»

Se ameriške sankcije proti Huaweiju počasi tajajo?

Financial Times - Po poročanju Financial Timesa so ZDA v zadnjem času več proizvajalcem čipov odobrile prodajo njihovih izdelkov Huaweiju, pogoj naj bi bil le, da niso namenjeni vgradnji v 5G naprave in omrežno opremo. Kot je znano je Washington že lani vpeljal licence za prodajo komponent kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu, če te vsebujejo ameriške tehnologije strojne ali programske narave. Sankcije so letos spomladi in avgusta še dodatno zaostrili.

Poročanje FT temelji na izjavah predstavnikov dveh neimenovanih azijskih podjetij, ki sta zaprosila za izdajo omenjene licence in se optimistično nadejata pozitivnega razpleta. Uradnega odziva ameriške administracije glede morebitne otoplitve pa za zdaj še ni. Kljub temu analitiki ocenjujejo, da so ZDA najverjetneje spoznale, da posamezni deli Huaweijevega poslovanja, denimo pametni telefoni, v resnici ne morejo škoditi ameriškim nacionalnim interesom.

Da se nekaj res premika kaže tudi to, da je minuli torek tovrstno licenco za prodajo OLED...

38 komentarjev

ZDA Huawei uradno obtožujejo izsiljevanja in industrijskega vohunjenja

Slo-Tech - ZDA širijo seznam obtožb zoper kitajsko podjetje Huawei, proti kateremu so prve obtožbe vložili že pred letom dni, še malo prej pa so v Kanadi aretirali finančno direktorico. Medtem ko je ta še vedno v kanadskem priporu, kjer čaka na odločitev o izročitvi ZDA, so ZDA podjetje in štiri podružnice uradno obtožile še izsiljevanja in industrijskega vohunjenja.

Prve obtožbe so se nanašale na domnevno pranje denarja, finančne prevare in kršitve sankcij. Nove obtožnice širijo krog obtožencev - to so poleg finančne direktorica Meng Wanzhou in matičnega podjetja Huawei še podružnice Huawei Device, Huawei Device USA, Futurewei Technologies in Skycom Tech. Ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da so odkrili več desetletij trajajoč načrt podjetja, kako bi si prilastilo intelektualno lastnino šestih ameriških podjetij, da bi s tem nezakonito pomagalo Huaweiju. Kradli naj bi poslovne skrivnosti in intelektualno lastnino, denimo izvorno kode in priročnike za usmerjevalnike, antene, robote itd.

...

20 komentarjev

Trump ameriškim podjetjem dovolil poslovanje s Huaweijem

The Wall Street Journal - Po poldrugem mesecu negotovosti, ko je ameriška podjetja niso smela prodajati svojih izdelkov Huawei, ta pa jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih pametnih telefonov, se je situacija razjasnila. Ameriški predsednik Donald Trump je ob robu srečanj G20 na Japonskem dejal, da ameriška podjetja prodajajo veliko izdelkov Huaweiju in da se bo to nadaljevalo. To pomeni, da bo Huawei v prihodnosti vendarle smel kupovati ameriške komponente, ki jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov.

Podrobnosti nove ureditve še niso znane, gre pa očitno za razvoj dogodkov, ki je posledica novih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta sklenila dogovor, ki med drugim dovoljuje tudi...

32 komentarjev

Ameriška podjetja našla luknje za nadaljnje poslovanje s Huaweijem

Slo-Tech - Čeprav v ZDA veljajo sankcije proti kitajskemu podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo kakršnikoli komponent, podjetja že iščejo in tudi uporabljajo obvoze. Po poročanju The New York Timesa ameriški proizvajalci čipov še vedno množično prodajajo Huaweiju. Med njimi so tudi velikani, kot sta Intel in Micron, ki so našli luknje, ki jim omogočajo nadaljevanje poslovanja s Huaweijem.

Viri blizu podjetij poročajo, da se je novi režim začel uporabljati pred tremi tedni. Brez kakršnikoli trikov lahko podjetja normalno nadaljujejo prodajo tehnologije za podporo obstoječih izdelkov do sredine avgusta, ko sankcije v celoti stopijo tudi v veljavo. Že sedaj pa velja prepoved prodaje novih izdelkov. Toda ena izmed...

8 komentarjev

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Najmanjši CMOS senzor

Slo-Tech - Pri OmniVision so predstavili najmanjši CMOS senzor, ki meri le 1.4 x 1.4 mm (1/18"). Ker je senzor integriran v sam čip, tako takšna OneChip kamera brez ohišja meri 2.1 x 2.3 mm.



Kamera z ohišjem meri 3.2 mm v premeru, napaja jo 3.3V baterija. Snema v NTSC ločljivosti, oziroma 648 x 486 točk pri 60 Hz, namenjena pa je takojšnjemu prenosu slike na televizijski zaslon ali video snemalnik.

Sliši na ime OmniVision OV6920 in je mišljena za medicinsko (tudi enkratno) uporabo.

Vir novice in slike: LetsGoDigital.org.

13 komentarjev