»

Applu in Amazonu se obetata rekordni četrtletji

Bloomberg - Wall Street utegne v naslednjih mesecih doseči še en zgodovinski mejnik. Tri podjetja, uvrščena v njihovo trgovanje, bodo s četrtletnimi prihodki presegla sto milijard ameriških dolarjev, kar se doslej še ni zgodilo. To mejo sicer redno presega Walmart, ki si v letošnjem zadnjem četrtletju obeta doseči 130 milijard, a zdaj se mu bosta kot kaže pridružila še Amazon in Apple.

Amazon je tako med objavo zadnjih rezultatov za kvartal, ki se izteče decembra, napovedal med 112 in 121 milijard prihodkov, ocena borznih analitikov pa govori o 119 milijardah. Slednji za Apple v enakem obdobju napovedujejo 101,6 milijarde prihodkov. Ocena za Apple temelji na predvidevanjih glede prodaje novih iPhonov, Amazon pa se za dobre obete lahko zahvali povečanemu spletnemu nakupovanju med pandemijo in izkupičku njihovega nakupovalnega dogodka Prime Day.

Mejnik stotih milijard prihodov na četrtletje sicer velja za precejšnjo redkost. Med svetovnimi podjetji so ga že presegle družbe kot so Royal Dutch...

5 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Po Applu in Amazonu je bilijonsko vrednost dosegel še Microsoft

vir: Wikipedia
BBC - Po tem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate boljše od pričakovanj, je njegova tržna vrednost presegla bilijon ameriških dolarjev. Prihodki so v zadnjem četrtletju dosegli dobrih 30 milijard dolarjev, kar predstavlja 14 % rast glede na enako obdobje lanskega leta. Dobiček je poskočil za 19 % na 8,8 milijarde USD. Microsoftova delnica je svoj pohod sicer začela že pred letom dni in se v tem času podražila za tretjino, trenutno se njena cena giblje okoli 130 dolarjev.

Microsoft se je pod vodstvom Satye Nadelle v zadnjih letih uspešno prestrukturiral v storitveno tehnološko podjetje. Še vedno so najbolj znani po operacijskem sistemu Windows, ki pa jim je lani v prihodke prispeval le še 18 % delež. Office denimo 25...

2 komentarja

Kaj je Amazon dobil za praznike? Veliko denarja!

vir: Picpedia.org

Slo-Tech - Zadnje četrtletje se je za Amazon - pa seveda njegove vlagatelje - izteklo odlično. Najbolj po zaslugi šoping petkov, ponedeljkov in praznikov nasploh. Rezultati so bili nad pričakovanji, saj so prihodki presegli 72 milijard ameriških dolarjev, kar je petino več, kot v primerljivem obdobju lanskega leta, dobička je bilo za dobre tri milijarde, lanskega je presegel za 66 %. Celoletni prihodki znašajo 233 milijard, s čimer je podjetje prvikrat v zgodovini preseglo mejo 200 milijard.

AWS ostaja eden ključnih paradnih konjev, saj so prihodki zrasli za 45 %, najbolj, za 95 %, pa je zrasel njihov segment "other", kamor sodijo predvsem zaslužki iz oglaševanja. Zadnji trije meseci so bili rekordni tudi za Amazonovo storitev...

0 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal

Apple - Apple je razkril poslovne rezultate prvega letošnjega kvartala, ki je najuspešnejše prvo četrtletje podjetja doslej. S prihodki v višini 61,1 milijarde dolarjev so za 16 odstotkov presegli lanski rezultat, ob tem pa so ustvarili 13,8 milijarde dolarjev dobička ali za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Izkazalo se je, da so strahovi o slabih rezultatih zaradi nižjega zanimanja za iPhone X pretirani. Po objavi rezultatov so Applove delnice pridobile štiri odstotke. To je tudi posledica napovedi programa odkupovanja lastnih delnic, ki je težak 100 milijard dolarjev. Delničarji so lahko zadovoljni tudi z znižanjem davka na dobiček v ZDA, ki se je letos močno znižal na 21 odstotkov.

Apple še vedno živi večinoma od prodaje...

71 komentarjev

Amazon pozitivno presenetil analitike

Amazon, prihodki od prodaje

ZDNet - Spletni prodajalec Amazon je drugem četrtletju letošnjega leta presenetil analitike ter z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja. Sporočili so, da so v zadnjih treh mesecih pridelali 9,91 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in šest odstotkov nad pričakovanji. Čisti dobiček je znašal 191 milijonov dolarjev, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a nad pričakovanji za letos. Četrtletje so končali z dvema milijardama denarnih sredstev. Delnica podjetja je po objavi rezultatov pridobila 12 odstotkov.

Glavni prodajni hit je seveda Kindle, ki je še posebej popularen v verziji Kindle 3G with Special Offers. Ta stane 140 dolarjev in kupcem...

9 komentarjev