»

Helikopter Ingenuity na Marsu končal svojo pot

Slo-Tech - Helikopter Ingenuity, ki ga je rover Perseverence na Mars pripeljal pred tremi leti, je sklenil svojo življenjsko pot. Helikopter je sicer še vedno odziven in v solidnem stanju, a ne more več leteti. Posnetki iz prejšnjega tedna so pokazali, da so njegove elise po pristanku poškodovane in se zato ne more več zanesljivo dvigniti v zrak. Po 72 poletih, s čimer je prvotne načrte presegel 14-kratno, je Ingenuity torej trajno prizemljen.

Direktor NASE Bill Nelson je dejal, da se s tem končuje zgodovinska pot prve naprave, ki je aktivno letela na kakšnem drugem planetu. Ingenuity je to počel bolje od pričakovanj. Ob izstrelitvi so pričakovali, bo v mesecu dni opravil pet poletov, a se nato ni ustavil tri leta. V tem času je bil skupno v zraku več kot dve uri. Da je na Marsu možno leteti s helikopterjem, ni tako samoumevno. Atmosfera na Marsu je izjemno redka, saj zračni tlak znaša le 610 Pa, medtem ko je na Zemlji približno 100.000 Pa. Hkrati je Ingenuity dokazal, da lahko preživi...

16 komentarjev

Helikopterček Ingenuity še vedno počne nove reči

Ingenuity letošnjega 2. avgusta

vir: NASA
NASA - Marsovski letalnik Ingenuity je v preteklih tednih izvedel uspešno avtomatsko prekinitev leta, ki naprave očitno ni poškodovala.

Nasin helikopterček Ingenuity, ki je na Rdeči planet pred dvema letoma prispel na krovu roverja Perseverance, je bil v osnovi predviden za pet letalnih misij, oziroma delovno obdobje 30 solov, torej približno enega zemeljskega meseca. Toda sedaj deluje že 28. mesec in je opravil skoraj neverjetnih 54 poletov, kar je mnogo bolje od najbolj optimističnih pričakovanj. Za takšno podaljševanje življenja se morajo sicer inženirji precej potruditi in vmes ni šlo brez stresnih trenutkov, posebno ob prezimovanju. Toda napravica je še vedno delovno sposobna in služi roverju kot izvidnik iz zraka, kar je ključno, da se vozilo ne podaja v nesmiselne smeri in tako ne troši po nepotrebnem časa ter virov.

V zadnjih tednih je prišlo tudi do nenadejanega testa funkcije, ki je sicer v letalniku vgrajena že od vsega začetka - tiste za samodejno prekinitev leta in...

4 komentarji

Kako se je helikopter na Marsu skril za teden dni

Slo-Tech - Pred dvema letoma je mali helikopter Ingenuity na Marsu spisal zgodovino, ko je prvikrat poletel. Odtlej se je izkazal kot nepričakovano robusten in presega pričakovanja, dasiravno je nedavno inženirje pošteno prestrašil. Medtem ko se na Marsu končuje zima, je Ingenuity tik pred 50. poletom utihnil.

To se je bilo pozimi kdaj že zgodilo, zato sprva panike ni bilo. Razlogov, da Ingenuityja ne bi slišali, je lahko več. Sprva so ugotavljali, kdaj se sploh javlja, ker gre ponoči spat. A njegov način za prenočevanje je vse od sola 685, ko je prvikrat prestopil v prisilno prezimovanje, nekoliko neusklajen. Nočni izklopi povzročajo nekonsistentno zbujanje, zato inženirji ne morejo točno vedeti, kdaj bo spet deloval. Hkrati ima tudi rover omejeno količino energije in še druge naloge, zato ne more ves dan klicati helikopterja. Inženirji se omejijo na posamezna časovna okna, ko ga poskušajo priklicati.

Ko je na sol 755 helikopter utihnil, ni nikogar preveč skrbelo. Rover je tedaj vozil po...

