»

Za napačno parkiranje dobite še virus

The Register - Da nepridipravom nikoli ne zmanjka kreativnih idej, kako nepazljive ali neuke uporabnike spleta pretentati v namestitev kakšnega virusa ali drugega škodljivega programja (malware), kaže domiselna akcija iz Grand Forksa v Severni Dakoti. Prvi del napada se je namreč zgodil v resničnem življenju, ko so za brisalce avtomobilov zataknili letake, na katerih je pisalo, da niso parkirali v skladu z uveljavljenimi normami, zato naj vozniki pogledajo slike na nekem spletnem naslovu.

Kdor se je res odpravil na omenjeno stran, ga je pričakalo obvestilo, naj si za ogled prenese program PictureSearchToolbar.exe, ki je seveda parazit. Ta je nato v sistem namestil zlobno datoteko DLL, ki jo je registriral kot BHO (Internet Explorer Browser Helper Object). Ta je nato poiskala domeno childhe.com, od koder je prenesla še en DLL in ga priglasila kot nov BHO. Slednji je počakal nekaj časa, nato pa uporabnika obvestil, da računalnik kaže vse znake okužbe z virusom in ponudil prenos lažnega...

25 komentarjev

Sto milijonov Kitajcev z internetom

BBC - BBC poroča, da je število uporabnikov interneta na Kitajskem preseglo sto milijonov, kar znaša slabih osem odstotkov vseh Kitajcev, izmed katerih jih ima tretjina t.i. broadband povezave. Za primerjavo povejmo, da v Sloveniji število rednih uporabnikov interneta presega 30 odstotkov populacije. V absolutnem merilu je več uporabnikov interneta kot na Kitajskem samo še v ZDA.

Kljub velikemu številu uporabnikov kitajska vlada še vedno cenzurira spletne vsebine. Tako so pretekli teden oblasti zagrozile z zaprtjem vseh strani in blogov, ki ne bi prijavili vsebine svojih strani. Kitajci se seveda znajdejo po svoje in do 'prepovedanih' strani dostopajo prek različnih, še ne blokiranih proxyjev in podobno, dokler še ti niso blokirani.

14 komentarjev

Klez.H je car.

Vnunet - Po podatkih MessageLabs-a se SirCam iz prestola najbolj razširjenea virusa umika zadnje čase verjetno najbolj razvpitemu, Klezu. Statistiki se lahko zahvalijo dejstvu, da tudi H-ta različica sledi za seboj zakriva oz. spreminja svojo obliko (sporočilo), okužba pa se zgodi na vsakih 300 mailov. Klik!

3 komentarji

Nimda - virus leta

Slo-Tech - Kociju še enkrat hvala.

Proizvajalec antivirusne programske opreme Sophos je virus Nimda razglasil za najbolj nevaren virus v letu 2001. V skladu s Sophosovo evidenco je 50 odstotkov virusnih okužb posledica virusov Nimda in SirCam. CodeRed, sicer medijsko eksponiran, se sploh ni uvrstil na top listo desetih najnevarnejših virusov. Letos so pri Sophosu zabeležili 11160 novih virusev, trojanskih konjev in črvov.

Leto 2002 naj bi bilo še dosti hujše, povečalo se bo število uporabnikov interneta, ki so stalno povezani na omrežje, s tem pa tudi bolj izpostavljeni okužbi z virusi.

5 komentarjev

Računalniški Antrax

Viper's Lair - Ko v svetu velja paranoja zaradi možnega napada z biološkim orožjem, ne smemo pozabiti, da lahko tudi naš hišni ljubljenček dobi to nadlogo. Naš hišni ljubljenček = naš računalnik; nadloga = cela vrsta različnih virusov, trojanskih konjev in podobnega.
Kako se obraniti pred raznoraznimi virusi si poglejte tu. Osebno mi je bil članek malo pomankljiv (dolg je le 2 strani), ampak če imate radi kratke in jedrnate članke je ta kot nalašč za vas. Opiše najpogostejše vrste virusov in da naslove nekaterih najboljših antivirusnih programov.

