»

Severnokorejski hekerji v zadnjih petih letih ukradli milijardo evrov

Slo-Tech - Po podatkih južnokorejske obveščevalne agencije (NIS) so hekerji iz Severne Koreje od let 2017 ukradli za 1,5 bilijona vonov (1,1 milijarde evrov) kriptovalut in podobnih digitalnih dobrin, poroča Associated Press. Več kot polovico so nabrali v zadnjem letu, ko so bili še posebej grabežljivi.

S temi sredstvi severnokorejski hekerji, ki delujejo po naročilu oblasti, zagotavljajo potrebne devize za financiranje jedrskega programa, trdi NIS. Zaradi visoke specializacije so severnokorejski hekerji v tem početju najboljši na svetu, sankcije proti državi iz leta 2017 in pandemija covida pa sta še okrepila njihov pomen. Kriptovalute in druge digitalne dobrine kradejo po vsem svetu, le približno osmino od južne sosede. Pri tem ne gre toliko za informacije, čeprav se pričakuje povečanje kraje tehnologije in zaupnih informacij v prihodnjem letu, kot večinoma za pridobivanje denarnih sredstev.

Severnokorejski hekerji predstavljajo čedalje večji problem. ZDA, Južna Koreja in Japonska so se v...

9 komentarjev

Pfizer plačal 116 milijonov za aplikacijo, ki diagnosticira covid iz kašlja

Slo-Tech - Farmacevtski gigant Pfizer, ki je med pandemija covida zaslovel tudi s cepivom mRNA, ki ga je bil začel razvijati BioNTech, bo za 116 milijonov dolarjev prevzel avstralsko podjetje, ki je razvilo aplikacijo za diagnostiko covida. Podjetje ResApp je staro že dobro desetletje in se ves ta čas ukvarja tudi z razvojem algoritma, ki bi dagnosticiral različne bolezni dihal z zvočno analizo kašlja. Začeli so s pljučnico, leta 2019 so že razlikovali astmo, bronhiolitis in krup, leta 2020 pa je izbruhnil covid.

Preliminarni podatki so marca letos kazali, da je ResApp presenetljivo učinkovit pri diagnozi covida. V kliničnem preizkusu je sodelovalo 741 bolnikov, izmed katerih jih je 446 imelo covid. ResApp je v 92 odstotkih obolelih prepoznal covid (občutljivost), specifičnost pa je znašala 80 odstotkov. To je primerljivo z nekaterimi vrstami hitrih antigenskih testov in lahko služi kot informacija za nadaljnjo diagnostiko.

Pfizer se je kmalu po objavi rezultatov začel zanimati za podjetje...

22 komentarjev

Severna Koreja s hekerskimi napadi financira svoj raketni program

BBC - Po ugotovitvah Združenih narodov je Severna Koreja v letih 2020 in 2021 s hekerskimi napadi ukradla za več kot 50 milijard dolarjev kriptovalut, s čimer je financirala svoj raketni program. Hekerski napadi in kraja kriptovalut so že postali pomemben vir prihodkov za severnokorejski jedrski in raketni program, so ugotovili. V tem času so vdrli v najmanj tri menjalnice kriptovalut v Severni Ameriki, Evropi in Aziji.

V javnosti krožijo sicer še višje številke. Chainalysis je v začetku leta ocenil, da so v minulem letu severnokorejski hekerji nakradli za 400 milijonov dolarjev premoženja s kriptomenjalnic. To premoženje potem operejo z več menjavami med različnimi kriptovalutami in menjalnicami, nato pa ga na azijskih menjalnicah pretvorijo v konvertibilne valute. Še vedno imajo neopranih približno 170 milijonov dolarjev, so še ugotovili. Vključno z drugimi hekerskimi napadi, ne le na kriptovalutne menjalnice, pa so izpleni še večji. Združeni narodi so že leta 2019 ocenili, da je...