19 komentarjev

Helikopter Ingenuity na Marsu leti dlje od pričakovanj

Slo-Tech - Pred skorajda letom dni je NASA na Marsu uspela izvesti prvi kontroliran let in pristanek na Marsu, in sicer s svojim majhnim helikopterjem Ingenuity. Ob začetku misije je imel predvideno življenjsko dobo 30 solov, kar bi se izteklo lanskega 4. maja, a Ingenuity še vedno deluje. NASA mu je sedaj življenjsko dobo podaljšala do septembra, za kar so mu tudi nadgradili programsko opremo.

Ingenuity je doslej izvedel že 21 uspešnih poletov na Marsu, kar je bistveno več od pričakovanj. NASA je namreč sprva strahoma pričakovala prvi polet, kaj šele skoraj dva ducata. Sedaj ko je Ingenuity pokazal, da je tudi v redki Marsovi atmosferi možno leteti, se je njegova naloga prelevila iz demonstrativnih poletov v izvidnika za rover Perseverance. Doslej je v zraku prebil 38 minut in v tem času preletel 4,6 kilometra. Sedaj pa bo letel nad težjim terenom kot spočetka. Prečkal bo območje, ki ga imenujejo Séítah in ga sestavlja 40 metrov globa delta nad kraterjem, kar vključuje klife, ostre površine...

25 komentarjev

NASA na Marsu ustvarila kisik

MOXIE

vir: NASA
NASA - Eksperiment MOXIE, ki ga je s seboj nedavno prinesel rover Perseverance, je uspešno ustvaril prvi umetni kisik na Rdečem planetu. Količina je sicer še zelo majhna, toda gre za podvig, ki je eden od temeljev za stalnejše človeške postojanke na Marsu.

Rover Perseverance ima na Marsu resda poglavitno nalogo iskati organske spojine, toda s seboj tovori tudi zbir visoko eksperimentalnih umotvorov. Helikopterček Ingenuity smo prvič v akciji videli v začetku preteklega tedna, konec tedna pa je bil na vrsti MOXIE, oziroma Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment - za pošten opekač velika naprava za sintezo kisika iz ogljikovega dioksida. Deluje po elektrokemičnem principu, ki bi ga še najlažje ponazorili kot "obratno gorivno celico". Marsovski zrak se po zajetju in filtraciji najprej hidravlično stisne na približno en bar. Sledi segretje na 800 stopinj Celzija, nakar se CO2 elektrokemično loči na CO in O, ki se nabere na anodi v obliki plinastega O2. Zaradi visoke delovne...

9 komentarjev

Prvi helikopterski polet na Marsu uspel

NASA - Dobrih 117 let po prvem poletu bratov Wright je človeštvu uspel podoben mejnik na drugem planetu. Helikopter Ingenuity, ki je na Mars prispel februarja, bi bil moral poleteti že pred tednom dni, a so zaradi težav v testni sekvenci odpovedali polet. Danes pa je šlo brez težav in Ingenuity je na Marsu letel 40 sekund, kar je primerljivo z letalom bratov Wright, ki je prvikrat letelo 12 sekund, najdlje v tem istem dnevu pa slabo minuto. Primerjav z bratoma Wright se je zavedala tudi NASA, zato ima Ingenuity dober kvadratni centimeter velik kos muslina s tega prvega letala. Ob tem moramo biti pošteni in povedati, da plovila so v tujih atmosferah že plula, denimo baloni v misijah Vega 1 in Vega 2 na Veneri. Ingenuity pa je prvi kontroliran polet s tujega planeta na tujem planetu.

Danes ob 9.34 po slovenskem času je Ingenuity zavrtel zavrtel elise z 2400 vrtljaji na minuto in se dvignil tri metre visoko. Potem je lebdel nekaj sekund, se obrnil za 90 sekund in varno pristal, tako da je...

