»

Britansko sodišče policiji prepovedalo samovoljno uporabljanje avtomatičnega prepoznavanja obrazov

Slo-Tech - V državi, ki je po številu nadzornih kamer na število prebivalcev na tretjem mestu na svetu, je sodišče razsodilo, da je policijska uporaba tehnologije za prepoznavanje obrazov v trenutni obliki kršitev več zakonov in človekovih pravic. Glavni problem je nedoločenost ureditev in premalo varovalk, ki dajejo policiji široke možnosti interpretacije, kdaj in kako uporabljati avtomatično prepoznavanje obrazov (AFR).

Prva je tehnologija v Veliki Britaniji začela uporabljati policija v južnem Walesu pred tremi leti. Na večjih dogodkih, kot so na primer nogometne tekme, so s prepoznavanje obrazom iskali osebe, ki so jih že pred tem želeli iskali. Rezultati so bili katastrofalni, saj je bilo od 2500 zadetkov kar 92 odstotkov lažno pozitivnih. A tehnologije niso nehali uporabljati, temveč so jo nadgrajevali. Prebivalec Cardiffa je zato policijo leta 2019 tožil, češ da so mu z optičnim prepoznavanjem obraza v letih 2017 in 2018 kršili pravice. Čeprav je na prvi stopnji izgubil, je sedaj...

10 komentarjev

Amazon, Microsoft in IBM ustavljajo sodelovanje s policijo pri prepoznavanju obrazov

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da policiji in ostalim represivnim organom ne bo prodajal lastne tehnologije za prepoznavanje obrazov. Microsoftov predsednik in glavni pravnik Brad Smith je povedal, da so tako odločitev sprejeli, ker področje na zvezni ravni v ZDA ni urejeno. Zavzemajo se za ureditev tega področja, zato so na primer podprli zakonodajo v Kaliforniji, ki bo z omejitvami to tehnologijo dovolila. A dokler ne bo zakonskih omejitev, ki bodo spoštovale človekove pravice, tehnologije ne bodo prodajali.

Pri tem Microsoft ni osamljen, saj sta podobne poteze napovedala tudi IBM in Amazon. IBM je dejal, da trenutno sploh ne bo razvijal in prodajal tehnologije za prepoznavanje obrazov, ker je lahko zlorabljena za množični nadzor in rasno profiliranje. V ZDA trenutno divjajo protesti zaradi smrti Georga Floyda, ki jo je med aretacijo s klečanjem na uklenjenem Floydu povzročil policist. Na protestih se uporablja tudi tehnologija za prepoznavanje obrazov. IBM je bil še nedavno eno...

3 komentarji

Facebook plačal pol milijarde dolarjev zaradi prepoznavanje obrazov

Slo-Tech - Facebook se je poravnal v tožbi iz leta 2015 zaradi uporabe tehnologije za prepoznavanje obrazov v Illinoisu. Gre za storitev Tag Suggestions, ki na fotografijah oseb predlaga, koga lahko na njih označimo. Da ta funkcija deluje, mora imeti Facebook tehnologijo za prepoznavanje obrazov in shranjene in obdelane fotografije obrazov svojih uporabnikov. V tožbi so podjetju očitali, da privolitve za tako obdelavo podatkov od uporabnikov ni nikoli dobil.

Čeprav je Facebook ves čas zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje, se je sedaj poravnal. Plačal bo 550 milijonov dolarjev, s čimer bodo pokrili sodne stroške in odškodnine prizadetim uporabnikom. Glede na Facebookove prihodke, ki so v minulem četrtletju presegli 21 milijard dolarjev, dobiček pa 7,3 milijarde dolarjev, je izpogajana poravnava za podjetje skoraj nepomembna. Facebook je poravnavo komentiral z besedami, da je bilo v interesu podjetje in delničarjev, da spor čim prej končajo. Odvetniki nasprotne strani so dejali, da rezultat...

7 komentarjev

Pixel 4 se odklene tudi pred spečim človekom

BBC - Googlox novi pametni telefon Pixel 4 ima funkcijo samodejnega odklepanja s prepoznavanjem obraza, kar postaja v novejših telefonih že običaj. Toda pri tem so pustili zijati veliko varnostno luknjo, saj lahko telefon odklenemo, četudi spimo. Z drugimi besedami: če telefon pred naš obraz, medtem ko spimo, postavi nekdo drug, se bo telefon odklenil.

Da je to problem, je Apple že ugotovil, zato njegov FaceID zahteva, da imamo odprte oči. Celo starejši Android 4.1 je zahteval, da pomežiknemo, če se mu je zdelo, da smo preveč nepremični, na primer če gleda v spečega človeka ali v fotografijo. Novi Android je imel v demo verzijah Pixla 4 celo možnost, da zahtevamo, da so oči odprte, ki pa je iz končne verzije izpadla. In ker Pixel 4 nima bralnika prstnih odtisov, je prepoznavanje obraza edini način za biometrični odklep telefona. Ob tem je treba biti pošten in povedati, da s prstnim odtisom prav tako lahko odklenemo telefon spečega človeka, a ga bomo verjetno pri grabljenju za prst...

29 komentarjev

Indija želi sistem za množično prepoznavanje obrazov

Bloomberg - Po vzoru Kitajske tudi Indija želi postaviti enotni državni sistem za prepoznavanje obrazov, s katerim želi pomagati kronično kadrovsko podhranjeni policiji (1 policist na 724 prebivalcev, v Sloveniji je to razmerje 1:294). Prihodnji mesec načrtujejo objavo javnega razpisa za postavitev centraliziranega sistema, ki bi bil povezan s podatki, ki jih zajame več milijonov kamer po državi, in z drugimi bazami podatkov, denimo z bazo prstnih odtisov. Sistem bodo uporabljali za prepoznavanje kriminalcev, pogrešanih oseb in mrtvih, so dejali.

Nevladne organizacije, kot je Internet Freedom Foundation, so že izrazila zaskrbljenost. Indija je država, ki nima zakonodaje o varovanju osebnih podatkov in ki ima dolgo zgodovino cenzure interneta. Postavitev sistem brez ustreznih varovalk, ki ga bodo zgradile in verjetno tudi vzdrževale tuje multinacionalke, predstavlja potencialno veliko nevarnost.

V državi imajo slabe izkušnje s postavitvijo sistema Aadhaar, ki povezuje biometrične podatke...

10 komentarjev

Kitajska preizkuša neprekinjen videonadzor dijakov

Slo-Tech - V 11. srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou uvajajo tehnologijo prepoznavanja obrazov, ki pa je ne bodo uporabljali za identifikacijo ali prepoznavanje nepridipravov, temveč za nadzor nad pozornostjo dijakov v realnem času. S to tehnologijo bodo vsakih 30 sekund analizirali izraze na obrazu dijakov, ki jih bodo razvrstili kot vesel, jezen, prestrašen, zbegan ali razburjen. Prav tako bo sistem beležil, kako pogosto dijaki zapisujejo snov, berejo, postavljajo vprašanja ali spijo med poukom. Gre za sistem inteligentne učilnice, ki bo nadgradil obstoječe prepoznavanje obrazov, ki ga uporabljajo za beleženje prisotnosti, zaračunavanje obrokov in pri izposoji knjig iz knjižnice.

Podatki se bodo hranili na lokalnem strežniku, učitelj pa bo imel do njih dostop v realnem času kar izza...

65 komentarjev