»

Revolut tudi za Slovence postal banka

Slo-Tech - Uporabniki finančne aplikacije Revolut so te dni dobili obvestilo, da lahko pristopijo k novim pogojem uporabe in začno uporabljati storitev tudi kot Revolut Bank. Novost je posledica registracije Revoluta kot prave banke, saj je Revolut Bank UAB dobil bančno licenco, ki velja tudi v Sloveniji. To pomeni, da je Revolut sedaj bolj podoben pravi banki, medtem ko je bil pred tem družba za izdajo elektronskega denarja. Licenca v Litvi je sicer še stara, a doslej v Sloveniji niso ponujali storitev prek te banke.

Bistvena razlika za komitente je varnost vlog. S pristopom k Revolut Bank - novih pogojev namreč ni treba sprejeti, torej lahko uporabniki ostanejo pri starem režimu poslovanja prek Revolut Payments UAB - postanejo komitenti, ki imajo odprt brezobrestni račun na vpogled pri litovski banki Revolut Bank UAB. Vloge so zavarovane po splošni jamstveni shemi, ki jo vodi litovsko državno podjetje Indėlių ir investicijų draudimas in jamči do višine 100.000 evrov oziroma v devizni...

40 komentarjev

N26 bo zaračunavala ležarino

Slo-Tech - Tudi med Slovenci zelo priljubljena nemška internetna banka N26 je začela zaračunavati ležarino. V novih pogojih uporabe in ceniku, ki so začeli veljati 19. oktobra, je dodana postavka za ležarino na pozitivna stanja, ki presegajo 50.000 evrov. Kdor ima višje stanje, mu bo N26 obračunala ležarino v vrednosti 0,5 odstotka stanja, če je račun odprl 19. 10. 2020 ali kasneje. Starejši komitenti vsaj za zdaj ostajajo izvzeti in jih novi strošek ne bo prizadel. Novost tudi ne velja za uporabnike na Portugalskem in za imetnike plačljivih računov N26 Metal.

S tem je N26 uvedla najnižjo mejo za zaračunavanje ležarine med internetnimi bankami z malo poslovalnicami ali brez njih po nemškem vzoru (direktbank). Nemške ING, DKB, Consorbank, ki sodijo v isto kategorijo, nimajo postavke za ležarino. Revolut, ki je prav tako izjemno priljubljen med Slovenci, ležarine takisto ne zaračunava. Tudi klasične banke ne zaračunavajo ležarin pri tako nizkih zneskih, temveč nad 100.000 ali 250.000 evrov,...

40 komentarjev

N26 z novimi storitvami za Slovence

Slo-Tech - Nemška digitalna banka, ki je pri nas pritegnila že 40.000 uporabnikov, razširja ponudbo svojih storitev pri nas. Če smo si doslej lahko omislili le brezplačni račun in osnovno debetno kartico, z današnjim uvajajo še tri nove kartice oz. storitve, gre za N26 You, N26 Business You in N26 Metal.

Dosedanji osnovni račun poleg plačevanja s kartico omogoča še do pet dvigov gotovine v tujini in obveščanje o porabi. N26 You pa temu (za 9,9 evra mesečno) dodaja še brezplačne dvige tuje valute v tujini, zdravstveno zavarovanje na potovanjih in pri zimskih športih, pa zavarovanje pri izgubi prtljage ali zamudi letala. N26 Metal, ki stane 16,90 evra mesečno, zajame tudi zavarovanje najetega vozila, pa tudi krajo ali poškodovanje mobilnega telefona. Razlika je tudi v zunanjem videzu kartic; pri paketu You izbiramo med petimi barvami, medtem ko so pri Metal kartice kovinske, izbiramo pa lahko med tremi barvami.

Pri N26 še ugotavljajo, da Slovenci njihove račune uporabljamo pogosteje kot...

