»

Kolektivna tožba zoper Apple tudi v Sloveniji

Slo-Tech - V torek je ljubljansko okrožno sodišče Zavod Kolektiv 99 vložil kolektivno tožbo zoper Apple zaradi programskega upočasnjevanja starejših mobilnih telefonov iPhone 6 in 7. Decembra 2017 so na internet pricurljali dokazi, da se to dogaja, kar je Apple nekoliko pozneje tudi potrdil. Zaradi tega je Apple v tujini že plačal več sto milijonov dolarjev glob in odškodnin.

V starejših telefonih iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE, 7 in 7 Plus se je po nadgradnji programske opreme procesor upočasnil, če smo imeli nekoliko izrabljeno baterijo, kar je v starem telefonu običaj. Apple je trdil, da je to nujno, saj iztrošene baterije niso več sposobne zagotavljati tokov, potrebnih za delovanje s polno močjo. Četudi bi to držalo, pa bi bil moral Apple o tem uporabnike obvestiti. Telefone je namreč spet pohitrila že zamenjava baterije, kar seveda Apple drago računa, a je to vseeno ceneje od nakupa novega telefona, kar je marsikdo potem storil.

Apple je v nadaljnjih nadgradnjah to potem popravil,...

24 komentarjev

Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov ob 113 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ko je pred tremi leti izbruhnila afera z baterijami v iphonih, se Apple ni prav dolgo sprenevedal. Hitro so potrdili, da v starih telefonih res namenoma upočasnijo njihovo delovanje, ker da s tem ščitijo delovanje telefona, saj iztrošena baterija ne bi mogla več napajati procesorja ob najvišjem taktu in podobno. Apple je zaradi tega tudi izredno pocenil menjavo baterij. A Apple je vse skupaj stalo več sto milijonov dolarjev; ta teden so v najnovejši poravnavi obljubili še 113 milijonov dolarjev.

Applovo stališče lahko razumemo, a so ga povsem neprimerno prikrivali. Lastniki telefonov niso imeli možnosti preveriti, kako iztrošena je njihova baterija, da bi vedeli, kdaj bi jo bilo smiselno zamenjati. Pravzaprav sploh niso mogli vedeti, da bi to kakorkoli vplivalo na karkoli drugega kot avtonomijo telefona, saj nikjer ni bilo niti namiga, da se telefon ob slabi bateriji upočasni in potem čudežno oživi, če jo zamenjamo.

Apple se je v tožbi, ko jo je zoper podjetje vložilo 34 državnih...

67 komentarjev

Ameriško tožilstvo preiskuje Apple zaradi upočasnjevanja starih telefonov

vir: Flickr

Reuters - Zaradi domnevnega upočasnjevanja starejših Applovih naprav, kar naj bi podjetje počelo namenoma za povečevanje prodaje novejših modelov, v ZDA teče obsežna preiskava zoper Apple. Reuters je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da preiskavo vodi tožilstvo iz Arizone in da teče že vsaj od oktobra 2018. Do danes se ji je pridružila večina ameriških zveznih držav. Ali se bo primer končal z vložitvijo obtožnice, s poravnavo ali z zavrženimi očitki, še ni jasno. Uradnih komentarjev iz Arizone ni.

Medtem ko so očitki o upočasnjevanju starejših naprav že zelo dolge brade, se je zgodba začela razpletati (oziroma za Apple zapletati) pred tremi leti. Takrat so v Primate Labs odkrili, da se procesorji v postaranih napravah upočasnijo. Ker je Apple priznal, da zaradi staranja baterije upočasnijo procesor, ga je kmalu zadelo več tožb. Apple je trdil, da bi v nasprotnem primeru prihajalo do nepredvidenih ponovnih zagonov naprave, ker procesor ne bi dobival zadosti energije. Letos so se v skupinski...

