»

Novi Applov sistem zablokira stare macbooke pro (2013, 2014)

Slo-Tech - Po izidu nove verzije Applovega operacijskega sistema macOS Big Sur minuli teden so splet preplavile jezne objave lastnikov starejših macbookov pro, ki jim je nadgradnja onesposobila napravo. Računalniki iz let 2013 in 2014 se ob nadgradnji zataknejo ob črnem zaslonu, od koder ni videti enostavne rešitve. Ne pomaga niti reset NVRAM-a in SMC-ja. Informacije o nezdružljivosti so za zdaj skope in nepopolne, zato velja iz previdnosti nadgradnjo odložiti.

Kot kaže, težava ni redka, saj je nanjo naletelo mnogo uporabnikov, ki so se oglasili tako na Redditu kakor v Applovih skupinah. Pomaga nič, pa so poizkusili že različne kombinacije na tipkovnici, varni način, NVRAM in SMC reset, internet recovery itd. Sodeč po Applovih forumih, je Apple seznanjen s problemom, čeprav uradne potrditve še ni. Ker prizadete naprave že dolgo niso več v garanciji, ta hip ni možno napovedati, kako se bo Apple odzval.

93 komentarjev

Nova revizija Mountain Liona izboljšala avtonomijo

Ars Technica - Takoj po izidu nove verzije Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.8 Mountain Lion so uporabniki potožili, da njihovi prenosniki sedaj zdržijo občutno manj časa kakor s prejšnjo verzijo. Razlike so variirale, a v povprečju znašale okoli tretjino. Novi macbooki air so z Lionom zdržali okoli osem ur, z Mountain Lionom pa le še dobrih pet ur. Apple je potrdil, da problem obstaja, a niso ponudili nobene pametne razlage, kaj je narobe. Včeraj je izšla nova revizija Mountain Liona (10.8.1). Apple ni niti z besedo omenil težav z avtonomijo, a testi vseeno kažejo, da so napako delno odpravili.

Preizkusi na Ars Technici so pokazali občutno izboljšanje v primerjavi z 10.8, a še vedno slabše rezultate od 10.7. Urednikov stari MacBook Pro je včasih zdržal 4,5-5 ur, po namestitvi Mountain...

31 komentarjev

Izšel Mac OS X 10.8

Slo-Tech - Danes je uradno izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.8, ki je bila nared pred dvema tednoma (verzija 12A269 je identična; kdor je tedaj namestil GM, mu sedaj ni treba na novo nameščati še uradne verzije). Mountain Lion, kot se tudi imenuje nova inačica, prinaša kar precej novosti, ki so večinoma vzete iz mobilnega iOS. Prenesti ga je mogoče z App Stora, kjer boste zanj odšteli 16 evrov (20 dolarjev v ZDA in 14 funtov na Otoku). To je tudi edini način, saj Apple že nekaj časa ne ponuja več zgoščenk ali USB-ključev z novimi verzijami svojih operacijskih sistemov. Nakup omogoča namestitev na do pet naprav, nadgradnja pa je mogoča z verzije Snow Leopard ali novejše (10.6.8).

O novostih je bilo povedano že skoraj...

20 komentarjev

Prvi untethered jailbreak za iOS 5.0.1

Slo-Tech - Poldrugi mesec po izidu zadnje revizije pete verzije Applovega operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 5.0.1 smo dobili untethered jailbreak zanjo. To pomeni, da je sedaj mogoče odkleniti naprave z iOS 5.0.1 oziroma pridobiti skrbniški dostop do njih, kar omogoča poganjanje nepodpisanih aplikacij, ki jih Apple ne ponuja prek svoje trgovine App Store.

Novi jailbreak je pripravil @pod2g, ki je v hekerski srenji že dobro znan razbijalec iOS-a. Jailbreak deluje na napravah iPhone 3GS, iPhone4, iPad 1, iPod touch 3G in iPod touch 4G, ki imajo nameščen iOS 5.0.1. Apple bo bržkone kmalu izdal naslednjo revizijo iOS-a, ki bo odpravila luknje, ki so potrebne za delovanje novega jailbreaka. Zato je priporočljivo, da vsi uporabniki, ki bi...

20 komentarjev

Izšel Mac OS X 10.7 Lion

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.7 Lion, ki je po skoraj dveh letih nasledila 10.6 Snow Leopard. Novosti je precej, večino jih je Apple vključil že v predogledne verzije in smo jih že predstavili, a vseeno.

Mac OS X sedaj podpira hkratne dotike (multitouch gestures) na krmilni ploščici (trackpad), ki omogočajo povečevanje besedila in slik, obračanje in listanje med stranmi itn. Druga dobrodošla novost je celozaslonski način poganjanja aplikacij, ki sedaj pokrijejo tudi dock in zgornjo opravilno vrstico. V celozaslonskem načinu je moč hkrati poganjati več aplikacij, med njimi pa se pomikamo s kretnjami. Podporo za ta način imajo že Mail, Safari, Preview, iCal, FaceTime, Dashboard, Screen Sharing, in Photo Booth....

45 komentarjev