»

Najsvetlejši telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 razprl panele

Slo-Tech - Iz teksaškega AST SpaceMobile so potrdili, da se je telekomunikacijski satelit BlueWalker 3 uspešno razprl, s čimer je postal največji in najsvetlejši komercialni satelit za telekomunikacije. V nizko orbito so ga izstrelili septembra, do ponedeljka pa je krožil zložen. Sedaj njegovi paneli merijo 64 kvadratnih metrov, s čimer je prvak med sateliti. To pa jezi zlasti astronome, saj je v primernih pogojih tako svetel kakor najsvetlejše zvezde. Kot je pojasnila Meredith Rawls z Univerze v Washingtonu v Seattlu je novi satelit natanko to, česar astronomi nočejo. Na posnetkih bo viden kakor zelo svetla sled, ki lahko zaslepi detektorje v observatorijih. Povejmo, da je mednarodna vesoljska postaja (ISS) sicer še 40-krat svetlejša, a je njena orbita znana in predvidljiva. Videli bomo, ali bodo tudi podatki o BlueWalkerju 3 ustrezno komunicirani. Za zdaj ga astronomi vidijo kot motnjo.

Astronomi so se v preteklosti že pošteno pritoževali zaradi velikanske konstelacije satelitov Starlink,...

5 komentarjev

Amazon, Boeing, Astra Space in drugi želijo še 35.000 satelitov

Slo-Tech - Čeprav Amazon sploh še ni utiril nobenega satelita za svoj satelitski internet, kar kani storiti prihodnje leto, od ameriškega regulatorja zahtevajo dovoljenje za utirjenje dodatnih 4538 satelitov. S tem bi lahko imel Amazonov sistem Kuiper 7774 satelitov v nizkih orbitah, s čimer želi konkurirati SpaceX-u in OneWebu.

Amazon seveda ni edino podjetje, ki je zaprosilo za dovoljenja za izstrelitve novih satelitov. Skupno je devet podjetij zaprosilo za dovoljenje za utirjenje 35.000 satelitov, kar je več kot sedemkrat več od trenutno delujočih satelitov v vesolju. K temu je treba dodati še 30.000 satelitov, za katere SpaceX že ima odobritev in jih bodo izstrelili v prihodnjih letih. V vesolju bo torej precej gneče. Med podjetji je tudi Boeing, ki je že dobil dovoljenje za 132 satelitov, sedaj pa jih želi že 5789. Astra Space jih potrebuje 13.620.

Trenutno je v vodstvu SpaceX, ki jih je že izstrelil 1700, sledi pa mu OneWeb. A kot kažejo zahtevki, je zanimanja ogromno.

15 komentarjev

SpaceX-ovi sateliti bodo lahko bliže

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je SpaceX-u odobrila uporabo nižjih orbit za satelite, ki bodo omogočali delovanje sistema za satelitski internet Starlink. Ko je SpaceX leta 2018 zaprosil za dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov, so zahtevali orbite na višini 1110-1325 kilometrov. Leto pozneje so dobili dovoljenje, da lahko 1500 izmed teh satelitov postavijo niže. Včeraj pa je SpaceX dobil še dodatno dovoljenje, da sme še 2814 satelitov krožiti na višini 540-570 kilometrov namesto prvotnih 1100 kilometrov. Trenutno ima SpaceX torej različna dovoljenja, saj bodo sateliti na različnih višinah. Skupno bo lahko v omenjeni nizki orbiti 4408 satelitov, še 7518 pa jih lahko pošljejo na višino 335-346 kilometrov.

FCC je zavrnil pripombe konkurentov Amazona in OneWeba, da bi sateliti v nizkih orbitah povzročali interferenco, povečali nevarnost trkov in ovirali konkurenco. SpaceX-u je nasprotovalo več kot 200 različnih podjetij in organizacij. Ob tem je FCC v...

20 komentarjev

Sateliti za dostop do interneta bodo negativno vplivali na astronomska opazovanja

Slo-Tech - Ameriško združenje astronomov (AAS) in Nacionalni laboratorij za optično-infrardeče astronomske raziskave (NOIRLab) pri Nacionalni znanstveni fundaciji sta izdala poročilo o vplivu satelitov v nizkih orbitah na astronomska opazovanja. V poročilu ugotavljajo, da se vplivu satelitov SpaceX-a, OneWeba in podobnih podjetij, nikakor ne bo možno izogniti, ga je pa z ustreznimi ukrepi mogoče zmanjšati. Da bi omogočili nemoteno opazovanje neba, se bodo morali prilagoditi oboji - tako astronomi kakor upravljavci satelitov.