60 komentarjev

Ingenuity bo še malo počakal

Slo-Tech - Helikopter Ingenuity, ki ga je na Mars pripeljal rover Perseverance, bo na svoj krstni polet še malo počakal. Načrtovan je bil za danes, a se je včeraj pozno zvečer NASA odločila, da polet prestavi. Prvi možni termin za polet je sreda, morda pa ga bodo izvedli še pozneje, če bodo meritve tako pokazale. In kaj se je zgodilo? NASA zagotavlja, da je z Ingenuityjem vse v najlepšem redu, le nekaj neobičajnosti so zaznali pri testiranju.

Med testiranjem bi se bile morale elise zavrteti s frekvenco 2400 obratov na minuto, kar bo obratovalna hitrost. Toda med testom rotorja se je zaporedje testov prekinilo, ker se je iztekel varovalni števec (watchdog timer) med prehodom iz pripravljalnega (pre-flight) v letalni (flight) način. Po domače povedano je eden izmed testov spodletel, zato se je cel postopek ustavil, inženirji pa sedaj ugotavljajo, kaj je šlo narobe. Test pri nizkih obratih, to je 50 obratov na minuto, je bil helikopter preživel. Prav tako je preživel tudi mrzlo noč na Marsu, ko...

8 komentarjev

Kaj poganja rover Perseverance?

Slo-Tech - Povedali smo že, da v majhnem helikopterju Ingenuity, ki ga je rover Perseverance vzel s seboj na Marsu, tiktaka čisto običajen procesor Snapdragon 801. Danes pa poglejmo, kaj najdemo v roverju. Na prvi pogled ga poganja uboren procesor, ki tiktaka s 110-200 MHz. Gre za procesor RAD750 britanskega podjetja BAE Systems, ki je po arhitekturi združljiv s PowerPC 750.

Pogled na specifikacije kaže, da so imeli razvijalci v mislih vse kaj drugega kakor največjo hitrost. Zgrajen je v ogromni 250-nm tehnologiji, sam čip pa ima 10,4 milijona tranzistorjev in meri 130 mm2. Njegove glavne odlike pa so odpornost na sevanje - do 10.000 grejev - širok temperaturni razpon delovanja od -55 do 125 °C in nizka poraba energije (5 W). Celoten sistem skupaj s ploščo je nekoliko bolj občutljiv (do 1000 grejev in 70 °C), a še vedno zelo trpežen. Zaradi teh lastnosti je RAD750 priljubljen čip za vesoljske misije, denimo Deep Impact, teleskop Kepler ali rover Curiosity. Proizvajalec trdi, da ga uporablja...

61 komentarjev

Na Marsu Linux na več računalnikih kot Windows

Slo-Tech - Rover Perserverance, ki je v četrtek zvečer pristal na Marsu, ima tudi majhen helikopter (bolj podoben je sicer dronu) Ingenuity. Ta je že poklical domov na Zemljo in sporočil, da mu nič ne manjka, torej bo v naslednjih 30 dneh opravil vsaj en polet - tak je načrt. Ta sicer ne bo nič spektakularnega, sej se bo zgolj odlepil od roverja, lebdel 20-30 sekund nekaj metrov nad tlemi, in pristal. A vseeno bo to izjemen dosežek - to bo prvi polet na Marsu, kjer je atmosfera 0,6 odstotka zemeljske.

Zanimiv podatek pa je razkril Nasin inženir Tim Canham v intervjuju za IEEE: na Marsu je več računalnikov, ki jih poganja Linux, kot tistih z Windows. Slednjih je v resnici nič, Ingenuity pa je prvi kos, na katerem teče Linux. To seveda ni prvi računalnik na Marsu, a doslej so ti uporabljali namenske operacijske sisteme, večinoma podjetja Wind River Systems. Tudi Perserverance ima Wind Riverjev VxWorks.

Ingenuity pa poganja procesor Snapdragon 801, za katerega Wind River nima primernega...

