»

Newyorška tožilka nad Amazon zaradi nevarnih razmer v skladiščih med covidom

Slo-Tech - Newyorška tožilka Letitia James je vložila tožbo zoper Amazon, v katerem podjetju očita nezadostno zaščito zaposlenih v newyorških skladiščih ter povračilne ukrepe zoper zaposlene, ki so na domnevne nepravilnosti opozarjali. Problematični sta skladišče na Staten Islandu in odpremni center v Queensu. Amazon ni zagotavljal ustreznega razkuževanja prostorov ter sledenja stikom potrjenih okužb s covidom-19. Kdor je na to opozoril, je bil deležen sankcij.

Amazon je s svojim ravnanjem resno ogrozil zdravje in življenje zaposlenih, hkrati pa je to ravnanje predstavljalo tudi tveganje za javno zdravje. Amazon je ubiral bližnjice in ni želel sprejeti ukrepov, za katere je ocenil, da bi močno vplivali na prodajo, produktivnost zaposlenih in s tem dobičke. V času krize je sicer Amazon beležil rekordno prodajo in dobičke. V teh obratih je zbolelo vsaj 250 zaposlenih, Amazon pa ni zaprl predelov, kjer so delali, in jih ustrezno prezračil. Vsaj do junija Amazon tudi ni izvajal sledenja stikov z...

10 komentarjev

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Se bo Amazon premislil glede newyorškega sedeža?

vir. Flickr

vir: Washington Post
Washington Post - Potem, ko se je vodstvo Amazona novembra odločilo, da bo svoji predstavništvi na vzhodni obali ZDA vzpostavilo v Queensu v New Yorku in v Arlingtonu v Virginiji, je glede prve lokacije zdaj naletelo na oster odpor. Politikov, sindikatov in predvsem lokalnega prebivalstva. Ti se bojijo, da bo prihod giganta popolnoma preplavil njihovo sosesko, preobremenil javni prevoz, predvsem pa pognal cene nepremičnin v nebo in posledično pregnal dosedanje prebivalce. Nasprotnike je ujezilo tudi za tri milijarde subvencij in davčnih razbremenitev, ki jih je mestna politika obljubila Amazonu, če bo za naložbo izbral prav njihov kraj.

Največja politična zagovornika selitve v Queens sta guverner zvezne države New York Andrew Cuomo in...

8 komentarjev

Amazonovi zaposleni na črni petek protestirajo za boljše delovne pogoje

Slo-Tech - Začenja se za trgovce najdobičkonosnejši, za njihove zaposlene pa najnapornejši čas v letu. Današnji črni petek, ki se je iz ZDA splazil tudi v Evropo, so zaposleni v več evropskih podružnicah Amazona izkoristili za proteste proti nehumanih delovnim pogojem. V minulih letih so delavci, zlasti v Nemčiji, decembra pogosto stavkali, ker jim Amazon še vedno ne zagotavlja želenih delovnih pogojev. Eden izmed temeljnih kamnov spotike je klasifikacija dejavnosti, saj Amazon v Nemčiji ne priznava kolektivne pogodbe za prodajo na drobno in prodajo po pošti, češ da to ni njegova dejavnost.

Danes so protestirali
nekateri Amazonovi zaposleni v Veliki Britaniji, in sicer v več skladiščih v državi....

20 komentarjev

Amazon zaradi napake objavil osebne podatke uporabnikov

vir: Beta News
Beta News - Amazon je obvestil za zdaj še neznano število uporabnikov, da sta bila zaradi tehnične napake njihovo ime in poštni naslov nekaj časa javno objavljena na njihovi spletni strani. V podjetju za zdaj ne želijo odgovarjati na vprašanja, koliko uporabnikov je bilo prizadetih in od kje prihajajo. Njihovo špartansko obvestilo (na sliki) je tako edini način, da izveste ali ste morda med žrtvami tudi vi. Prizadeti uporabniki se sicer na družabnih omrežjih oglašajo iz Evrope in ZDA, iz vsega skupaj pa je moč razbrati, da gre za zasebne in ne poslovne uporabnike.

Amazon sicer zagotavlja, da je napaka odpravljena in da ni prišlo do vdora na njihovo spletno stran ali katerikoli del sistema ter da ni nobene potrebe po zamenjavi uporabniškega gesla. Čeprav bi resnici na ljubo nepridipravi dogodek lahko izkoristili...

12 komentarjev