»

Katastrofalen hrošč v Linuxovem jedru 5.12-rc1 žrl podatke

Slo-Tech - Minuli teden se je pokazalo, da obstajajo zelo utemeljeni razlogi, da testnih verzij programske opreme, četudi nosi oznako rc (release candidate), ni modro uporabljati na produkcijskih sistemih. V nedeljo, 28. februarja, je Linus Torvalds izdal prvo verzijo rc Linuxovega jedra 5.12, kar je po navadi precej dolgočasen dogodek. Če se v verziji rc najdejo kakšni večji hrošči, se ti popravijo in izide naslednja verzija rc, sicer postane verzija končna. To pot pa je imelo jedro 5.12-rc1 katastrofalnega hrošča.

Težava je bila tako resna, da je jedro dobilo oznako 5.12-rc1-dontuse, Torvalds pa je izrecno odsvetoval uporabo in hrošča označil kot double ungood. V kodo se je ob čiščenju prikradel na prvi pogled nenevaren hrošč, ki je okvaril delovanje izmenjalnih datotek (swap). Po navadi se v Linuxu v ta namen uporablja ločena particija (swap partition), ki je hrošč ne prizadene, zato ga niso odkrili takoj. Kdor pa uporablja datoteke za swap, mu bo hrošč pojedel podatke na disku. Zaradi...

59 komentarjev

Intel potrdil USB-hrošča v Haswellu

Slo-Tech - Intel je potrdil, kar se je na glas govorilo že nekaj mesecev - vezni nabor Haswell ima hrošča pri upravljanju z USB-jem. Po izhodu iz stanja pripravljenosti se namreč lahko zgodi, da nekatere naprave, ki se povezujejo po najnovejšem standardu USB 3.0 (SuperSpeed), logično izginejo. Intel pravi, da gre zgolj za nekatere USB-ključke. To v skrajnem primeru pomeni, da je te naprave treba izklopiti in vnovič priključiti, nevarnosti za izgubo podatkov pa naj ne bi bilo.

Intel je vseeno napovedal revizijo stepping za vezni nabor (s C1 na C2), v kateri bo hrošč oziroma erratum v Intelovem izrazoslovju odpravljen. Prizadeti so vezni nabori Q87, Q85, H87, Z87, B85 (namizni), C222, C224, C226 (strežniški) ter QM87, HM87, HM86 (za prenosnike). Haswell s popravljenim hroščem izide 15....

44 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.3

Android je končno del Linuxa 3.3

Phoronix - Včeraj zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 3.3. Čeprav je podverzija liha, to ne pomeni, da gre za nestabilno verzijo, saj so razlikovanje po sodosti ukinili s preskokom na tretjo verzijo jedra. Poleg tega se v običajne tirnice vrača tudi hitrost razvoja, saj je pred tem Linux 3.2 zaradi vdorov v kernel.org in linux.com precej zamujal. Linux 3.3, ki zamuja le teden dni, pa še to zaradi nenadejane verzije rc-7, sedaj nosi ogromno novosti, med katerimi je glavna gotovo priključitev kode za Android.

Doslej namreč koda za projekt Android, ki poganja večino pametnih telefonov, ni našla svojega mesta v uradnih Linuxovih repozitorijih zaradi nesoglasij med pisci v...

56 komentarjev

Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Slo-Tech - Danes bi bila morala iziti nova verzija Linuxovega jedra, pa se to ne bo zgodilo. Tik pred zdajci so našli obskurnega hrošča, ki ga je sicer zelo težko že namenoma reproducirati in se še redkeje pojavi pri običajnem delu, a Linus Torvalds pravi, da bo Linux 3.0 kljub temu moral nekoliko počakati.

Novo verzijo posebej težko pričakujemo, ker se bo imenovala Linux 3.0. Čeprav velikih sprememb od jedra Linuxa 2.6.39 ni pričakovati, se je Linus odločil, da "bi bilo število 40 že preveliko", zato se bo nova verzija imenovala kar Linux 3.0. Hkrati to lepo sovpada s tretjim desetletjem razvoja, v katerega Linux letos vstopa. Glavne novosti v novi verziji bodo podpora za cleancache, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter...

46 komentarjev

Internet Explorer 8 šele prihodnje leto

Microsoft - Dean Hachamovitch, ki pri Microsoftu skrbi za razvoj Internet Explorerja, je v svojem blogu zapisal, da osme verzije IE ne kaže pričakovati tako kmalu. Še julija je Microsoft zatrjeval, da bo IE8 nared do konca leta, sedaj pa se izid utegne zavleči do sredine prihodnjega leta.

V prvem četrtletju prihodnjega leta nameravajo najprej izdati še verzijo RC (relase candidate), s katero bodo zaključili beta stadij in se približali končnemu produktu, ki bo sledil kmalu. Natančnega razloga za zamudo Hachamovitch ni dal, pravi pa, da se morajo prebiti skozi milijone IE-jevih sej, stotine ur laboratorijskih preizkusov in tisoče različnih tem po forumih na spletu, da bi izboljšali brskalnik. Trenutno aktualna verzija je druga beta, ki je izšla avgusta.

Posebna previdnost pri Microsoftu je razumljiva, saj bi si polom težko privoščil. Poleg hiperaktivnega Firefoxa, ki dnevno pridobiva uporabnike in odžira kos za kosom pogače, tako da je njegov tržni delež že 40-odstotni, je udaril še Google....

12 komentarjev

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev