»

Rusija želi razviti lasten androidni telefon

Slo-Tech - Po lanskem napadu na Ukrajino so zahodni tehnološki velikani začeli zapuščati Rusijo, med njimi tudi Samsung in Apple. Nakup novih telefonov je postal še težji pred dnevi, ko so ZDA v Rusijo prepovedale izvoz pametnih telefonov, ki stanejo več kot 300 dolarjev. Rusija zato napoveduje lastne pametne telefone, ki bodo izšli že konec tega leta, v treh letih pa naj bi osvojili 10-odstotni tržni delež. Slednje je sicer možno doseči na dva načina: z razvojem konkurenčnega pametnega telefona ali z umikom zahodnih telefonov s trga.

Veliko priložnost sicer dobivajo proizvajalci cenenih kitajskih telefonov, na katerih teče Android. Ni namreč samoumevno, da bo ta tekel tudi na ruskih telefonih, kar je v preteklosti na lastni koži ugotovil Huawei. Čeprav je androidno jedro odprto, pa to ne velja za spremljajočo programsko opremo in storitve, za katere licence izdaja Google. Telefon z Androidom, ki pa nima nobenih Googlovih storitev, je precej manj uporaben od konkurence. V Rusiji se to počasi...

75 komentarjev

Apple in Google odstranila aplikacijo, ki ni bila povšeči Kremlju

Slo-Tech - Od petka do nedelje v Rusiji potekajo volitve v parlament, na katerih si opozicija možnosti poizkuša izboljšati tudi z aplikacijo. Poimenovana Navalny po sedaj zaprtem opozicijskem voditelju aplikacija uporabnikom pomaga strateško glasovati v svojem okrožju, tako da bi se glasovi proti trenutni oblasti konsolidirali in ne razdrobili. Ni presenetljivo, da gre aplikacija Kremlju močno v nos. In tako je tik pred začetkom volitev aplikacija izginila iz Google Play Stora in Applovega App Stora.

Ruske oblasti že dlje časa niso skrivale nezadovoljstva z aplikacijo, ki ji očitajo vmešavanje v volitve. V dneh pred volitvami pa so retoriko močno zaostrile in zagrozile, da bodo poimensko preganjale zaposlene v ruskih podružnicah Google in Appla, če aplikacije ne bodo odstranili s spletnih tržnic. Google ima v Rusiji več kot sto zaposlenih in je po neuradnih podatkih dobil seznam ljudi, ki jih bodo preganjali, če aplikacija ne bo šla s spleta.

Opozicija je nad razvojem dogodkov zgrožena....

13 komentarjev

Zlonamerna programska oprema tudi na preprostih telefonih

Slo-Tech - Pametni telefoni so primerna gojišča zlonamerne programske opreme, saj so v resnici računalniki, ki znajo tudi telefonirati. Precej manj znano pa je, da so lahko okuženi tudi običajni telefoni s tipkami (feature phones), ki nimajo obsežnih programskih funkcionalnosti in "pameti". Ruski raziskovalec ValdikSS je analiziral pet tovrstnih telefonov, ki so na prodaj v Rusiji, in kar na štirih odkril nezaželene zlonamerno ravnanje.

Šlo je za pri nas manj znane telefone DEXP SD2810, Itel it2160, Irbis SF63, F+ Flip 3 in Inoi 101 (samo zadnji ni imel virusov). Telefoni so prihajali iz Kitajske, kjer so bili proizvedeni in prodani v Rusiji, koder so jih potem spletne trgovine prodajale kot poceni alternative pametnim telefonom. Virusi so tičali v firmwaru telefonov in so počeli različne stvari. Nekateri so se naročili na plačljive SMS, ne da bi uporabnik to vedel, povratna sporočila pa so prikrili, da početja ne bi takoj opazili. Drugi so se povezovali na kitajske strežnike, čeprav sploh...

4 komentarji

Apple popustil Rusiji

Slo-Tech - Za razliko od Androidnih telefonov, ki ne razlikujejo le po prednaloženih aplikacijah, temveč celo po okusu operacijskega sistema, je Applov ekosistem bistveno enotnejši. Ob nakupu bo imel iPhone v vseh državah iste aplikacije. Sedaj pa je Apple popustil Rusiji, kar bi lahko sprožilo verižno reakcijo.

Gre za kontroverzni zakon iz leta 2019, v katerem je Rusija prepovedala prodajo naprav brez ruske programske opreme. Še vedno je lahko na njih naložena originalna programska oprema, nujni pa so tudi ruski ustrezniki, katerih seznam posodabljajo oblasti. Poleg Googla mora biti Yandex, denimo. Zakon velja za osebne računalnike, pametne telefone in pametne televizorje. Ko so ga sprejemali, se ga je prijel vzdevek "zakon proti Applu", saj je grozilo, da bo Apple raje v celoti zapustil ruski trg. A na koncu je zmagala gospodarska pragmatičnost.

Telefoni, ki jih prodaja Apple, bodo imeli v Rusiji pri prvi uporabi odslej dodaten korak. V njem bodo uporabniku ponudili namestitev ruskih...