26 komentarjev

Danes zvečer pristanek roverja Perseverance na Marsu

Slo-Tech - Če bo šlo vse po načrtih, bo danes ob 21.48 po slovenskem času v Marsovo atmosfero vstopil rover Perseverance, ki je na poti od lanskega julija. V orbito se ne bo utirjal, temveč jo bo takoj mahnil proti površju, ki bi se ga moral dotakniti sedem minut pozneje. Ta čas, poimenovan tudi sedem minut groze, sta plovilo in rover v največji nevarnosti, da se ponesrečita. Doslej je uspela približno polovica pristankov. Na Marsu je namreč pristati zelo težko. Pristanek bo možno spremljati v živo. (Navedeni časi vključujejo zamik signala, ki z Marsa do Zemlje trenutno potuje okrog 11 minut.)

Na planetih z gosto atmosfero, ko na primer na Zemlji, se pristane preprosto s padalom. Na planetih brez atmosfere, se zavira s potisniki. Mars pa je ravno nekje vmes, tako da je atmosfera preredka, da bi padala dovolj upočasnila telo, hkrati pa dovolj gosta, da jo je treba upoštevati in poskrbeti, da trenje ne povzroči škode. Za zaviranje se uporabijo toplotni ščiti in padalo, na koncu pa se vključijo...

48 komentarjev

Proti Marsu odpotoval najnaprednejši rover doslej

vir: NASA
NASA - Agencija NASA in raketna družba ULA sta z izstrelitvijo rakete Atlas V uspešno pričeli odpravo Mars 2020, ki proti Rdečemu planetu pošilja rover Perseverance, najzmogljivejše vesoljsko robotsko vozilo doslej.

Po Arabcih in Kitajcih so bili v četrtek zgodaj popoldne na redu za polet proti Marsu še Američani. Deset minut pred drugo po našem času se je z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi pognala raketa Atlas V z roverjem Perseverance na krovu. Kot sorodne odprave bo do cilja potrebovala slabih sedem mesecev in prispela predvidoma 18. februarja. A če arabska in kitajska misija služita v glavnem tamkajšnjemu razvoju vesoljske tehnologije, pa je Mars 2020, s svojimi napravami vred, eden najbolj ambicioznih znanstveno-tehnoloških podvigov v raziskovanju vesolja. Pri Nasi jim pač ni treba več česarkoli dokazovati - edini doslej so po Rdečem planetu vozili na kolesih, in to počno navidez že kar rutinirano več kot dvajset let, saj je Vztrajnost njihov peti rover po vrsti, za...

19 komentarjev

Druga faza misije ExoMars preložena za dve leti

vir: ESA
ESA - Ker je pandemija koronavirusa otežila mednarodno sodelovanje, sta agenciji ESA in Roscosmos sklenili, da ne moreta pravočasno izvesti vseh testov, potrebnih za varno letošnje lansiranje druge etape svoje ekspedicije na Rdeči planet ExoMars, in vse skupaj zamikata za dve leti, z izstrelitvijo v letu 2022.

Evropska in ruska vesoljska agencija že dobro desetletje tesno sodelujeta na ambicioznem projektu raziskovanja Rdečega planeta ExoMars, ki obsega dve glavni etapi. Prvo že lahko spremljamo; lansirali so jo pred štirimi leti in vsebuje satelitsko sondo Trace Gas Orbiter ter pristajalnik Schiaparelli. Oziroma - pri pristajalniku je potrebno uporabiti preteklik, ker se je ob pristanku neslavno raztreščil. Zato so v nadaljevanju vsi prisotni še toliko bolj pazljivi. Druga faza ExoMarsa bo namreč poleg ruskega pristajalnika Kazačok nosila tudi prvi evropski marsovski rover, poimenovan po kemičarki Rosalind Franklin. Namen misije je med drugim iskanje življenja na Rdečem planetu, pri...

4 komentarji