»

Intelovi čipi dobivajo vgrajeno zaščito proti zlonamerni programski opremi

Slo-Tech - Tehnologijo CET (Control-Flow Enforcement Technology) sta Intel in Microsoft prvikrat predstavila že leta 2016, sedaj pa naposled prihaja v nove procesorje. Intel je včeraj potrdil, da bo nova serija Tiger Lake imela vgrajen CET, ki je namenjen preprečitvi delovanja tehnike ROP (return-oriented programming). Z njo zlikovci skušajo pretentati metode, kot sta Executable Space Protection ali ASLP. Te pa so bile v prvi vrsti postavljene, da bi zlonamerni kodi preprečili ciljano pisanje po pomnilniku, ki ji ne pripada. Igra mačke z mišjo se torej nadaljuje, kjer je bil ROP zadnji dosežek zlikovcev, zato sta Intel in Microsoft razvila ROP.

Kot pojasnjuje Alex Ionescu iz CrowdStrika, CET uvaja nov kontrolni sklad (control stack), ki ga napadalci ne morejo spremeniti in ki ne vsebuje nobenih podatkov. Namesto tega vsebuje naslove (return address) posameznih kosov kode, ki je v pomnilniku in bi jo z ROP lahko uporabili za izvedbo napada. CET zazna morebitne spremembe, zato lahko procesor...

6 komentarjev

Globalni velikani združeni v Confidential Computing Consortium

vir: Max Pixel

vir: The Register
The Register - Organizacija, ki jo je ustanovila Linux Fundation bo tako v iskanju rešitev za zavarovanje podatkov in promocijo odprtih rešitev povezala zares zveneča imena: Microsoft, Intel, Google, Alibaba, Arm, Baidu, Swisscom, Tencent in Red Hat.

Doslej smo namreč iznašli že precej dobre metode za varovanje podatkov v času njihove hrambe in med njihovim premikanjem, Confidential Computing se bo zato osredotočil predvsem na njihovo zaščito v času, ko so v uporabi oz. obdelavi, da bi tako sklenili kompleten krog zavarovanja. To naj bi dosegli s šifrirano obdelavo v pomnilniku, ne da bi podatke pri tem izpostavili drugim delom sistema.

Da mislijo resno, so podjetja v novopečeni konzorcij že prispevala delčke svojega...

6 komentarjev

Nvidia opušča podporo 3D Visionu, kupuje Mellanox za 6,9 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Iz Nvidie so sporočili, da bo aprilska posodobitev grafičnih gonilnikov zadnja s podporo 3D Visionu, njihovemu standardu za stereoskopski 3D. Napovedali so tudi nakup proizvajalca podatkovnih vodil Mellanox za kar 6,9 milijarde ameriških dolarjev, kar je doslej daleč najvišji Nvidijin prevzem.

Nvidia 3D Vision je podobne sorte obskuren artefakt kot ločene kartice PhysX ali konzola Shield - le da se je sleherni imetnik geforcev dejansko spomnil nanj ob inštalaciji gonilnikov, ko je moral odkljukati nameščanje 3D Vision programja. Firma je s svojo tehnologijo za stereoskopsko globinsko sliko skušala prodreti leta 2008 in nekaj let pozneje splovila celo inačico 2.0, toda zadeva se ni prijela. 3D je na splošno pogrnil na bolj ali manj vsej fronti, od televizorjev...

12 komentarjev

Intel in Micron napovedujeta 20 nm-bliskovni pomnilnik za SSD-je do poletja

ComputerWorld - Potem ko je Intel ravnokar predstavil novo generacijo SSD-jev v 25 nm, sta Intel in Micron napovedala, da bosta še do konca letošnjega poletja predstavila nove čipe za pogone SSD, ki bodo izdelani v 20 nm-tehnologiji. Bliskovni pomnilnik v 25 nm je bil premierno predstavljen pred približno letom dni, sedaj pa se napoveduje že manjša litografija. Intel in Micron skupaj razvijata nove, manjše vrste bliskovnega pomnilnika za SSD v podjetju IM Flash Technologies (IMFT).

Intel pojasnjuje, da se počasi že bližajo omejitvam zaradi fizikalnih zakonov. Ko so SSD-je proizvajali v 50 nm, je lahko skoraj vsak izdelovalec polprevodniških čipov zvaril svojega, sedaj pa je položaj ravno obraten, ugotavljajo. Primanjkuje namreč podjetij, ki imajo...

7 komentarjev

Znan Intelov delovni načrt za SSD-je

PC Authority - Na internet je konec tedna pricurljal Intelov delovni načrt razvoja, proizvodnje in prodaje polprevodniških pogonov, po katerem si lahko obetamo pocenitve in večje kapacitete. Spomnimo, da sta Intel in Micron maja objavila prehod na 25 nm-tehnologijo izdelave NAND-čipov in obljubila razpolovitev cen. To se še ni zgodilo, a to ne pomeni, da sta podjetji lagali, saj pogonov z novimi čipi še ni na trgu.

Na shemi vidimo, da se bodo kapacitete Intelovih polprevodniških pogonov precej povečale. Trenutno družino X25-M bo še letos zamenjala nova družina s kodnim imenom Postville Refresh, katere člani bodo na voljo v kapacitetah 160, 300 in 600 GB. Zgrajeni bodo v novi 25 nm-tehnologiji (stari...

32 komentarjev

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev