows 10X, ki ga je Microsoft obljubljal za letos, bo še nekaj časa počakal ali pa ga sploh ne bo. Pred dvema letoma je Microsoft na novinarski konferenci o liniji Surface predstavil Surface Duo, Surface Neo in Windows 10X. Slednji bi moral biti povsem nova različica Oken, namenjena prepognjenim oziroma poklopnim napravam. Medtem ko je Surface Deo ugledal luč sveta, Surface Neo bolj na pol, je Windows 10 X sploh ni.

Microsoft se je odločil, da Windows 10X ne bo izšel letos in da ga ne bo v obliki, kakršno so napovedovali. Razvoj se je preusmeril nazaj v Windows 10. To postavlja vprašanja, ali bomo sploh kdaj dobili kaj poleg običajnih Windows. Poizkusov je bilo veliko, uspehov pa bolj malo. Windows RT, Windows 10S in sedaj Windows 10X so vsi končali svojo pot. Pričakovati je, da bo Microsoft kdaj v prihodnosti pripravil pravi Windows 10 za ARM, medtem ko okleščena verzija Windows 10X v bitki proti chromebookov ostaja obsojena na neuspeh. Bo pa Microsoft nekaj tehnologij, ki so...

14 komentarjev

Microsoft predstavil osvežitve družine Surface, vključno z novimi slušalkami in Androidnim telefonom

The Windows Blog - Na predstavitvi v New Yorku so pri Microsoftu pokazali posodobitve prenosnikov in tablic Surface, pa tudi vrsto presenečenj - pametne slušalke Surface Earbuds, dvozaslonsko tablico Surface Neo z novo verzijo Oken ter dvozaslonski Androidni telefon Surface Duo.

Pod značko Surface je Microsoft pred sedmimi leti lansiral svoje istoimenske prenosniške "dvoživke", toda skozi leta se je udomačila kot tista uspešna linija uporabniškega hardvera iz Redmonda, ki ni Xbox. Sem sedaj sodijo tudi delovne postaje Studio in dotikabilne stenske table Hub, od lanskega leta pa celo slušalke Headphones. In glede na včerajšnjo navdušujočo predstavitev v New Yorku (skrajšan posnetek) inženirjev v podjetju inovativni elan še ni zapustil, kajti linija bo dobila še več zelo zanimivih članov.

Začnimo pri največjem presenečenju: pametnem telefonu Surface Duo, na katerem teče - Android. Z njim Microsoft vnovič poskuša vstopiti na področje telefonov po tem, ko je predlani evtanaziral OS Windows 10 Mobile....

24 komentarjev

Microsoft predstavil Surface Laptop in Windows 10 S

Slo-Tech - Microsoft je predstavil novega člana svoje linije Surface, in sicer prenosni računalnik z neizvirnim imenom Surface Laptop. Gre za izdelek, ki se uvršča med hibridni prenosnik/tablico Surface Pro in prestižni Surface Book. Poleg Surface Laptopa je Microsoft predstavil še novo oskubljeno verzijo svojega operacijskega sistema Windows 10 S, ki teče na njem, a jo je mogoče nadgraditi v Windows 10 Pro. Pojdimo lepo po vrsti.

Surface Laptop ima na dotik občutljiv zaslon z diagonalo dolžine 13,5 palca in ločljivostjo 2256 x 1504. Tipkovnica Alcantra je enaka kakor na Surface Pro 4 in ni odstranljiva. V notranjosti tiktaka sedma generacija Intelovega procesorja (Kaby Lake), ima do 1 TB SSD-ja, podporo za USB 3.0 (a ne USB-C) in DisplayPort ter teoretično do 14,5 ur...

18 komentarjev

Surface in Windows 10 Enterprise kot storitev

Microsoft - Microsoft si želi, da bi prihodnost programske in strojne opreme postalo najemanje oziroma uporaba kot storitev, s čimer bi si zagotovili reden finančni tok. V tem smislu so na Worldwide Partner Conference v kanadskem Torontu danes predstavili, kako bo v prihodnosti mogoče Surface in Windows 10 Enterprise kupiti kot storitev.

Po dobrem odzivu na Office 365 je Microsoft napovedal, da bo na enak način mogoče dobiti tudi operacijski sistem Windows 10 Enterprise za podjetja. Skupaj z Office 365 in Enterprise Mobility + Security bo na voljo tudi v kompletu Secure Productive Enterprise. Verzija E3 bo imela inačice E3 vseh treh komponent, verzija E5 pa inačice E5.

Konkretno - Windows 10 Enterprise E3...

23 komentarjev

Windows 10 bo zastonj, očala HoloLens za navidezno resničnost

Slo-Tech - Microsoft je na današnji predstavitvi pokazal, kaj bo prinesel Windows 10. Najopaznejša novost bo razveselila naše denarnice, saj bo nov operacijski sistem brezplačen za vse imetnike licenc za Windows 7 ali novejše. Akcija naj bi trajala le prvo leto, kasneje pa bo treba nadgradnjo verjetno normalno kupiti. Microsoft se o tem še ni odločil. Za zdaj kaže, da Windows 10 ne bo prinesel naročniškega načina, ki ga poznamo iz Office 365, ampak bo licenca trajna. Brezplačna bo tudi nadgradnja za uporabnike Windows Phone 8.1; več o poenotenju Windows za vse naprave v nadaljevanju. Brezplačna nadgradnja ni tako presenetljiva, saj bo s tem Microsoft preprečil ponovitev sindroma XP, ko so uporabniki obtičali s 15 let starim in nepodprtim operacijskim sistemom.

Danes je...

155 komentarjev

Prihaja nov paket popravkov za Windows 10

Z Windows 7 predstavljena funkcija z miško pravilno deluje le na enem zaslonu. A le še nekaj časa

vir: Ars Technica
Ars Technica - Govorili smo že, da nov proces izdajanja popravkov in nadgradenj za operacijski sistem Windows Microsoftu omogoča hitrejše dodajanje funkcionalnosti v prihajajoče operacijske sisteme, brez da bi morali čakati večje pakete nadgradenj oz. kar nove izdaje operacijskih sistemov. To izkoriščajo v tehničnem predogledu Windows 10, ki je nedavno že prejel svoj prvi paket nadgradenj, kjer jih je bila sicer večina skritih očem, a smo vseeno dobili nekaj zelo dobrodošlih novosti. Naslednji paket nadgradenj lahko pričakujemo nekje okrog novega leta, ni še povsem jasno, če se bo to zgodilo še letos ali zgodaj v letu 2015.

Prihajajoči paket bo s seboj za nekatere poznavalce nekoliko nepričakovano že prinesel Continuum,...

60 komentarjev