»

Je Satoshi Nakamoto živel v Londonu?

Slo-Tech - Identiteta Satoshija Nakamota, izmuzljivega izumitelja bitcoina, še vedno buri duhove. Čeprav smo imeli že nekaj kandidatov, še nihče ni uspel prepričljivo dokazati, kdo neki je bil Satoshi Nakamoto. Čedalje bolj se zdi, da tega ne bomo nikoli vedeli, če je bil Satoshi Nakamoto sploh človek in ne moderna inkarnacija Nicolasa Bourbakija. Kakorkoli, to ne ustavi ljudi pri analizah. Ena analiza vseh njegovih objav na internetu kaže, da bi lahko bil živel in delal v Londonu.

Satoshi Nakamoto nam kaj dosti ni zapustil. Poleg bitcoina je za njim ostalo 539 objav na Bitcointalku, 34 elektronskih sporočil, 169 vnosov na SourceForgeu, bela knjiga o bitcoinu ter prvi blok bitcoina. Nakamoto je javno objavljal od 31. oktobra 2008 do 13. decembra 2010. Iz teh podatkov je moč sklepati, da je živel v Londonu. Japonski in avstralski časovni pas je možno hitro izločiti, nekoliko teže pa je ugotoviti, ali je Nakamoto živel na Stari celini ali v Novem svetu. A podrobnejša analiza je pokazala, da bi...

33 komentarjev

Ali DHS ve, kdo je Satoshi Nakamoto

Slo-Tech - Izumitelj bitcoina Satoshi Nakamoto še vedno buri domišljijo, saj njegova identiteta kljub skoraj desetletju prizadevanj in nekaj poizkusom še vedno ni znana. Ni Dorian Nakamoto, ni Nick Szabo in ni Craig Steven Wright. V resnici ni jasno niti, ali je Satoshi Nakamoto en sam človek ali morda skupina več posameznikov. To ne bi bilo nič nenavadnega, saj so Francozi pred skoraj sto leti kot Nicolas Bourbaki pisali aksiomatsko matematiko. Kakorkoli, če kdo ve, kdo je Satoshi Nakomoto, potem so to ameriške obveščevalne službe. Alexander Muse trdi, da je Oddelek za domovinsko varnost (DHS) identificiral Nakamota kot skupino štirih posameznikov, a identitete ne razkriva.

Muse trdi, da so mu viri iz DHS potrdili, da so uspeli identificirati, kdo...

15 komentarjev

Razkril se je domnevni avtor bitcoina

The Economist - Vse kaže, da smo dobili potrditev, kdo je resnični avtor bitcoina, ki se je skrival za vzdevkom Satoshi Nakamoto. Avstralec Craig Steven Wright, ki je bil veliko pozornosti deležen že decembra kot eden izmed najresnejših kandidatov, a ne brez sence dvoma, je spregovoril za BBC, The Economist in GQ ter potrdil, da je avtor bitcoina. Ob tem je predložil tudi nekaj dokazov. Pa je resnični avtor? Malo verjetno.

Prav po dokazih bomo namreč presojali verodostojnost njegovih trditev. Wright pravi, da je bil glavni tvorec pri nastanku bitcoina, da pa so mu seveda pomagali tudi nekateri drugi ljudje. V svojem blogu ponuja nekaj dokazov, ki naj bi potrdili njegove trditve. Omenjeni trije časniki so z njim komunicirali že pred objavo tega bloga in prišli do zaključka,...

16 komentarjev

Nadaljevanje sage o Satoshiju Nakamotu

Slo-Tech - Vsako novico o domnevnem razkritju resnične identitete izumitelja bitcoina s psevdonimom Satoshi Nakamoto najprej pospremijo komentarji o smiselnosti njegovega iskanja, nato pa argumenti, zakaj identificirani človek ni pravi. Tudi to pot ni bilo nič drugače.

Kar se tiče pomembnosti poznavanja identitete ustanovitelja, gre v resnici predvsem za radovednost. O njegovih namenih lahko le špekuliramo, a to ne zmanjšuje kakovosti iznajdbe. Bitcoin je osnovan na utemeljenih in večkrat analiziranih matematičnih algoritmih, programska koda, ki jih implementira, pa je pregledana. S tega stališča so identiteta in motivi tvorca povsem nepomembni, saj v nobenem pomembnem smislu ne more vplivati na delovanje...

14 komentarjev

V tretje gre rado - je to pravi Satoshi Nakamoto?

Wired News - Največja skrivnost bitcoina je identiteta njegova izumitelja, ki se predstavlja s psevdonimom Satoshi Nakamoto. Lani je Newsweek raztrobil zgodbo, da so odkrili njegovo identiteto, a so se ušteli. Letos je New York Timesov novinar kot kralja bitcoina okronal Nicka Szaba, a so bile tudi te navedbe na trhlih nogah. Wired in Gizmodo imata tretjega kandidata, za katera je dokazov še več. Smo končno dobili obraz tvorca bitcoina, ki je mimogrede tudi milijonar?

Bitcoin naj bi izumil Avstralec Craig Steven Wright skupaj s sedaj že pokojnim prijateljem Davom Kleimanom. Zgodbo je prvi objavil Wired, Gizmodo pa se je v zadnjih tednih neodvisno prikopal do istih zaključkov. Gizmodo je namreč novembra dobil nekaj anonimnih elektronskih sporočil, v katerih je pošiljatelj...

45 komentarjev

Bitcoin: premiki pri Mt.Goxu, novi virusi in Nakamotov demanti

Slo-Tech - Saga s spletno borzo za prodajo bitcoinov Mt.Gox se počasi razpleta. Po dolgem mrku se je na internet vrnila okleščena različica strani, ki uporabnikom omogoča vpogled v zadnje zabeleženo stanje na računu. Tako lahko vsako vidi, koliko bitcoinov bi dobil, če bi Mt.Gox uspeh rešiti vse težave in stoodstotno poplačati upnike.

Na spletni strani sicer opozarjajo, da so zabeležena stanja informativna in še ne morejo predstavljati prijavljenih terjatev v postopku prisilne poravnave. To se bo spremenilo v prihodnjih tednih, ko bo stekel postopek prijave terjatev.

Lopovom pa izvirnosti ne zmanjka in implozija Mt.Goxa predstavlja odlično priložnost za...

11 komentarjev