»

Miniaturen računalnik

Akiba - Za konec mojega današnjega cikla pa še ena novica, ki zopet bolj spada v kategorijo "Saj ni res, pa je". Kaj mislite, kaj je na sliki? Če je vaš odgovor: CD-ROM, potem ste se pošteno zmotili. Verjeli ali ne, v tej enoti, ki bolj spominja za bralnik CD-jev tiči čisto pravi računalnik s pravim trdim diskom, napajalnikom, procesorjem VIA C3, ki teče z 800 MHz, Intelovim naborom čipov i815E in še kaj bi se našlo. Skratka soliden sistem, ki je kot nalašč za razne unixaške administratorje, ki kdaj pa kdaj potrebujejo tudi operacijski sistem Windows.
Torej še vedno trdite, da je to samo navaden CD-ROM? Potem vam ne preostane nič drugega, kot da odklikate na Akibino stran, ki bo pregnala dvome...

6 komentarjev

VIA predstavlja mobilni C3

X-Bit Labs - Čeprav Viini procesorji C3 niso ravno zmogljivi, pa so idealni za vgradnjo v lahke prenosnike, kjer zmogljivost ne šteje toliko. Tam je bolj pomembna majhna poraba, za kar je C3 kot nalašč. Tako je VIA na CeBitu naznanila, da bo izdelala 933 MHz C3, ki bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, vseboval bo 128 KB prvostopenjskega predpomnilnika, 64 KB drugostopenjskega predpomnilnika, deloval bo lahko na 100/133 MHz vodilu, vseboval podporo MMX in 3DNow! ukazom ter tudi tehnologijo LongHaul, ki bo skrbela za optimalno porabo energije.
Razen podatkov, niso znane nit začetne cene, niti datum začetka proizvodnje tega procesorja.

2 komentarja

Nova Ezra

X-Bit Labs - VIA je nedavno izdala svoj 933 MHz procesor C3, ki je osnovan na jedru Ezra. Procesor je izdelan v 0.13 mikronski tehnolgiji izdelave, ima 128 KB primarnega in 64 KB sekundarnega predpomnilnika, nabor ukazov MMX in AMD-jev 3DNow! in 133 MHz vodilo. Novi C3 je kot nalašč za nadgradnjo starih računalnikov, saj brez problemov sede v podnožje Socket370. VIA je procesor namenila predvsem cenenim računalnikom, prenosnikom in manj zmogljivim strežnikom. Cena še ni znana.

1 komentar

Zanimiv računalnik

Digit Life - Kljub temu, da VIA C3 ni ravno vrhunski procesor, se lahko v nekaterih pogledih enakomerno kosa z Intelovimi Celeroni. Še več, C3 ni bil nikoli mišljen kot procesor na katerem bi tekle zahtevne kalkulacije, ampak kot procesor, ki bi bil poceni, pripravljen za vgradnjo v vse manj zahtevne sisteme in zaradi majhne porabe enekrije kot nalašč za v lahke prenosnike. Zaradi dokaj nizke cene je C3 kot nalašč za v pisarne, kjer ne potrebujemo ravno procesorjev Pentium 2, Athlonov, Duronov ali kakšnih drugih visokozmogljivih primerkov. Poleg tega pa C3 ne zahteva velikih plošč, ampak je namenjen delovanju na majhnih Flex različicah, ki ne zasedejo toliko prostora in se brez posebnih težav vgradijo v majhna ohišja. In ravno majhnost je ključ do uspeha v svetu poslovnih računalnikov, kjer vedno primanjkuje prostora. Enega izmed takih malih računalnikov so stestirali tukaj. Imenuje se Shuttle SV24 Barebone in vsebuje vse potrebne komponente, razen procesorja C3, ki ga moramo vgraditi sami. Res...

3 komentarji

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Test VIA C3 733 MHz procesorja

Slo-Tech - O novem Viinem umotvoru, ki sliši na ime C3 sem že obsežneje poročal v svojih prejšnjih novica, vendar pa do danes nisem našel nobenega testa, ki bi potrdi razne hipoteze, ki sem jih našel na številnih hardverskih straneh. Vse do danes, ko divja prava pisunska mrzlica in bralci pošiljajo prispevke kot nori. Preidimo spet na osrednjo temo; procesor C3, ki so ga testirali tukaj deluje s hitrostjo 733 MHz, za vse pozabljive osebke pa naj ponovim, da C3 bazira na Samuel 2 jedru, vsebuje 64 L2 predpomnilnika in je izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji. Glede na to, da je C3 daljni naslednik Cyrixov, ki so se ponašali s kronično slabo računsko močjo, sem bil kar malce skeptičen , dokler nisem prebral testa. Moram reči, da C3 ni strel mimo in da se lahko le-ta skorajda enakomerno kosa s Celeroni druge generacije, pa še greje se manj. Problem tiči drugod - AMD Duroni in Thunderbirdi. Če bi AMD ostal na K6 procesorjih, potem bi bil C3 kar dobra konkurenca Intelu na OEM trgu, tako pa bo...

0 komentarjev

VIA C3 procesor

CNet - VIA je predstavila svoj C3 procesor, za katerega so prepričani, da je dovolj poceni in močan, da bi lahko konkuriral Intelovim in AMD-jevim procesorjem predvsem na področju prenosnikov (notebookov). Predstavili so tudi nekaj prototipnih računalnikov s C3, vendar cena še vedno ostaja skrivnost. C3 je procesor, ki ima zanimivo zgodovino:
Vse skupaj se je začelo z Viinim nakupom podjetij IDT in Cyrix. Po prevzemu teh dveh podjetij, je VIA naredila svoj prvi procesor imenovan Cyrix III. Cyrix III je bil narejen kot procesor za low-cost računalnike, vendar je naletel na mlačen odziv proizvajalcev računalnikov. Pri Vii so se kljub temu odločili, da naredijo naslednika. Zamenjali so razvojno ekipo (procesor je razvijala ekipa podjetja IDT) in nastal je nov procesor s starim imenom Cyrix III (zopet). Tudi ta procesor ni užil kakega pretiranega uspeha, vendar je VIA še vedno trmasto vztrajala, kar je pripeljalo do procesorja C3 (C(yrix)3 -- C3, get it?).
VIA si od C3 obeta veliko, saj ima...

3 komentarji