»

V kitajskem mestu Dalian težave na železnici zaradi ukinitve Flasha

HotHardware - Ko je Adobe nehal podpirati Flash in z nadgradnjo aktivno onemogočil stare verzije, so nekateri stari deli interneta obstali - denimo McGrawove animacije za poučevanje biologije. Precej bolj neverjetne težave pa so imeli na Kitajskem, kjer je v mestu Dalian sistem na Flashu skrbel za železniški promet. Zaradi motenj v nadzornih računalnikih se je za nekaj ur ustavil promet.

Včasih je bil Flash samoumeven in celo YouTube je do leta 2015 tekel na Flashu, pa cel kup brezplačnih spletnih kazniojev in seveda cel kup sumljive vsebine. Pred dvema tednoma pa je v Dalianu železniški promet obstal za 20 ur, preden so ga inženirji ponovno usposobili. Flash seveda ni krmilil vlakov, je pa skrbel za dispečerski sistem, brez katerega prometa ne more biti. Brez nadzora na tirih namreč vlaki ne smejo voziti. Težavo so rešili tako, da so namestili starejšo verzijo Flasha, ki je še delovala.

Vse skupaj se sliši precej surrealistično, saj ukinitev Flasha ni nenapovedana naravna katastrofa, temveč...

16 komentarjev

Flash je mrtev

Slo-Tech - Kot je po več prestavitvah Adobe lani naposled svečano obljubil, je prva žrtev novega leta Flash. Podpora za Adobe Flash se je uradno iztekla 31. decembra 2020, od 12. januarja pa bo Adobe blokiral Flash. Podjetje vsem uporabnikom svetuje, da odstranijo Flash s svojih računalnikov, ker posodobitev ne bo, luknje pa bodo seveda ostale in samo še več bo odkritih. Adobe je šel tako daleč, da starih verzij ni možno niti prenesti s spleta. Flasha je konec. V praksi kakšnih večjih sprememb ne bo opaziti, saj so vse večje spletne strani že zdavnaj odstranile kakršnekoli vsebine, ki bi uporabljale Flash, prav tako so ga upokojili tudi brskalniki.

Flash ima za seboj dolgo zgodovino, ki sega v leto 1996, ko je Macromedia kupila orodje FutureSplash, ki ga je leta 1993 začel razvijati FutureWave Software. Tehnologija, ki se je uporabljala za prikaz animiranih vsebin, je že tedaj našla pot v brskalnike. Preimenovali so jo v Macromedia Flash 1.0 in ponudili kot vtičnik Macromedia Flash Player za...

37 komentarjev

Flash bo res umrl decembra

Slo-Tech - Tolikokrat smo ga že pokopali pa kot izjemo vendarle ohranili pri življenju, da nihče ni verjel, da bo kdajkoli zares umrl. A Adobe bo držal obljubo in decembra letos bo Flash dokončno romal na smetišče zgodovine.

Flash je bil sredi 90. let revolucionarni način, kako v internet vgraditi večpredstavnost. Svoj čas je celo YouTube uporabljal Flash za prikazovanje videoposnetkov. Toda ko sta se začela uveljavljati HTML5 in CSS3, je postalo jasno, da je Flash cokla v razvoju. Dokončno sta mu zadnji žebelj v krsto zabila mobilni internet, saj požrešni Flash ni pametna izbira za mobilne naprave, ter seveda nešteto varnostnih lukenj.

Proizvajalci brskalnikov so polno desetletje napovedovali, da bo Flash zdaj zdaj pokopan. Steve Jobs je že leta 2010 zapisal, da bo Apple v prihodnjih izdelkih nehal podpirati Flash. Večina brskalnikov je Flash že nehala podpirati in ga moramo posebej aktivirati kot izjemo.

Adobe je potrdil, da bo 31. decembra ukinil podporo za Flash. To ne pomeni, da bodo...

28 komentarjev

Mozilla označila Flash za nevarnega, Facebook ga želi mrtvega

Slo-Tech - Pri Mozilli so se odločili, da je Flash, ki je imel vseskozi renome luknjičastega in ranljivega vtičnika, dokončno na listi za odstrel. Ta teden brskalnik Firefox privzeto onemogoča Flash, četudi imamo naloženo najnovejši verziji obeh.

Povod za drastično potezo je bil vdor v Hacking Team, ki je na internet naplavil podatke o treh nezakrpanih ranljivostih v Flashu. Adobe je takoj obljubil izdajo popravkov, ki jih bodo zakrpali, a se bo to zgodilo šele kasneje ta teden. Popravki se pač ne napišejo čez noč in v vmesnem času so računalniki najbolj ranljivi, saj za luknjo vedo vsi.

Pri Mozilli so sicer dejali, da bodo Flash ponovno omogočili, ko bo izšla verzija z zakrpanimi novo odkritimi luknjami. Flash 18.0.0.203, ki je trenutno aktualna verzija, ima eno od...

71 komentarjev

Google dela na pretvorniku iz Flash SWF v HTML5

Google News - Adobe Flash v zadnjih letih doživlja konkretno karierno krizo. Negodovanje iz Cupertina je preraslo v splošno prepričanje, da gre za potratno, hroščavo in nevarno platformo, ki jo je moč hitro in enostavno zamenjati s tehnologijami HTML5 (javascript, css3, 3d pospešeni canvas/ webgl / video). Celo Windows 8 predvideva pisanje widgetov na ta način, namesto s hišno rešitvijo Silverlight oz. namenskim Adobe Air. Zdaj pa se je zganil še Google in napisal pretvornik v HTML5.

Pretvornik je delo Pietera Sensterja, mladega britanskega programerja, ki se je lani oktobra kot pripravnik pridružil Googlovi ekipi za mobilno oglaševanje. Po dobrem začetku mu je podjetje ponudilo redno zaposlitev in lastno projektno ekipo, zdaj pa so rezultat z imenom "Swiffy" objavili na Google...

18 komentarjev

Flash za Android in druge pametne telefone junija

Information Week - Andy Rubin iz Googla je v intervjuju za The New York Times potrdil, da bo v naslednjih verziji operacijskega sistema Android, poimenovani Froyo, vključena podpora za Flash. Tudi Kevin Lynch iz Adoba je potrdil pričakovanja, da bo Flash kmalu podpiral Android. Junija bo Adobe izdal Flash Player 10.1, ki bo tekel na pametnih telefonih z novim Androidom in tudi BlackBerry OS, Symbian OS in Palm webOS. S tem bodo androidni telefoni dobili pomembno konkurenčno prednost pred Applovimi iPhoni, ki Flasha ne bodo videli za časa živega Steva Jobsa.

28 komentarjev