»

Ubuntu 22.10 izšel

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija najpopularnejše distribucije Linuxa, ki jo pripravlja Canonical. Ubuntu 22.10 z delovnim imenom Kinetic Kudu je na voljo v vseh inačicah (Kubuntu 22.10, Xubuntu 22.10, Lubuntu 22.10, Ubuntu Unity 22.10, Ubuntu Studio 22.10, Ubuntu MATE 22.10, Ubuntu Budgie 22.10, Ubuntu Kylin 22.1). Glavna novost je nedvomno verzija Unity 22.10, medtem ko imata Kubuntu in Studio novo okolje KDE Plasma 5.25.5, Xubuntu ima Xfce 4.17, Lubuntu LXQt 1.1.0, MATE pa MATE 1.26. Snamemo jih lahko z uradne strani ali pa v obstoječi namestitvi sprožimo sudo do-release-upgrade. V novem Ubuntu je jedro 5.19.

Privzeto grafično okolje ostaja GNOME 43 (z GTK4), ki omogoča vklop in izklop Wi-Fi, VPN, Bluetooth ipd. z enim klikom. Prenovljen je dostop do sistemskih nastavitev, olajšano je tudi rokovanje z okni in datotekami (novi Nautilus). Novi sistem Pipewire skrbi za zvok, končno so podprte tudi slike v formatu WebP. Kot je že običaj, so posodobljeni tudi vsi pomembni programi,...

21 komentarjev

Codeweek v Računalniškem muzeju

Slo-Tech - Prihodnji teden je spet Codeweek! To je teden, ko se geeki po vsej Evropi posvetijo programiranju, računalniškemu izobraževanju in ozaveščanju in v tovrstna ravnanja vabijo tudi druge.

Če vam je doma karantensko-dolgčas, tokrat računalniški muzej vabi na virtualne sprehode in delavnice:
v torek, 20.10. ob 18:00 virtualni sprehod po vrhunskih dosežkih Slovencev v svetu in hitrim uvodom v šifriranje informacij
v četrtek, 22.10. ob 18:00 virtualni sprehod po zgodovini računalniških iger, konzol in osnove računalniške grafike
v soboto, 24.10. ob 18:00 začetna delavnica načrtovanja elektronskih vezij.

Če želite izvedeti zakaj se je v zgodovino zapisal kalukator HP-35 in kako je povezan s Slovenijo, če vas zanimajo prazgodovinski Nintendi in Sege ali če vas mikajo flip-flopi, je to teden za vas! Vse kar sodelujoči potrebujejo je Zoom in veselje do spoznavanja novih področij. Vabljeni!

0 komentarjev

Google Street View tudi po Sloveniji!

Prešernov trg v Ljubljani

Slo-Tech - Googlova storitev Street View, ki omogoča virtualni sprehod po zemljevidu, je začela delovati tudi za slovenske kraje. Lani poleti je Google začel fotografirati in snemati slovenske ulice in trge, danes pa je Google Slovenija na novinarski konferenci uradno predstavil rezultate tega projekta. Na Googlovih zemljevidih si lahko odslej ogledate tudi slovenske kraje.

Ulični pogled vključite tako, da v Googlovih zemljevidih rumenega možička iz levega kota potegnete na zemljevid, kjer bi si želeli ogledati okolico. Odpre se vam 360-stopinjski pogled. Z miško lahko vrtite pogled v vse smeri, ali pa se premaknete naprej ali nazaj.

Za varovanje zasebnosti, kar je bil eden izmed glavnih pomislekov in razlog, da je Street View v Slovenijo prišel šele sedaj, je dobro poskrbljeno....

145 komentarjev

Google omogoča izdelavo virtualnih sprehodov

Google - Slikovni material za Googlovo storitev Street View je doslej zbiral Google. To so počeli s posebnimi kamerami, ki so jih običajno namestili na avtomobile, včasih pa tudi kam drugam. Benetke so na primer prehodili. Sedaj pa je Google ponudil priložnost uporabnikom, da sami ustvarijo svoje posnetke za Street View.

