»

Samsung razvil LCD zaslon na enočipni "pogon"

EETimes - Samsung je sporočil, da jim je uspelo razviti LCD zaslon, velikosti sedmih palcev, ki ga poganja en sam čip. Zaslon zmore prikazati 800x480 pik, 16.7 milijonov barv pri kontrastu 400:1... Ostale tehnične podrobnosti, so dostopne tukaj. Prednost teh zaslonov je, da so tanjši, enostavnejši in seveda cenejši. Pravi dosežek pa bo, če jim uspe povečati število pik in diagonalo zaslona.

Prve primerke si bo, tako kot Philipsove "akvarelne" zaslone, moč ogledati na razstavi Society for Information Display, 6. junija letos v San Franciscu.

11 komentarjev

Se nam končno obetajo zasloni z zelo zelo veliko ločljivostjo?

Google News - Colossal Storage Corp. je napovedal prijavo nekaj patentov, ki bodo omogočili izdelavo novih tipov ekranov za prikaz slike. Fosfor še ni za odmet. Ugotovili so, da je možno z magnetnim materialom vplivati na stanje fosforja, tako da ta žari brez dodatnega vira svetlobe. Z magnetnim materialom je tudi možno vplivati na čas ugašanja oziroma na jakost žarenja fosforja.

Ker imajo molekule fosforja in magnetnega materiala zelo majhne dimenzije je možno močno povečati gostoto prikazovanja informacije. Napovedujejo možnost izdelave od mikrozaslonov do makrozaslonov z ločljivostmi od 200 terapikslov do 4 petapiksle. [8-O]

Več o sami tehnologiji: Colossal Storage Corp.

32 komentarjev

Preveliko povpraševanje po LCD-jih in visoke cene

The inquirer - Acer in Benq, vodilna proizvajalca LCD-zaslonov trdita, da se je pojavilo presežno povpraševanje po teh zaslonih, ki ponudbo presega tudi do polovice, poročajo na The Inquirerju. Cene 17-palčnih LCD-jev za zdaj ostajajo stalne, medtem ko so cene njihovih manjših 15-palčnih bratcev v Aziji poskočile za več kot petino in se ustalile pri 250 dolarjih. Podražitve se bodo gotovo kmalu odrazile tudi v naših trgovinah, zato če ste odločili, da boste kupili nov zaslon, vsekakor pohitite. Več o tem.

5 komentarjev

Mrtve točke na LCD-jih pobliže

Tom's Hardware - Verjetno ste si kdaj zaželeli videti LCD zaslon na vaši mizi. Morda ste kasneje tudi odšli ponj v trgovino in vam je bil všeč. Ampak, ali ste se sploh kdaj o mrtvih točkah, ki "mučijo" vaš monitor v katerega strmite noč in dan? Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o mrtvih točkah na LCD zaslonih, beseda pa je tekla tudi o proizvajalcih teh zaslonov. Za podrobne informacije priporočimo tudi naš članek. Več o gradnikih slike si lahko preberete tukaj.

3 komentarji

LCD-ji se bodo spet podražili

The inquirer - Kar malce prelepo je izgledalo, ko so se cene monitorjev LCD tako umirjeno spuščale proti znesku, ki si ga navadni smrtniki že skoraj lahko privoščijo, vendar pa se padanje cen ne bo več nadaljevalo, saj se bodo LCD-ji zopet podražili. Čeprav podražitev ne bo tako zelo očitna (10-20 $), upajmo da se draženje teh zaslonov ne bo nadaljevalo, kot se je pred časom že zgodilo.

0 komentarjev

Klasični katodni zasloni

Tom's Hardware - Čeprav se LCD zasloni cenijo in cenijo ter postajajo dostopnejši, se navadni, katodni zasloni ne dajo kar tako. Na Tom's Hardwareu so napisali zelo dober članek o teh zaslonih. Od osnovnih principov delovanja - obstreljevanja fosforja z elektroni, zgodovine - črnobelo k barvnem, pa do bolj zapletenih načinov nastavljanja in izničenja konvergence. Na koncu je dodanih tudi nekaj nasvetov za nakup zaslona samega, kjer, tako kot večina zaslono-buljenja veščih, priporočajo nakup točno tistega zaslona, ki ga gledate, ker si niti dva zaslona nista identična. Članek je zelo informativen, branje pa priporočam vsem.

2 komentarja

Prihodnost zaslonov

Tech Review - Trenutno uporabljamo največ katodnih zaslonov, katerih osnova je stara že več deset let. Manj pa je zaslonov na tekoče kristale LCD. Dokaj razviti so tudi že zasloni, ki temeljijo na organski osnovi. O tem so napisali članek pri TechReviewu. Razpravljajo o razvoju tehnologije OLED (organic light-emitting diode) zaslonov, njeni uporabi ter njeni prihodnosti. Zasloni, razviti po tej tehnologiji, imajo kar veliko dobrih lastnosti. Zelo dobra slika, relativno poceni proizvodnja in majhnost. Nadalje se odpirajo zmožnosti izdelovanja zaslonov na osnovi te tehnologije, ki za osnovo uporabljajo plastiko in ne stekla. Takoj potem, pa se odpira še možnost za zaslone, ki jih lahko zvijemo kot časopis ter možnost elektronskega papirja. Imajo pa zasloni zgrajeni na osnovi te tehnologije tudi eno veliko pomankljivost. Del zaslona, ki skrbi za modro barvo, ima delovni čas le okoli 1000 ur. To je dovolj za mobilne telefone, a na žalost premalo za prenosnike in dlančnike, ki bi s temi zasloni zelo...

2 komentarja

Preprečevanje kondenza

OCtools - Na strani, ki je ne obiščem prav velikokrat, sem našel zelo dober članek z zelo dobro idejo preprečevanja kondenza. No, ta ideja temelji na nekem dielektriku, oziroma na neki pasti, ki je na prvi pogled podobna silikonu in jo namažemo na pine od socketa na matični plošči ali slotketu ter med procesor in socket (ja vem sliši se čudno). Potem zatesnimo še peltier in nato nanj namontiramo hlajenje, ki je bilo v njihovem primeru zračno!

Drugače pa je to članek, ki nam pokaže kako do dobrega hlajenja po liniji najmanjšega odpora.

0 komentarjev

Intelov Roadmap

Tom's Hardware - Hja.. danes je pa na Slo-techu neko pomanjkanje novic...
No nekaj vam jih bom priskrbel jaz.

Začnimo s Tom's Hardwareom. Napisali so obširen članek o Intelovih čipovjih in procesorjih. Opisano je vse od sedanjega Pentiuma 4, novega izboljšanega Pentiuma 4 (Northwood), preko prihodnikov Pentiuma III do mobilnih rešitev in strežnikov. No ja kakorkoli, tale članek je zelo dobro napisan in zelo informativen, zato vam ga priporočam.

0 komentarjev

Za popestritev dolgočasnega sobotnega jutra...

2CPU - ...sem vam pripravil še en zanimiv link. Dan's Data je pripravil zelo uporaben članek o deljenju povezave v svetovni splet. Heh, zelo smešna se mi je zdela kratica za stari način povezave v Internet: Plain Old Telephone System (POTS, upam da razumete ). Članek je zelo informativen ter ponuja, poleg proxy povezave, tudi alternativo imenovano NAT (Network Address Translation), ki naj bi bila dosti manj komplicirana. Klik!

0 komentarjev