»

Bitcoin cash se je ponovno razcepil

Slo-Tech - Bitcoin cash, ki je kot samostojna kriptovaluta nastal avgusta 2017 z razcepom (fork) bitcoina, se je vnovič razcepil. To se običajno zgodi, ko se pojavi predlog, kakšno spremembo uvesti v protokol, a se skupnost s tem ne strinja soglasno. To pot sta nastala Bitcoin Cash ABC (BCH ABC) in Bitcoin Cash Node (BCHN). Kot je pri razcepih v navadi, so vsi lastniki bitcoin casha ob razcepu postali lastniki enakih količin obeh kriptovalut, odtlej pa je njuno življenje ločeno. Zadnji skupni narudarjeni blok je #661647.

Razlog je bila tokrat predlagana sprememba, ki se je imenovala Coinbase Rule. V skladu z njo bi se osem odstotkov narudarjenih kovancev razdelilo skupini BCH ABC za financiranje nadaljnjega razvoja protokola. Druga skupina Bitcoin Cash Node je temu nasprotovala, zato so iz svoje izvorne kode ta davek odstranili. Neizbežen rezultat je bila razcepitev v dve novi valuti.

Trenutno večina računske moči, torej rudarjev, podpira BCHN (1,5 proti 0,04 eksahash/s). Če BCH ABC ne bo...

7 komentarjev

Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Slo-Tech - Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno...

107 komentarjev

Doslej izgubljena skoraj četrtina bitcoinov

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin podira rekorde in se spogleduje s psihološko mejo 10.000 dolarjev, je zanimivo vprašanje, koliko tega premoženja je izgubljenega in nedostopnega, ker so ljudje založili gesla, formatirali diske, prodali računalnike ali si kako drugače zaklenili bitcoine. Navsezadnje bitcoin na začetku ni bil vreden skoraj nič, temu primerna pa je bilo tudi skrb zanj. Ocen je bilo že več, ena izmed najbolj empiričnih pa ocenjuje, da je skoraj štiri milijone ali četrtina vseh bitcoinov v obtoku za vedno izgubljenih. To pomeni, da ne moremo do več kot 30 milijard evrov.

Doslej je bilo narudarjenih 16,7 milijona bitcoinov, kar predstavlja 80 odstotkov vseh bitcoinov, ki bodo kdajkoli obstajali. Zgornja meja je 21 milijonov, približujemo pa se ji asimptotično. Pri...

28 komentarjev

Bitcoin brez razvejitve, SegWit2x odložen

Slo-Tech - Mike Belshe, ki je vodil projekt SegWit2x, je sporočil, da za 16. november (natančneje za blok 494.784) predvidene razvejitve (fork) bitcoina ne bo. Tedaj bi se moral začeti uporabljati Segwit2x, ki bi omogočil uporabo 2 MB velikih blokov, kar bi rešilo problem dolgega potrjevanja transakcij in zasičenja prenosnih kapacitet omrežja. Toda skupnost ni uspela najti konsenza za prehod na Segwit2x, zato je grozil precej grd razkol (fork) na dve verziji, kar bi lahko ogrozilo zaupanje v bitcoin.

Ali bi vlagatelji res izgubili zaupanje, je težko reči, saj razcep na Bitcoin Cash avgusta ni prav nič omajal zaupanja. SegWit je sicer že začel delovati in je v skupnosti dobro sprejet, niso pa uspeli doseči konsenza glede povečanja blokov na 2 MB....

22 komentarjev

Bitcoin se je razcepil

Slo-Tech - Iz bitcoina se je oddvojila nova veja (fork), ki se je poimenovala Bitcoin Cash. Neko razdelitev smo pričakovali že več mesecev, po nekaj porodnih težavah pa so prvi blok narudarili danes popoldne (za blokom 478.558). Glavni povod za nastanek nove veje je omejitev velikosti bloka, ki je v klasičnem bitcoinu še vedno zabetonirana pri 1 MB in se brez širokega konsenza ne bo spremenila. To danes povzroča težave pri hitrem potrjevanju transakcij, stranski učinek pa je naraščanje provizij.

Prvi blok Bitcoin Casha je bil velik 1,9 MB, kar je skoraj dvakrat več od zgornje meje za bitcoin....

117 komentarjev

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov

Slo-Tech - Včeraj popoldne se je nagrada, ki jo dobijo rudarji bitcoina za svoje delo, prepolovila. Ker gre za pričakovan, a redek dogodek, ki se je nazadnje zgodil pred štirimi leti (28. novembra 2012), si ob tej priložnosti poglejmo kondicijo ekosistema bitcoina.

Ustroj bitcoina predvideva, da se vsakih 210.000 narudarjenih blokov nagrada za uspešno najden blok razpolovi. Satoshi Nakamoto je to pravilo v bitcoin vgradil zato, ker je s tem omejeno število bitcoinov, ki sploh lahko nastanejo. Potrjevanje transakcij poteka z rudarjenjem blokov, kakor se imenuje izračunavanje zgoščenih vrednosti iz zadnjih transakcij in sledi vseh prejšnjih blokov, rudarji pa za nagrado za to računsko in energetsko potratno početje dobijo sveže bitcoine. To je tudi edini način, na katerega...

51 komentarjev