Ključni načini, kako lahko zmanjšajo vplive, so zmanjšanje števila satelitov (idealno na nič), utirjanje satelitov v orbite pod 600 km, barvanje satelitov na temo (da bodo imeli čim nižji albedo), nadzor orbit tako, da bodo sateliti odbijali čim manj svetlobe nazaj na Zemljo, maskiranje tirnic satelitov na posnetkih, upoštevanje natančnih efemerid satelitov, da bodo opazovanja izkoriščala obdobja, ko satelitov nad njimi ni.

Čeprav je ustanovitelj Space-X Elon Musk še v...

26 komentarjev

SpaceX za svoje omrežje preizkuša temne satelite

Artefakti zaradi satelitov

Slo-Tech - SpaceX intenzivno gradi svojo konstelacijo satelitov v Zemljini orbiti, s katerimi želi ponuditi globalno dostopen internet. Podjetje je zaprosilo za dovoljenje za izstrelitev 30.000 satelitov, trenutno pa jih je v orbiti 180. Zadnjo skupino 60 satelitov so izstrelili v ponedeljek, med katerimi je tudi črna ovca. Satelit DarkSat je pobarvan s temno barvo, da bi omejili njegov odblesk. Odbijanje sončne svetlobe od satelitov bi lahko motilo astronomska opazovanja, so že lani pisali v Nature. SpaceX ni edini, ki gradi veliko konstelacijo satelitov za internet, saj so tu še Facebook, Oneweb, Iridium in drugi. Letos bi lahko imeli v orbiti že nekaj tisoč tovrstnih satelitov. Trenutno okrog Zemlje kroži okrog 8000 satelitov.

SpaceX-ovi sateliti iz skupine Starlinks so dejansko vidni na nočnem nebu, in sicer tik po izstrelitvah, ko še niso v končnih orbitah. Kasneje so više in so manj moteči. Tudi orientacija njihovih sončnih panelov je drugačna, ko so še nizko, kar dodatno prispeva k...

13 komentarjev

Amazon pripravlja omrežje več kot 3000 satelitov za internet

Slo-Tech - Amazon se pridružuje skupini podjetij, ki nameravajo v nizki orbiti postaviti konstelacijo več sto ali tisoč satelitov, s katerimi bi nudili dostop do interneta. SpaceX velikopotezno načrtuje 12.000 satelitov, ostali pa nekoliko manj. Glavni igralci so poleg SpaceX-a še Facebook, OneWeb, Telesat in Iridum, brca pa še kup manjših zagonskih podjetij. Sedaj dobivajo resno konkurenco, saj je Amazonova podružnica Kuiper Systems LLC pri Mednarodni zvezi telekomunikacije (ITU) vložila tri prijave za določitev tirnic (1, 2, 3).

V Amazonu so potrdili, da je Kuiper njihov projekt. Imel bo 784 satelitov na višini 590 kilometrov, 1296 satelitov na 610 kilometrih ter 1156 satelitov na 630 kilometrih. Skupaj bodo pokrivali področje med 56...

15 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev

Leta 2019 zametki satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami

Slo-Tech - Ponudnikov satelitskega interneta je že kar nekaj, a vsi ponujajo internet prek geostacionarnih satelitov. Ti so venomer nad isto točko na Zemlji, kar zelo poenostavi postavitev omrežja, a hkrati pomeni, da ti sateliti krožijo 36.000 kilometrov nad Zemljo. Z upoštevanjem vseh dejavnikov to pomeni, da je tipična zakasnitev pri dostopu do interneta na tak način 600 milisekund in več. To pa je že moteče za nekatere dejavnosti, denimo pogovore v realnem času ali seveda igranje iger. Rešitev je konstelacija več satelitov, ki krožijo precej bliže Zemlji. To načrtujeta podjetji OneWeb in SpaceX.

OneWeb je še korak bliže k temu. Včeraj so namreč dobili dovoljenje ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) za postavitev konstelacije satelitov, ki bodo krožili...

31 komentarjev

Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Bomo šli tudi na Mars?

Slo-Tech - Minuli teden je bil za Elona Muska precej natrpan, saj ni najavil le Hyperloopa, temveč je predstavil tudi svoje zamisli glede satelitskega interneta, s katerim želi obdati Zemljo, kasneje pa poskrbeti tudi za povezavo na Marsu, če ga bomo res kdaj kolonizirali. O tem je nekaj povedal že lani, a njegov SpaceX ni edino podjetje, ki se ukvarja s satelitskim internetom.

Resno konkurenco bo namreč predstavljal njegov stari znanec Greg Wyler, ki je prav tako najavil satelitski internet prihodnosti. Wyler je ustanovitelj podjetja OneWeb, ki želi internet prinesti trem milijardam ljudi, ki še nimajo dostopa do medmrežja (odtod ime projekta O3b). Začel je v podekvatorialni Afriki, kjer njegovi sateliti že ponujajo povezavo do...

48 komentarjev