»

Radeon 9500 Pro se na ogled postavi

Tweak Town -

Na TweakTown so si ogledali že precéj dobro znano kartico Radeon 9500 Pro, o kateri se je celó govorilo, da naj bi bila ena izmed boljših kartic za domač žep. Poceni in zmogljiva. Ugodna, skratka. Pa je res?

Kartica stane slabih 180 dolarjev, kar je nekako v rangu GeForce4 Ti4200. TweakTownovci so bili navdušeni nad gonilniki, 128 MB pomnilnika ter kvalitetnim digital - CRT pretvornikom, razočarala pa je omejena overclockabilnost. A že nenavita kartica je prava zverina, saj so z Athlonom 1870 dosegli prek 11.000 3D Markov. To pa ni od muh, kajne?

10 komentarjev

Vodno hlajenje - kompletek

ipKonfig - V času poletja, ki se z veliko hitrostjo bliža, lahko pričakujemo visoke temperature. Zatorej ne pustite vašega, že tako ubogega procesorja, ki švica zaradi navitih megahercev, trpeti še bolj. Razmislite o vodnem hlajenju.

Na ipKonfig.com so si ogledali komplet vodnega hlajenja. V njem se nahaja:

  • 2 vodna bolka za chipsete
  • vodna pumpa
  • ploščico za Intel in AMD procesorje (shim ozirom protektor procesorja)
  • termalno pasto
  • škatlo pripomočkov (kaj se nahaja v njej ne piše)
  • silikonsko cev
  • radiator z 80mm ventilatorjem
  • vodni blok za procesor
  • in še dosti več...


  • Kot prvo naj omenim, da je že izgled samega ("glavnega") vodnega bloka nekaj posebnega. A tu žal nastane problem (vsaj z Asus A7V266-E matično ploščo, katera je bila uporabljena na testu), saj se lahko zgodi, da bo ena izmed pritrdilnih sponk "v napoto" in tako ne boste mogli uporabiti eno izmed rež za spomin.
    Druga posebnost sta vodna bloka za čipset, ki sta pozlačena z strani in po vrhnji plasti. Pač, zaradi lepšega izgleda [:D]
    ...

    5 komentarjev

    Notranja termalna dioda

    Void Your Warranty - Ko so prišli ven procesorji Athlon XP, so ljudje dobesedno izlivali slino za tem, da je termalna dioda končno vgrajena fizično v procesor. Tako se ne bo treba več zanašati na dober stik termalnega upora z procesorjevim jedrom, kar je bilo v navadi pri starih Thunderbirdih-C. V teoriji so bili vsi srečni ter komaj čakali, da vidijo, kako se obnese. Figo. Proizvajalci osnovnih plošč pač niso vgradili ustreznega čipa za interpretacijo rezultatov, ki jih javita ta dva pina na procesorju - in idejo za direktno odčitavanje smo lahko vrgli v najbližji smetnjak, pobarvali dobro staro diodo še stotič s termalno pasto ter upali, da bo tokrat kazala še natančnejše rezultate. Ste vedli, da lahko to z malo znanja spajkanja ter zelo malo stroškov naredite tudi sami? Na tej strani si lahko ogledate celoten postopek. Najbrž se vam niti ni sanjalo, da dioda pokaže še 7 stopinj Celzija višjo temperaturo pod maksimalno obremenitvijo? Ja, upajmo da bodo nove plošče s trakov proizvajalcev znale...

    2 komentarja

    Alphina pošast

    I Am Not A Geek - Podjetje Alpha je zaradi svojih odličnih hladilnikov gotovo našlo posebno mesto v srcih vseh overclockerjev, ki kaj dajo na čim nižjo temperaturo svojih procesorjev. Vendar pa je na žalost slava hitro minljiva in tako je bilo tudi pri legendarnih Alphah. Inženirji so zadnje leto spali, konkurenca (se spomnite Swiftecha ;)) pa jih je prehitevala po levi in po desni strani. Ali je spanje pomenilo prerano smrt ali samo zatišje pred nevihto? Gotovo slednje, saj se Alpha v velikem loku vrača med navijalce s svojo najnovejšo pošastjo PAL8045, ki ji bo spet povrnila star ugled. Hladilnik PAL8045 so ga stestirali na I am not a geek in bili navdušeni nad zmogljivostjo, kakovostjo in ceno, niso pa bili navdušeni nad težavnim pritrjevalnim mehanizmom, težo, ki skupaj z Deltinim ventilatorjem doseže tudi do 1 kg, in dejstvom, da hladilnik zaradi teže spada med "AMD crusherje". Če se odločte za tak hladilnik, bo najbolje, da si omislite tudi kakšn distančnik, ki bo dodatno ojašal procesor.
    Pa...