20 komentarjev

Apple v ZDA v poravnavo zaradi upočasnjevanja starih iPhonov

vir: Flickr

Slo-Tech - Apple je dobri dve leti trajajočo skupinsko tožbo v Kaliforniji zaključil s poravnavo, v kateri bo lastnikom prizadetih naprav - gre za iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus in naprave SE - izplačal odškodnino. Za poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče, so se po lastnih besedah odločili zaradi dolgotrajnega in dragega sodnega postopka.

Odškodnina, ki jo bo Apple moral poravnati v ZDA bo skupaj znašala med 310 in 500 milijoni ameriških dolarjev, velika večina uporabnikov bo najverjetneje prejela po 25 dolarjev, odvisno od tega, na koliko oškodovancev bo razdeljen celoten znesek odškodnine. Tožniki, ki so se poimensko izpostavili v tožbi bodo dobili po 1.500 USD, tisti, ki so prispevali dokaze, pa po 3.500 USD. Kot zanimivost še omenimo, da so si odvetniki pripisali "razumno odmerjeno nagrado" v višini 93 milijonov in še poldrugi milijon za stroške.

Spor sega v leto 2017, ko je Apple potrdil, kar so številni že dolgo sumili, torej, da namerno upočasni delovanje starejših...

21 komentarjev

Italija kaznovala Apple in Samsung zaradi upočasnjevanja telefonov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je Applu in Samsungu izrekel 10 in 5 milijonov evrov kazni, ker sta uporabljala nepoštene poslovne prakse. Srž problema je v načrtovanem zastarevanju naprav (planned obsolescence), ki sta ga podjetji dosegali s čedalje požrešnejšimi nadgradnjami programske opreme.

Apple je dobil prvih pet milijonov evrov globe, ker je pri namestitvi iOS 10 na iPhone 6 prišlo do številnih težav, ki so se odrazile tudi kot nepričakovani ponovni zagoni telefona. Težava je bila višja zahtevnost, zaradi česar je zmanjkovalo energije. Da je Apple napako odpravil, je izdal popravek, ki je brez vednosti uporabnikov upočasnil procesor. Drugih pet milijonov evrov je dobil zaradi...

60 komentarjev

Francija preiskuje Apple zaradi suma načrtovanja zastarelosti

Slo-Tech - Afera z upočasnjevanjem iPhonov, zaradi katere si je Apple v ZDA nakopal več skupinskih tožb, je pljusknila tudi čez Lužo. Čeprav je Apple ponudil zelo znižano menjavo baterije, ki bo v ZDA stala 30 dolarjev, pri nas pa 43 evrov pri pooblaščenih serviserjih, je Francija začela uradno preiskavo.

Francoska potrošniška organizacija za boj proti vnaprej načrtovani zastarelosti naprav HOP je decembra vložila pritožbo zoper Apple, v kateri podjetju očitajo namerno upočasnjevanje starih iPhonov z namenom pospešiti prodaj novih. V Franciji je programirana zastarelost nezakonita, saj zakonodaja prepoveduje manipulacijo z napravami, ki bi jim skrajšala življenjsko dobo in s tem pospešila prodajo...

106 komentarjev

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Apple zoper lansko odločitev Evropske komisije, da mora Irski plačati 13 milijard evrov utajenih davkov, pritožil. Evropska komisija je tedaj ugotovila, da je bila davčna obravnava Appla na Irskem pristranska, saj je podjetju zagotavljala nezakonito državno pomoč v obliki davčnega odpustka, ki ga ostala podjetja niso mogla biti deležna. Obdavčitev je od odstotka leta 2003 do leta 2014 padla na 0,005 odstotka, kar je bistveno manj od (že tako zelo nizke) irske 12,5-odstotne stopnje davka na dobiček. Zato je Evropska komisija leta 2014 začela preiskavo.

Apple se je seveda pritožil na Splošno sodišče Evropske unije in navedel štirinajst tožbenih razlogov, ki jih lahko sedaj, kot je tožba javna, tudi vidimo. V tožbi trdi, da je...

186 komentarjev

Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

EPIC - 25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in...

16 komentarjev