»

Na Finskem začel komercialno obratovanje nov jedrski reaktor

Slo-Tech - Medtem ko se je Nemčija pravkar poslovila od jedrskih elektrarn, so Finci po večletnih zamudah uradno zagnali jedrski reaktor Olkiluoto 3. Na istoimenskem otoku sta že dva vrelovodna reaktorja z nazivno močjo 890 MWe, novi tlačnovodni reaktor tretje generacije (EPR) pa bo zmogel 1600 MWe, s čimer je najzmogljivejši v Evropi in tretji v svetu. Celotna elektrarna Olkiluoto bo zagotavljala približno tretjino vse finske električne energije.

Tretji reaktor so dokončali in vanj gorivo naložili aprila 2021. Decembra istega leta je stekla prva vzdrževana verižna reakcija, marca 2022 pa so ga poizkusno priključili v omrežje. Preizkusna doba se je sedaj končala in reaktor je vstopil v redno obratovanje, ko zagotavlja energijo finskim porabnikom. Projekt OL3 je gradil konzorcij Areva, Areva NP in Siemens, sam pa bo pokrival 14 odstotkov finskih potreb po električni energiji oziroma 12 TWh letno. Finska ob tem poudarja, da bodo že 93 odstotkov vse električne energije proizvajali brezogljično,...

21 komentarjev

Resen nuklearni incident na Finskem, posledic za okolje ni

Dan po incidentu v okolici ni povečane stopnje radioaktivnosti.

Slo-Tech - Reaktor številka 2 v jedrski elektrarni Olkiluoto na Finskem, ki stoji ob baltski obali, 220 kilometrov severozahodno od Helsinkov, se je včeraj okrog 11.22 po našem času samodejno zaustavil zaradi incidenta. V reaktorski zgradbi so zaznali povišano stopnjo radioaktivnosti, kar je sprožilo postopke za zaustavitev. Upravljavec elektrarne TVO zagotavlja, ob incidentu nihče izmed zaposlenih ni prejel višjega odmerka radioaktivnega sevanja kot običajno, niti ni prišlo do izpustov radioaktivnosti v okolje. Reaktor bodo ponovno zagnali, ko bodo preverili, da vse komponente delujejo brezhibno.

Finska agencija za jedrsko varnost (STUK) je potrdila, da posledic za okolje ni bilo in da je stopnja radioaktivnosti v reaktorski zgradbi ponovno na običajnih ravneh. Finski minister za zdravje je ob dejal, da je šlo za resen in izreden incident, zato bodo javnosti posredovali vse informacije. Pričakovati je, da bo reaktor zaustavljen vsaj do jutri, morda pa še dlje. V STUK-u pojasnjujejo, da je...

131 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev