»

Založniki tožijo Internet Archive zaradi digitalizacije 70 let starih posnetkov

Slo-Tech - Največji glasbeni založniki - UMG Recordings, Capitol Records, Concord Bicycle Assets, CMGI, Sony Music Entertainment in Arista Music - tožijo neprofitno organizacijo Internet Archive, ker je ta digitalizirala več tisoč albumov, ki so bili izdani v letih 1898-1959. Gre za stare plošče, ki so se vrtele z 78 obrati na minuto. Materiali so bili slabi, zato je veliko tem ploščam grozilo, da bodo kmalu postale del zgodovine, ki se je ne da povrniti. Zato je leta 2006 nastal Great 78 Project, v katerem je Internet Archive digitaliziral te vsebine, pri čemer so sodelovali knjižničarji, arhivarji, tonski tehniki in drugi strokovnjaki.

A založniki trdijo, da je to nezakonito, zato v tožbi zahtevajo 400 milijonov dolarjev odškodnine. Trdijo, da so nekatere izmed teh vsebin še vedno dostopne prek pretočnih storitev (Spotify, Apple Music), za kar morajo poslušalci plačati. Internet Archive odgovarja, da je njihovo občinstvo povsem drugačno - večinoma gre za raziskovalce in znanstvenike, v...

22 komentarjev

Internet Archive bo ohranil starejše igre in animacije v Flashu

badger, badger, badger

vir: Internet Archive
Internet Archive - Pri digitalni knjižnici The Internet Archive so zagnali vgrajeno emulacijo Adobovega spletnega prikazovalnega vmesnika Flash, s katero želijo po njegovi smrti koncem tega leta ohraniti dostop do legendarnih starejših animacij in iger.

Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je multimedijska platforma Flash ljudem omogočila, da so neugledne prve spletne strani preobrazili v animirana igrišča in je bila s tem ključna za razvoj zgodnjega spleta. Tudi tisti brez poglobljenega znanja programiranja so s tem orodjem lahko napravili presenetljivo kompleksno grafično vsebino, s čimer je nastala kopica legendarnih umotvorov, od All your base are belong to us do Alien Hominida. Toda letos so se pri Adobu vendarle odločili, da bodo Flash s koncem 2020 odklopili z aparatov, ki ga pri življenju umetno ohranjajo že skoraj desetletje. To pa pomeni, da so Peanut butter jelly time in druščina v nevarnosti.

Za njihovo ohranitev je že vzniknila kopica projektov, kot sta Flash Game Archive in...

9 komentarjev

Internet Archive zasut z obtožbami o terorističnih objavah

vir: Wikipedia
BBC - Internet Archive, neprofitna digitalna knjižnica, obenem pa tudi mreža aktivistov, ki se borijo za svoboden in odprt splet, je ta teden prejela 500 opozoril za odstranitev terorističnih vsebin. Opozorila je poslala francoska podružnica Europolove enote za obveščanje na spletu (EU Internet Referral Unit), pri čemer so zaposlenim na Internet Archivu za odstranitev spornih vsebin dali natanko eno uro časa, v nasprotnem primeru pa so jim zagrozili z blokado njihovih strani na ozemlju Francije.

Zahtevki se nanaša na precej presenetljive vsebine Internet Archiva, denimo na celotno knjižnico...

17 komentarjev

Internet Archive rešil 9 milijonov povezav na Wikipediji

Internet Archive - Eden večjih problemov interneta je propadanje povezav do spletnih strani, zaradi česar v starejših besedil mrgoli povezav, ki niso več aktivne, saj so bile ciljne vsebine umaknjene. Raziskave kažejo, da je "razpolovni čas" hiperpovezav zgolj dve leti - torej bo po toliko časa polovica hiperpovezav nedelujočih. Ta problem je še zlasti pereč v Wikipediji, ki zunanje vsebine uporablja kot vire. Zaradi tega Internet Archive, ki si prizadeva arhivirati čim več spleta, že več kot pet let posebej aktivno spremlja Wikipedijo. V tem času so rešili več kot 9 milijonov hiperpovezav.

Na Wikipediji se vsak teden popravi, zamenja ali doda več kot 20 milijonov novih hiperpovezav. Internet Archive že dobra tri leta uporablja pajka IABot, ki redno prečesava vse hiperpovezave,...

5 komentarjev

Internet Archive zbira fizične izvode digitaliziranih knjig

Ars Technica - Skrbniki spletne strani Internet Archive, kamor se radi obračamo, iščoč stare verzije spletnih strani, so najavili ambiciozen projekt arhiviranja vseh digitalnih knjig, ki jih imajo v digitalnih arhivih, še v tiskani verziji. Seveda ne bodo tiskali digitalnih verzij, ampak bodo poizkusili zbrati čim več fizičnih originalov, iz katerih so izvedene digitalizacije. Kot cilj so si zadali zbrati 10 milijonov knjig, kar je nekako desetina vseh ocenjenih izdanih naslovov na svetu.

Pravijo, da digitalno skladiščenje še ni zadovoljivo rešeno, da bi ga mogli izbrati kot edino zveličavno. Potrebujemo tudi fizične artefakte, ki jih lahko v prihodnosti po potrebi digitaliziramo v večji kakovosti, uporabimo kot verodostojen original pri dvomih o avtentičnosti digitalnega...

11 komentarjev

Wikipedija kmalu tudi z video posnetki

Metavid

vir: Technology Review
Technology Review - V prihodnjih mesecih se namerava Wikipedija obogatiti še z video posnetki, ki bodo dopolnjevalni tekstovne in slikovne informacije v člankih. Kmalu naj bi se namreč na strani za urejanje članka pojavil gumb "Add Media", ki bo uporabnikom omogočil iskati med video posnetki in najprimernejše vstaviti v članek. Sprva bo iskanje potekalo zgolj po treh virih - ti bodo Internet Archive, Wikimedia Commons in Metavid. Njihovi načrti so kar ambiciozni, saj želijo ustvariti pogoje in programsko opremo, ki bodo uporabnikom omogočali tudi enostavno urejanje posnetkov, kot je to danes praksa pri tekstovnem delu člankov. Poleg tega pa Wikipedija upa, da bo z uporabo video posnetkov spodbudila tudi lastnike pravic, da jih čim več izdajo pod javno domeno, saj bodo le...

11 komentarjev

Open Content Alliance omogoča prost dostop do digitaliziranih knjig

Slo-Tech - Organizacija Internet Archive, ki se ukvarja z arhiviranjem starih spletnih strani je pričela z novim projektom z imenom Open Content Alliance

Namen projekta je vsemu svetu ponuditi dostop do nacionalnih knjižnic. Za razliko od podobnih Googlovega in Microsoftovega projekta, bo iskanje po Open Content Alliance arhivih dostopno brez omejitev.

Do sedaj se je v projekt vključilo 80 knjižnic in raziskovalnih ustanov. Za razliko od Googlovega in Microsoftovega programa je za sodelovanje pri projektu Open Content Alliance potrebno plačati stroške skeniranja. Kljub temu se številne ustanove raje odločajo za sodelovanje pri projektu, ki omogoča prost dostop brez omejitev.

6 komentarjev