»

Bi zaupali policiji pogled skozi svojo varnostno kamero?

vir: Pikrepo

vir: EFF
EFF - Policija v Jacksonu, prestolnici ameriške zvezne države Mississippi, bo izvajala 45-dnevni pilotski program, v katerem bodo zasebne varnostne kamere prebivalcev v živo povezali z njihovim Real Time Crime centrom. Prebivalci bodo v programu sodelovali prostovoljno, a kljub temu vse skupaj predstavlja precejšnjo grožnjo zasebnosti tamkajšnje skupnosti. Tudi če s svojo kamero ne želite sodelovati, je namreč zelo verjetno, da prag vaše hiše zajema kader kamer katerega od sosedov. Ker ljudje v imenu varnosti radi počnemo neumnosti, ni zanemarljiva nevarnost, da se bi taki pilotni projekti v bodoče razmahnili povsod po svetu.

Mimogrede, Jackson je še kar ozaveščeno mesto, ko gre za zasebnost, saj so kot prvo mesto na jugu ZDA policiji prepovedali uporabo samodejne prepoznave obrazov.

Omrežene kamere zadnja leta postajajo precejšen zasebnostni problem v ZDA, ki se je še posebej razmahnil potem, ko je Amazon s svojo popularno kamero Ring začel sklepati partnerstva z lokalnimi...

18 komentarjev

Amazon najavil pretočen igričarski servis Luna, kroglaste zvočnike Echo in hišnega drona s kamero

novi Echo Dot Kids

Slo-Tech - Na svoji jesenski hardverski predstavitvi so pri Amazonu oznanili nekatere pričakovane naprave in storitve, kot je lasten pretočni servis za igranje iger in nove izvedenke pametnih zvočnikov ter routerjev; pa tudi kakšno nenavadnost, kot je majhen leteči dron za varovanje notranjih prostorov.

Jesenski čas pred zimsko prodajno norijo ima za lastno tiskovko rezerviran tudi Amazon. Lanska je bila osredotočena predvsem okoli tlačenja Alexe v vse mogoče reči, letošnja pa je bila malce bolj raznolika. V prvi vrsti zaradi najave pretočnega igričarskega servisa Luna, s katerim se Amazon na temelju svoje močne hrbtenice v oblaku AWS spušča v neposreden boj z Googlovo Stadio, Microsoftovim xCloudom in drugimi. Luna bo znala igre pretakati na PCje, mace, Fire TV in tudi iOS. Slednje je še posebej zanimivo, ker je Apple v začetku septembra posodobil pravilnik App Stora na način, ki močno ovira aplikacije za streamanje iger. V Amazonu so se temu elegantno izognili tako, da Lune na iPhonih ne...

11 komentarjev

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Ars Technica - Pretekli teden se je v ZDA pripetila vrsta vdorov v varnostne kamere Ring, ki so bili organizirani skozi enega od hekerskih forumov. To pa je le ena od zaskrbljujočih novic okoli te Amazonove podružnice, za katero sveže novinarske preiskave kažejo, da ima vse bolj nezdravo povezavo z lokalno policijo in izrablja slabo dorečeno zakonodajo za izgradnjo strašljivo razširjenega sistema nadzora.

Pred tednom dni je neznanec v Memphisu nagovoril 8-letnico v njeni otroški sobi in ji dejal, da je Božiček - skozi tam nameščeno notranjo varnostno kamero Ring, ki naj bi jo varovala. Drugod so prizadete družine poslušale zmerljivke in grožnje, vsaj en malopridnež pa je tudi izsiljevali z odkupnino. Huda ura se je v vseh primerih končala z izklopom naprav, toda nenaden porast vdorov je pognal pokonci tako strokovnjake kot medije in Amazonu povzročil precej sivih las. Preiskava še ni povsem pri koncu, toda po sedaj znanih podatkih ni šlo za vdor v katerega od krovnih Ringovih sistemov, temveč so...

21 komentarjev

Amazon pošilja Alexo od doma

The Verge - Prejšnji teden so pri Amazonu na jesenski tiskovni konferenci predstavili vrsto naprav, od novih članov družine Echo do kameric Ring. Poleg vsesplošne osvežitve repertoarja je bila rdeča nit osamosvajanje Alexe, ki odločno prestopa hišni prag.

Amazonova Alexa je bržkone najbolj poznana digitalna pomočnica, vendar ima v primerjavi s Siri in Google Assistantom važno slabost: dobro se počuti predvsem v domačih napravah Echo, medtem ko priklic prek telefona ni nativen in je zato okoren. Letošnjo jesen namerava podjetje zrahljati njene okove, saj bo lansiralo več naprav(ic), s katerimi bo mogoče Alexo odpeljati na potep. Najbolj običajen tosorten izdelek bodo slušalke Echo Buds, ki prispejo v prihodnjih mesecih za ceno 130 dolarjev (vse cene so v ameriških dolarjih brez davka), kar je manj od večine konkurenčnih. Amazon se je povezal z Bosejem, da je zanje razvil aktivno blaženje hrupa. Če slušalke niso modni dodatek za nas, se bomo lahko z Alexo pogovarjali skozi naočnike Echo Frames...

15 komentarjev

Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

vir: AP News
AP News - V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova...

17 komentarjev