20 komentarjev

Severna Koreja naj bi bila poizkušala vdreti v Pfizerjeve strežnike

Slo-Tech - Po trditvah južnokorejske obveščevalne agencije naj bi Severna Koreja skušala vdreti v strežnike ameriškega podjetja Pfizer, ki izdeluje eno izmed cepiv proti covidu-19. Severnokorejski hekerji so se še posebej zanimali za informacije in tehnologijo za izdelavo cepiva proti covidu-19 in tudi za protokole zdravljenja.

Ni znano, v kolikšni meri je bil napad uspešen, saj v Pfizerju navedb ne komentirajo. Obtožbe južnokorejskih oblasti zoper Severno Korejo zaradi domnevnih hekerskih napadov pa postajajo stalnica. V zadnjem letu se je število napadov povečalo za tretjino, so dejali v Seulu. Severnokorejce obtožujejo tudi drugi, denimo Microsoft novembra lani, ko naj bi sodelovali še ruski hekerji. Obtožbe se vrstijo tudi zoper kitajske hekerje, medtem pa Kitajci obtožujejo tudi Američane. Skratka, računalniški vdori so postali moderni način vojskovanja. V Severni Koreji sicer trdijo, da nimajo nobenega primera covida-19, bodo pa v prihajajočih tednih vseeno dobili dva milijona odmerkov...

14 komentarjev

V EU odobrili še drugo cepivo proti covidu-19

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes odobrila drugo cepivo proti covidu-19. Cepivo, ki ga je razvilo podjetje Moderna, je odobreno za starejše od 18 let. Kakor prvo cepivo, je tudi izredno odobritev tega priporočil Odbor za zdravila v humani uporabi (CHMP) po pregledu vseh dostopnih informacij o cepivu in kliničnih testov. Cepivo je zelo podobno že odobrenemu cepivu podjetja Pfizer, saj prav tako vsebuje zapis mRNA za protein S z virusa SARS-CoV-2, po katerem človeške celice proizvedejo manjše količine tega proteina, na katerega se odzove imunski sistem in si ga zapomni. Cepivo ne vsebuje virusa in ne more povzročiti covida-19.

Cepivo Moderne je odobreno v obliki dveh podkožnih injekcij v razmaku 28 dni. En odmerek cepiva vsebuje 0,5 mililitra vodne raztopine, v kateri je 100 mikrogramov mRNA v maščobnih nanodelcih SM-102 za lažji vstop v celice. Poleg tega so v cepivu še holesterol, DSPC (1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin), PEG2000 DMG...

27 komentarjev

FDA razgrnila podatke o cepivu podjetja Moderna, v petek bržčas odobritev

Slo-Tech - V ZDA bodo v petek najverjetneje po Pfizerjevem odobrili še drugo cepivo proti covidu-19, in sicer proizvajalca Moderna. Viri iz Agencije za hrano in zdravila (FDA) poročajo, da bo po petkovi odobritvi cepivo na voljo že v ponedeljek. Že danes pa je FDA objavila podatke o učinkovitosti in varnosti cepiva. Ti kažejo, da je cepivo 94-odstotno učinkovito preprečilo pojav covida-19 in 100-odstotno učinkovito preprečilo težji potek bolezni. Cepivo bo odobreno izredno (EUA). Odmerjanje je dva odmerka po 100 mikrogramov v razmaku meseca dni. Zaščita se pojavi že po prvem odmerku, največja pa je kmalu po prejemu drugega odmerka.

Cepivo mRNA-1273, ki ga je razvila Moderna, je v konceptu enako kakor Pfizerjevo cepivo, formulacija pa je različna. To pomeni, da vsebuje modificirano informacijsko RNK (modRNA), ki kodira protein S (spike) na koronavirusu. Posamezne modifikacije so premišljeno uvedene tako, da ima nastali prost protein S še vedno enako prostorsko strukturo kakor protein S, ki je...