V funkciji Views je mogoče na splet naložiti panoramske (360-stopinjske) fotografije lokacije in potem označiti, kje so bile posnete. Aplikacijo za zajem panoramskih fotografij imajo Androidne naprave že nameščeno, naprednejši pa lahko namesto kompaktnih uporabijo tudi fotoaparate DSLR. Ko enkrat te panoramske fotografije imamo, jih je treba povezati in prenesti na splet. Potem jih je mogoče deliti tudi z ostalimi uporabniki.

Čim več...

7 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Coursera Python meetup, Ada Lovelace, Slovenski startupi, o delu v digitalnem PR

Kiberpipa - Nocoj, v ponedeljek 15.10. ob 18h, ter vsak ponedeljek v naslednjih dveh mesecih vas vabimo na Coursera Python meetupe, kjer bomo skupaj spremljali spletni tečaj učenja programskega jezika Python An Introduction to Interactive Programming in Python pri ameriški univerzi Rice v Houstonu. Tečaj se začenja ta teden, traja 8 tednov in vključuje tedenske domače naloge. Naš načrt je imeti 8-9 meetupov, kjer bomo reševali domače naloge, razpravljali o njih, tu pa tam pa vključili še krajše predavanje o uporabi Python-a. Nocoj sta na vrsti orientacijsko predavanje, ter že tudi prvi teden nalog. Tečaj je primeren predvsem za začetnike, prijava pa je še mogoča. Pripravljajo Andrej Pangerčič, Andraž Brodnik in Matej Cotman.

V torek 16.10. ob 19h, bomo ob praznovanju ob dnevu Ade Lovelace, samouke matematičarke in proto-programerke, gostili več predavateljic, ki so v svojem življenju in delu tako ali drugače povezane z znanostjo: intermedijsko umetnico Ano Čigon; Elizabeto A. Baretić Kolar,...

5 komentarjev

MoMoSlo, 40 let interneta, VIP z dr. Teo Petrin ...

Mobile Monday Slovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi se bo ta ponedeljek zgodil Mobile Monday Slovenija, s katerim je želja združiti vse tiste, ki jih zanimajo teme mobilnega sveta. V Kiberpipinem računalniškem muzeju obeležujemo 40 let,odkar so v omrežju ARPANET vzpostavili prvo trajno povezavo ter poslali prvo sporočilo preko tega omrežja z razstavo 40 let interneta. Pipin odprti termin v torek in Spletne urice v sredo so na sporedu kot vsak teden ob 19h, v četrtek pa še zadnji VIP v tej sezoni - tokrat z dr. Teo Petrin. Več spodaj.



ponedeljek, 11.5. ob 18:00 MoMoSlo: #0 - Pilot! Na prvem slovenskem MobileMonday dogodku bomo imeli priložnost spoznati kranjsko podjetje 3fs (ThidrFrameStudios), ki se ukvarja z razvojem storitev, ki povezujejo splet in mobilne platforme. Drugi del dogodka bo posvečen Unity3D - ogrodju za ustvarjanje iger, ki omogočajo igranje na različnih platformah. Tretji del večera je namenjen spoznavanju, druženju ter iskanju...

3 komentarji

Mandriva 2008 Installfest v Kiberpipi

Lugos -

Mandriva v sodelovanju z uporabniki Linuxa ob izidu distribucije Mandriva Linux 2008 po vsem svetu organizira srečanja in namestitvene zabave. Letos se jim pridružujeta tudi slovensko društvo uporabnikov Linuxa LUGOS ter multimedijski center Kiberpipa.

V torek, 20. novembra 2007, ob 18:00, vabimo vse nove in stare uporabnike Linuxa na družabni večer, ki se bo odvijal v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi 6 v Ljubljani. Druženje bomo začeli z nekaj kratkimi predavanji:

  • Zgodovina Mandrive
  • Novosti v Mandriva 2008
  • Podjetje OPINFOS
  • Društvo LUGOS

Po predavanjih se bo nadaljevalo druženje in pomoč pri nameščanju Mandriva Linuxa 2008 na prenosnike. Če bi želeli preizkusiti Mandrivo na svojem prenosniku, vas prosimo, da nam v naprej sporočite na elektronski naslov ‘mandriva at lugos.si’ model prenosnika in ga potem prinesete s seboj.

0 komentarjev