»

Revolut končno razkril lanske poslovne rezultate

Slo-Tech - S precejšnjo, sicer dovoljeno, zamudo je priljubljeni britanski fintech Revolut vendarle razkril lanske poslovne izide. Po prvotnih načrtih bi bili morali objaviti poslovne rezultate septembra, a so si pri britanskem regulatorju izposlovali trimesečni odlog. Včeraj so tako sporočili, da so prihodki v letu 2022 poskočili za 45 odstotkov na 922,5 milijona funtov, pri čemer so ustvarili 25,4 milijona funtov izgube. Prav tako so revizorji potrdili poslovno poročilo za leto 2021, do katerega so imeli prvotno zadržke.

Revolut sicer še vedno nima bančne licence v Veliki Britaniji ali v ZDA, temveč posluje pretežno v EU. Na oba trga si bodo prizadevali vstopiti prihodnje leto, kar bo po odobritvi finančnega izkaza za leto 2021 laže. Izvršni direktor Nik Storonsky je pojasnil, da ostaja pridobitev britanske bančne licence ključna. Z njo bi podjetje lahko začelo ponujati več posojil, tudi hipotekarnih, kar je ob trenutnih obrestnih merah zelo dobičkonosna dejavnost. Že lani so obrestni...

10 komentarjev

Napster prodan

Slo-Tech - Bralci z daljšim stažem se še spomnijo Napsterja, ki je na prelomu tisočletja temeljito pretresel glasbeno industrijo. Aplikacija, ki je prvikrat v zgodovini omogočila množično prenašanje glasbe na domače računalnike, je sicer po dveh letih delovanja leta 2001 ugasnil, a ideja je živela dalje. Iz nje so izšli eDonkey (in eMule), Kazaa, Limeware in številne druge storitve, ki so evolucijo končale v obliki torrentov. Napster pa je v drugačni obliki obstajal dalje. In je te dni preživel še eno večjo kupčijo. Napster je imel nazadnje 3 milijone uporabnikov in 90 milijonov licenciranih skladb.

Britansko podjetje MelodyVR ga je namreč odkupilo od podjetja RealNetworks za 70 milijonov dolarjev. Napster namreč bo ukinitvi leta 2001 ni izginil, temveč se je vrnil kot storitev za pretočne vsebine. Po stečaju je ostanek podjetja, v glavnem blagovno znamko in pravice, kupil Roxio in svoj Pressplay izdal kot Napster 2.0. Leta 2008 ga je kupil BestBuy, leta 2011 pa so ga združili z Rhapsody....

16 komentarjev

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Heise - Ameriška cehovska organizacija avtorjev (Authors Guild), ki se na sodišču toži z Googlom zaradi nezakonitega skeniranja slik v projektu Google Books, od Googla terja plačilo dveh milijard dolarjev v poravnavi za retroaktivno legalizacijo početja. V pismu so zapisali, da za vsako skenirano knjigo zahtevajo vsaj 750 dolarjev odškodnine (v nekaterih primerih pa vse do 30.000 dolarjev), knjig pa je 2,7 milijona, kar znese 2.025 milijonov dolarjev. Google za zdaj...

10 komentarjev

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji