»

Zuckerberg in Musk se očitno ne bosta borila

Slo-Tech - Ena izmed bizarnejših zgodb iz tehnološkega sveta se končuje antiklimaktično, a po pričakovanjih. Velikega dvoboja med Elonom Muskom in Markom Zuckerbergom v ringu ne bo, ker se Musk izmika. Zuckerberg ponavlja, da se je prijavljen boriti na dobrodelni tekmi, Musk pa trdi, da v resnici Zuckerberg noče v ring.

Zgodba ima svoj začetek v juniju, ko je Musk na Twitterju zapisal, da se je pripravljen boriti z Zuckerbergom. Ta je izziv sprejel in Muska povprašal po lokaciji, za kar je slednji izbral Vegas Octagon. Tam potekajo tekmo iz UFC (Ultimate Fighting Championship). A že naslednji čivki so dajali slutiti, da se Musk nima namena zares soočiti. Internetno občestvo ta malenkost ni zmotila in vsi so navdušeno špekulirali o prihajajoči borbi.

Začelo se je z raketo, ki jo je leta 2016 razneslo, na njej pa tudi 200 milijonov dolarjev vreden Facebookov satelit. Odtlej so bile izmenjave med obema direktorjema pikre, Musk pa je na primer leta 2018 s Facebooka pobrisal strani SpaceX in...

77 komentarjev

Elon Musk postal drugi najbogatejši človek na svetu. Prvi ostaja Jeff Bezos.

The Verge - Slab teden dni zatem, ko je s tretjega mesta izrinil Marka Zuckerberga, je Elon Musk na lestvici najbogatejših zemljanov presegel še Billa Gatesa na drugem mestu. Kakopak, zahvaljujoč strmi rasti delnic Tesle, ki predstavljajo tri četrtine njegovega premoženja. To je zdaj vredno približno 128 milijard ameriških dolarjev in se je samo v letošnjem letu povečalo za približno sto milijard. Še januarja letos se je Musk nahajal na 35. mestu lestvice najbogatejših.

Da bi se povzpel na sam vrh, pa bo Musk moral premagati še precejšnjo vrzel, premoženje Jeffa Bezosa je namreč ocenjeno na približno 182 milijard dolarjev. A če se bo skokovita rast delnic Tesle še nadaljevala, se mu bo lahko že kmalu precej približal. V njegovi pogodbi je namreč določilo, da dobi bonus, vreden 55,8 milijarde, če bo Tesla do leta 2028 dosegla tržno protivrednost 650 milijard dolarjev.

Ta številka trenutno znaša približno 500 milijard, še v začetku letošnjega leta pa je bila na 100 milijardah. Tesla je medtem...

87 komentarjev

Tesla postalo najvrednejše avtomobilsko podjetje na svetu

Slo-Tech - Podjetje je s prvega mesta izrinilo Toyoto, potem, ko so delnice Tesle za hip dosegle vrednost 1.134 ameriškega dolarja, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja dosegla 209,47 milijarde USD, kar je okrogle 4 milijarde več od zneska, ki bi ga dobili, če bi v denar pretopili delnice Toyote. Je pa Tesla s tem po vrednosti prehitela tudi Coca Colo, Paypal (kjer je med soustanovitelji tudi Elon Musk), Disney, Cisco, Merck in Exxon Mobil.

Lep dosežek, zlasti če pomislimo, kako se njihov ustanovitelj občasno s svojim tvitanjem trudi znižati vrednost delnice družbe. Musk je tako v začetku maja objavil, da je vrednost delnic Tesle po njegovem mnenju previsoka, njihova vrednost pa je nato zares zgrmela in kapitalizacijo družbe zmanjšala za 14 milijard USD. Objave na Twitterju so Musku in njegovim podjetjem tudi sicer prinašale precej mešane rezultate.

Sta pa seveda podjetji po svojih dejanskih dosežkih daleč vsaksebi; Toyota je lani prodala 10,46 milijona vozil in zabeležila prihodke...

37 komentarjev

Elon Musk bi Teslo umaknil z borze

vir: Wikipedia
CNBC - Izvršni direktor in solastnik Tesle, Elon Musk je danes šokiral vlagatelje, ko je tvitnil, da namerava izpeljati odkup delnic podjetja, pri čemer bi bil za delnico pripravljen plačati 420 ameriških dolarjev. Kot razlog je navedel, da si želi vzpostaviti kar najboljše razmere za uspešno prihodnost družbe. Obenem je še zatrdil, da ima sredstva za odkup že zagotovljena. Skratka, če bi Musk želel izpeljati svoj načrt, bi za to potreboval približno 50 milijard dolarjev kapitala. Novinarji CNBC so že stopili v stik z večjimi bankami na Wall Streetu, kjer pa o tem niso vedeli ničesar.

Poteza bi podjetju v resnici prinesla določeno mero ustvarjalnega miru, saj ne...

91 komentarjev

Jeff Bezos, najbogatejši človek v moderni zgodovini

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ustanovitelj in solastnik Amazona je s 150 milijardami dolarjev premoženja postal najbogatejši človek moderne zgodovine, vsaj v času od leta 1982, ko je revija Forbes začela spremljati neto vrednost posameznikov, primerjalno za nazaj obteženo z učinki inflacije. Samo od prvega junija letos se je Bezosovo imetje povečalo za 5 milijard. Doslej je prvo mesto zasedal Bill Gates, čigar premoženje se je leta 1999 za kratek čas povzpelo...

67 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Gates zdrsnil na 2. mesto

Slashdot - Po neuradnih navedbah je Microsoftov soustanovitelj Bill Gates po 13 letih zdrsnil s prvega mesta na seznamu najbogatejših ljudi na svetu. Nasledil ga je mehiški tajkun Carlos Slim, čigar premoženje po neuradnih ocena znaša 67,8 milijarde dolarjev. Za uspešen preboj je zaslužna 27-odstotna rast cene delnic America Movila, ki je v Slimovi lasti. Bill Gates je s premoženjem 59,2 milijarde dolarjev izgubil prestol tudi zavoljo dobrodelne organizacije Bill & Melinda Gates Foundation, v katero je do danes primaknil že 30 milijard dolarjev. Kakorkoli že, Bill Gates je že pred časom dejal, da mu je popolnoma vseeno, katero mesto na lestvici premožnih zaseda. Na uradne rezultate pa bomo morali počakati do prihodnje pomladi, ko bo Forbes izdal novo lestvico.

36 komentarjev