136 komentarjev

N26 prva žrtev brexita

Slo-Tech - Priljubljena nemška internetna banka N26, ki nudi svoje storitve v evroobmočju, na Danskem, Švedskem, Islandiji, Norveškem, Švedskem, v Švici in ZDA, je prva vidnejša žrtev britanskega izstopa iz EU. Aprila letos bodo prenehali poslovati v Veliki Britaniji, tamkajšnji komitenti pa bodo morali denar prenakazati drugam in račune zapreti. Prenehale bodo tudi druge storitve, denimo zavarovanja za komitente s plačljivimi paketi ipd. Odpiranje novih računov pa so že ustavili.

V N26 so pojasnili, da po koncu prehodnega obdobja po izstopu Velike Britanije iz EU na Otoku ne bodo mogli več poslovati. V EU lahko banke poslujejo z enotno evropsko licenco (passporting), saj države vzajemno priznavajo licence. N26 ima nemško bančno licenco, ki jim ne bo več omogočala poslovanja v Veliki Britaniji. Seveda bi lahko zaprosili za izdajo britanske licence, kakor imajo na primer ameriško licenco, a so ocenili, da se to ne izplača.

N26 ima trenutno okrog pet milijonov komitentov, od tega naj bi jih...

58 komentarjev

Apple Pay prispel v Slovenijo

Slo-Tech - Po spomladanskih napovedih se je sedaj tudi zgodilo. V Sloveniji je danes začel delovati Apple Pay, ki ga lahko uporabljajo imetniki kartic MasterCard, ki imajo račun odprt pri N26, Revolut ali Monese. Klasične banke pri nas se še niso opogumile.

Apple Pay so danes dobili tudi v številnih drugih državah, kjer ga doslej še niso imeli: v Bolgariji, na Cipru, Estoniji Grčiji, na Hrvaškem, Latviji, Liechtensteinu, Litvi, Malti, na Portugalskem, Romuniji in na Slovaškem. Banke in spletne banke, ki ga podpirajo, so Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Za Slovence je najbolj aktualna nemška spletna banka N26, ki je novost že objavila na svojem Twitterju. Uporabe banke N26 je brezplačna in v celoti poteka prek interneta,...

169 komentarjev

N26 globa zaradi GDPR in opomin zaradi slabega nadzora proti pranju denarja

Slo-Tech - Priljubljenemu nemškemu start-upu, ki ima tudi v Sloveniji več tisoč uporabnikov, je nemški informacijski pooblaščenec v Berlinu izrekel eno doslej najvišjih glob za kršitve evropske direktive o varstvu osebnih podatkov GDPR. Internetna banka N26, ki ima v 24 evropskih državah 2,5 milijona komitentov, bo morala plačati 50.000 evrov kazni. Razlog je nespoštovanje zakonskih določil o varovanju osebnih podatkov pri nadzoru sumov pranja denarja. Ključni problem je bilo nepooblaščeno obdelovanje osebnih podatkov nekdanjih strank.

N26 je ustvaril tako imenovano črno listo vseh nekdanjih strank. Takšne baze podatkov nekdanjih strank niso dovoljene, N26 pa bi lahko vodil le seznam nekdanjih strank, ki so osumljene pranja denarja, ne pa kar vseh. N26 je omenjene...

13 komentarjev

Bitcoin najniže letos

Slo-Tech - V zadnjih urah se je tečaj bitcoina na večini borz spustil do 5900 dolarjev, kar je letošnje dno in tudi najnižja vrednost od poka balona sredi decembra lani, ko je njegova vrednost za hip dosegla 20.0000 dolarjev. V polovici leta je bitcoin izgubil 70 odstotkov vrednosti. Nič bolje ne kaže niti ostalim pomembnejšim kriptovalutam, ki so prav tako utrpele hude izgube.

Tržna kapitalizacija bitcoina znaša 100 milijard dolarjev, za njim je ethereum s 44 milijardami dolarjev. Veliki igralci so še ripple z 18 milijardami dolarjev, bitcoin cash z 12 milijardami in eos s šestimi. Vsota sto največjih kriptovalut ima tržno kapitalizacijo 241 milijard dolarjev. Na vrhu norije je ta številka znašala približno dvakrat več. Da postavimo te številke v perspektivo, povejmo, da je konec aprila denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) za evro

50 komentarjev