    5 komentarjev

    Volcano 7 v akciji

    Viper's Lair - Thermaltake se je najprej proslavil s svojimi Orbi, kasneje pa so postali znani tudi s svojimi Volcani (predvsem tistim z 2), ki so za malo denarja ponujali dobro hlajenje. Pred kratkim pa je na tržišče prišel Volcano 7, ki naj bi postal še ena dobra rešitev, saj ima lep videz, dober pritrjevalni sistem, bakreni del za najboljšo toplotno prevodnost in termalno diodo, ki prilagaja število obratov glede na temperaturo. Lepo je tudi, da se da hladilnik razstaviti in počistiti prah iz njega. Ali je Volcano 7 res dober hladilnik? Na tej strani so mu dali oceno 8/10, vendar so mu očitali precej nepraktično postavitev termalne diode. Ravno zaradi tega Volcano 7 ni ravno učinkovit pri hlajenju,...

    1 komentar

    Plycon 60 to 80mm fan adapter

    Slautech - Večina procesorskih hladilnikov podpira 60 mm ventilatorje. To sicer ni nič slabega, vendar ta lastnost postane kar precejšnja omejitev, ko si človek zaželi večji ventilator. Vendar nič več, saj se tudi za take probleme najde rešitev v obliki posebnega adapteja, ki omogoča, da na svoj priljubljen hladilnik pritrdite tudi 80 mm ventilator. S takim posegom lahko znižate temperaturo svojega procesorja za nekaj stopinj. To se sliši malo, vendar se morate zavedati, da je pri overclocku teh nekaj stopinj C lahko še kako pomembnih. Adapter lahko uporabite samostojno ali v navezi s svojim starim hladilnikom. V slednjem primeru lahko pridobite še kakšno stopinjo C minusa. Če se vam izdelek zdi zanimiv, potem si lahko ogledate test. Sicer pa ni vrag, da podobne stvari nebi mogli narediti sami. Če boste izdelek posnemali, se boste kar pošteno namučili z izdelavo, vendar se boste vsaj lahko pohvalili, da ste vse skupaj naredili sami. ...

    0 komentarjev

    Sourceforge hacked?

    več strani - Največji strežnik za razvoj prostega programja je bil očitno na nek način shekan. Sourceforge nudi razvijalcem vse živo od CVSja, sledenja hroščem, mailing list, shranjevanja releasov itd. Zaenkrat na spletni strani SF o hacku ni še nič napisanega, so pa vsi uporabniki, ki so CVS uporabljali v zadnjem tednu, dobili nova gesla. Nobody's safe. Si predstavljate, da bi nekdo takole na skrivaj v kak open source projekt vstavil kakega trojanskega konja? Verjetno bi ga kaj hitro odkrili. Kaj pa Microsoft?
    Razvijalci prostega programja pa bodo navdušeni nad zadnjim IBMjevim korakom. Da bi programerjem omogočili lažje 'portanje' programov na njihove platforme, so se odločili, da bodo začeli dajati zastonj accounte na njihovi mainframe mašini (tipa zSeries).

    3 komentarji

    O distančnikih

    Club Overclocker - To je sicer test neprevodnih distančnikov, a je kljub temu zelo uporaben. Opisuje namreč probleme pri uporabi distančnikov (spacer-jev) in posledice le-teh. Ali bi verjeli, da so na Zemlji ljudje, ki dajo distančnik za Intel procesorje na AMD-ju? Očitno so. Intelovi procesorji namreč nimajo nobenih konektorjev na površini procesorja. AMD-ji jih imajo. Če distančnik za Intel procesor damo na AMD-ja, se ti kontakti povežejo in rezultat je "zažgan" procesor. Če pa vas zanima, kje so navodila, kako sami naredite svoj distančnik, pojdite sem. Sicer je vodič že star, ampak zadane bistvo.

    0 komentarjev

    AMD pripravlja termalne diode

    Byte - Pregrevanje je vedno bil eden izmed večjih problemov AMDjevih sicer odličnih procesorjev na Athlon jedru. No, podjetje se je končno zganilo in začelo delati prave korake k zmanjševanju oziroma eliminiranju tega problema. Prvi je bil najava uporabe novega umetnega silicija, sedaj pa je AMD najavil, da načrtuje vgradnjo notranje termalne diode v svoje nove Palomino/Morgan procesorje. Kot verjetno že veste, Intel že od Celeronov dalje v jedra svojih procesorjev vgrajuje notranje termalne diode, ki merijo temperaturo jedra in ob pregrevanju povzročijo upočasnitev/zaustavitev delovanja procesorja. Nekaj podobnega bo v svoje nove procesorje vdelal tudi AMD. To je pozitivna novica za vse AMDjaše, pa tudi overclockerji bomo veseli natančnih meritev notranje temperature procesorja. Več tukaj.

    0 komentarjev