49 komentarjev

Severnokorejski hekerji nad proizvajalce cepiv za Covid-19?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Hekerji naj bi si tako pred dnevi poskušali s pomočjo socialnega inženiringa pridobiti dostop do računalnikov nekaterih zaposlenih britanski družbi AstraZeneca, znani po tem, da je tik pred koncem razvoja svojega cepiva proti Covid-19.

Storilci so nastopili pod krinko ponudnikov zaposlitev na družbenih omrežjih Linkedin in WhatsApp, zainteresiranim posameznikom pa so nato poslali dokumente, povezane s podrobnostmi o zaposlitvi. Dokumenti so vsebovali tudi zlobno kodo, zasnovano za omogočanje dostopa do žrtvine naprave. Med tarčami so bili tudi zaposleni, ki delajo neposredno na razvoju cepiva.

Reutersovi anonimni viri incident povezujejo s Severno Korejo na podlagi v napadu uporabljenih orodij in tehnik, te naj bi bile del obširnejše hekerske kampanje, ki jo varnostni strokovnjaki in predstavniki ZDA prepisujejo prav tej državi. Ta kampanja je bila sicer doslej bolj osredotočena na obrambne ustanove in medijske organizacije, v zadnjih tednih pa se je preusmerila na tarče povezane...

41 komentarjev

Covid-19: Pfizer v ZDA zaprosil za izredno registracijo cepiva, EU naročila 300 milijonov odmerkov

Slo-Tech - Pfizer je včeraj na FDA oddal prijavo za registracijo cepiva proti covidu-19. Skupaj z nemškim podjetjem BioNTech sta v sredo sporočila, da je po podatkih iz kliničnih testov razvito cepivo varno in 95-odstotno učinkovito. Kmalu jima bo sledilo še podjetje Moderna, ki za svoje cepivo ugotavlja 94,5-odstotno učinkovitost in naj bi ga prav tako kmalu poslalo v registracijo. Obe cepivi uporabljata virusno mRNA in bosta prvi cepivi, za kateri so v ZDA zaprosili za dovoljenje. To je tudi cepivo, za katerega je EU naročila 300 milijonov odmerkov.

Prijava se nanaša na izredno registracijo (emergency use authorisation), ki omogoča hitrejše postopke in v nekaterih upravičenih primerih uporabo še pred zaključkom celotnega postopka. FDA ob tem poudarja, da bodo postopek birokratsko kar najbolj pospešili, medtem ko pri varnosti popustov ne bo.

Izredna odobritev (EUA) je namenjena kriznim situacijam, kakršna je trenutna pandemija. Zdravila in cepiva, ki imajo EUA, se lahko uporabljajo v...

170 komentarjev

Ameriške obtožbe, da kitajski hekerji vohunijo za raziskavami covida-19

The New York Times - Ameriški FBI in Oddelek za domovinsko varnost (DHS) sta opozorila, da kitajski hekerji napadajo ameriške bolnišnice, farmacevtske družbe in raziskovalne ustanove, ki se ukvarjajo z raziskavami zdravil in cepiv proti novemu koronavirusu. Kdor bo prvi razvil cepivo ali učinkovito zdravilo, bo imel pomembno geostrateško prednost.

To predstavlja resno grožnjo nacionalni varnosti in odzivu na pandemijo, so v FBI in DHS povedali v skupni izjavi za javnost. Na ministrstvu za pravosodje ob tem dodajajo, da Kitajska že dlje časa vohuni za informacijami iz biomedicinskih raziskav, pri čemer je covid-19 novi sveti gral. Zato razmišljajo, da bi vložili obtožnice proti hekerjem. V praksi to ne pomeni veliko, ker ti verjetno ne bodo nikoli stopili v ZDA, jim pa s tem močno otežijo potovanje po svetu, saj ima precej držav podpisane sporazume o izročitvah tretjih državljanov ZDA. Prav tako imajo tovrstne razglasitve pomembno odvračalno funkcijo, saj imajo ameriški državni hekerji pravico napasti...

15 komentarjev