1 komentar

SirCam najbolj razširjen virus

The Register - Če je Code Red najbolj razširjen črv, potem je SirCam zadnje čase najbolj razširjen virus. Znan proizvajalec antivirusnih programov Sophos poroča, da je bil SirCam tema pogovora z obupanimi uporabniki v kar 65.2 % primerov, virus Magistr v 10.4 % in Hybris v 4.1 %. Graham Cluley, ki je najbolj psovana oseba v raznih virusih, ki vsebujejo psovke je izrazil skrb, da se virus še vedno širi, med drugim tudi po ustanovah FBI, kjer so spravljeni kakšni zaupni dokumenti.
No, tukaj imate še t.i. Top 10 seznam virusov, ki so v juliju povzročali največ težav:
  • 1.Sircam

  • 2.Magistr

  • 3.Hybris

  • 4.Badtrans

  • 5.Apology

  • 6.Kakworm

  • 7.Keylog Trojan

  • 8.HHold

  • 9.Flcss

  • 10.Qaz

0 komentarjev

SirCam postaja vse bolj zapleten

The Register - SirCam še vedno veselo divja po internetu in povzroča škodo (ter meni polni moj Yahoo! poštni predal ). Po vseh poročanjih sodeč bi lahko postavili trditev, da SirCam poleg tega, da vam krade tekstovne datoteke ne povzroča kakšne hude škode... No, lepo bi bilo, če bi bilo vse to res, vendar so strokovnjaki ugotovili, da je SirCam mnogo bolj kompleksen, kot so sprva pričakovali. Po pregledu velikega števila okuženih e-mail sporočil, so ugotovili, da je SirCam tudi prenašalec nekaterih drugih virusov, kot so FunLove in Kriz, ki lahko povzročijo mnogo več problemov. Poleg tega, so strokovnjaki ugotovili, da lahko, vsaj v teoriji, zaradi nepopolnega skeniranja s protivirusnim programom iz osnovne različice SirCam-a nastane modificirana, ki se jo izjemno težko zazna. Vsekakor ni odveč, da še enkrat opozorim, da se ne igrajte z računalniškimi virusi. Bodite pazljivi pri prebiranju pošte, predvsem pa se izogibajte sumljivim sporočilom....

1 komentar

Marihuana napada

The Register - Tokrat ne bo govora o na pogled zelo ljubki rastlinici, ki je bila že od nekdaj kar precej priljubljena, ampak o virusu, ki zadnje čase straši po internetu. Virus se imenuje Marijuana. Ni nevaren, utegne pa biti zelo zoprn. Kako ga dobiti? Veliko računalnikov se je z njim okužilo preko igrice Dope Crop oz. Weed Farmer (ne skrbite, Ganja farmer je še vedno čist ), ki je v bistvu trojanski konj. Trojanski konj spremeni začetno stran, ki se prikaže pri zagonu vašega priljubljenega brskalnika na my.marijuana.com, ime Internet Explorer pa spremeni v Marijuana Explorer (Legalise It!). Poleg teh okraskov vas vsak dan ob 16:20 opomni s sporočilcem, ki se glasi nekako takole: "The Marijuana Virus!!" in "It's 4:20, Time to toke up :)". Proizvajalci antivirusnih programov so že naredili update, ki tečneža izbriše iz vašega diska.
Hmm, če bi bili vsi promocijski programčki, ki oglašujejo legaliziranje marihuane tako zoprni, bo gotovo dosegli ravno nasproten učinek . Več o tem tukaj. ...

0 komentarjev

Nevaren Zlatko virus

Jaz - Nemški Telekom opozarja, da od te nedelje razsaja izredno nevaren virus z imenom ZLATKO. Nahaja se v screensaver datoteki Zlatko.exe, ob zagonu pa pobriše celoten trdi disk, pred tem pa še pošlje uporabniško ime in kodo za dostop do interneta svojem stvaritelju. Zaenkrat ustreznega antivirusnega programa še ni, tako da v slučaju prejema te datoteke takoj ukrepajte in jo pobrišite z diska.

2 komentarja