34 komentarjev

Samsung in Huawei bosta izpolnila zahteve ruskega "antiapple" zakona

Slo-Tech - Rusija je lani jeseni sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki strojne opreme - zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih - na svoje naprave obvezno naložiti ruske ekvivalente programske opreme, odobrene s strani ruske vlade, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna programska oprema. Zakon bo začel veljati z mesecem julijem, Huawei, ki ima v Rusiji največji, 33 odstotni tržni delež in Samsung z 28 %, pa sta pred dnevi sporočila, da že sodelujeta z oblastmi in bosta ustrezno prilagodila prednaložene aplikacije.

Zakona se je takoj prijelo neuradno ime antiapple zakon, zaradi neomajnega stališča podjetja glede tuje programske opreme. Apple, ki ima 10 % tržni delež, je že pred časom sporočil, da na svoje izdelke nima namena nameščati aplikacij tretjih ponudnikov in da bo zaradi zakona najverjetneje prisiljen razmisliti o svojem nadaljnjem delovanju v Rusiji.

Podrobnosti zakona, denimo kazni za kršitve, še niso...

6 komentarjev

Apple med kladivom in nakovalom politične korektnosti

vir: BBC

vir: theguardian.com
theguardian.com - Apple se je po več mesecev trajajočih pogajanjih uklonil zahtevam Rusije in polotok Krim v svojih aplikacijah Apple Maps ter Weather App prikazal kot del njihovega ozemlja. Tak prikaz je sicer mogoče videti le če se nahajamo znotraj meja Rusije, drugod je Krim še vedno označen kot nikogaršnje ozemlje. Podobno, a z manj pompa, je problem že letos spomladi rešil Google v svojih Maps.

Rusija je polotok Krim anektirala leta 2014 in si s tem prislužila obsodbo ter sankcije mednarodne skupnosti. Obenem priključitve ne priznava večina pomembnejših svetovnih držav, med njimi denimo EU, ZDA in Kitajska. Applovo potezo so pravzaprav prvi javno objavili in pozdravili poslanci ruske Dume, ki so podjetje že prej opozarjali, da je prikazovanje Krima kot del Ukrajinskega ozemlja v Rusiji kaznivo dejanje.

Apple zadeve ne želi komentirati, toda na podjetje se je zgrnil srd uporabnikov, najprej ukrajinskih, tamkajšnji zunanji minister jim je namreč svetoval, naj se držijo tehnologije in zabave,...

30 komentarjev

Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

vir: BBC
BBC - Rusija se pripravlja na izvedbo preizkusa, v katerem se bo država za kratek čas odklopila od mednarodnega interneta. Natančen datum testa še ni znan, se bo pa zgodil pred 1. aprilom, ko bo začel v celoti veljati novi zakon o digitalni ekonomiji. Gre za zahtevo ruskih oblasti, da morajo ruski operaterji zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora, ki mora ostati delujoč tudi v primeru hekerskega napada, ki bi državo odrezal od interneta.

Hkrati morajo ruski operaterji uvesti tehnična sredstva, ki omogočajo preusmeritev vsega ruskega internetnega prometa do vozlišč (internet exchange point), ki so pod nadzorom vladne agencije Roskomnadzor. Ta bo izvajal nadzor in blokiral neprimerne vsebine (deep packet inspection), hkrati pa bo...

30 komentarjev

Apple se je uklonil Rusiji

Slo-Tech - Rusija je že leta 2014 sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki internetnih storitev podatke uporabnikov iz Rusije hraniti lokalno. Lani so primež še okrepili, saj morajo ponudniki mobilnih in internetnih storitev vsaj šest mesecev hraniti vsebino pogovorov ali njihove posnetke, na zahtevo organov pa jih dešifrirati in izročiti. Nekateri giganti so se dolgo časa poizkušali upirati shranjevanju podatkov v Rusiji, a se je tudi Apple sedaj uklonil.

To je na Kitajskem že storil, v Rusiji pa bo vsak hip. Apple je leta 2017 iz svojega App Stora na Kitajskem ukinil aplikacije za VPN, lani pa sporočil, da bo tudi podatke hranil na Kitajskem. Enako je tedaj ravnal tudi Google. Sedaj bo tako tudi v Rusiji. Ni še jasno, katere podatke bo Apple hranil v Rusiji, bodo pa...

52 komentarjev

Rusija prepovedala VPN-je, na Kitajskem gre zares

Slo-Tech - Po kitajski napovedi vojne uporabi navideznih zasebnih omrežij (VPN) se je za enako potezo odločila tudi Rusija. Predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki bo začel veljati 1. novembra letos in bo prepovedoval uporabo VPN-jev. Vodja odbora za informacijsko tehnologijo in politiko v ruskem parlamentu Leonid Levin je dejal, da zakon ne želi omejevati svoboščin uporabnikov, ki spoštujejo zakon, temveč bodo z njim preprečili dostop do nezakonitih vsebin. Ruski regulator Roskomnadzor namreč hrani seznam več tisoč strani, do katerih je dostop prepovedan, ker so v nasprotju z zakonom. Dostop blokirajo ruski ponudniki dostopa do interneta, a so uporabniki omejitve lahko obšli z uporabo VPN-jev, zato bodo ti sedaj prepovedani. Ker se VPN-ji lahko uporabljajo za...

23 komentarjev