»

Zasebnost na internetu - četrto predavanje

Slo-Tech - Danes se bo ob 18:00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) odvilo zadnje izmed serije majskih predavanj o zasebnosti na internetu. Na predavanju bo predstavljeno brezplačno programje za zaščito zasebnosti (PGP, CleanDisk Security, Personal Tiny Firewall, S-Tools, Ad-aware), Marko Kolar pa bo prikazal kako deluje tempest napad - in sicer na primeru kako lahko računalnik s spreminjanjem slike na ekranu uporabimo kot preprost AM oddajnik.
Vsebina predavanj o zasebnosti je dostopna na spletni strani Kiberpipe (prosojnice), naslednji teden pa bo izšla tudi knjiga z naslovom Zasebnost na internetu, na podlagi katere je nastala Kiberpipina serija predavanj.

0 komentarjev

Kriptografija

Cyberpipe - V Kiberpipi bo spet predavanje o kriptografiji. Tokrat bo dr. Aleksandar Jurišič iz centra za kriptografijo in računalniško varnost imel predavanje "Pametne kartice v zasebnem življenju javnih ključev". Šlo bo za razlago algoritmov kot so DES, ElGamal, RAS, eliptičnih krivulj in obrazložitev delovanja pametnih kartic. Nivo predavanja bo nekako primeren za srednjo šolo. Po predavanju si bomo ogledali še film "Computers, Spies And Private Lives". Predavatelj ima pestro paleto izkušenj, tako, da bo vaša radovednost nedvomno potešena.
Vabljeni v sredo 9.1. ob 18:00.

0 komentarjev

Predavanje o VNC

Cyberpipe - VNC je progam, ki omogoča prenos dogajanja na monitorju (+miš in tipkovnica) enega računalnika na druge računalnike. Gre za rešitev, ki ni odvisna od operacijskega sistema (kot npr. PCAnywhere), zato deluje tako v Windows, Linux, Mac in mnogih drugih okoljih. Ker deluje na precej nizkem nivoju abstrakcije, zahteva malo večjo pasovno širino. VNC je bil razvit v laboratorijih podjetja AT&T in je na voljo pod licenco GPL, kar pomeni, da je zelo dostopen. Problematična pa sta predvsem varnost in hitrost. V društvu za informatizacijo izobraževanja Abak so se tako v VNC vdelali šifriranje preko knjižnjice OpenSSL in kompresijo s knjižnjico Zlib. Več o tem kako so to storili, pa bodo povedali v četrtek 13. decembra ob 18:00 v Kiberpipi.

0 komentarjev

Zasebnost na internetu in šifriranje

Cyberpipe - Glede na to, da je zasebnost in splošna varnost na internetu vedno bolj ogrožena zaradi napadov virusov, nadzorovanjem vlad, policije in tajnih služb ter seveda vohunjenjem korporacij, je za sodobnega računalničarja velikokrat pomemno, da pozna tudi temno stran Mreže in načine zaščite.
Za vsakogar, ki si želi o stvari zvedeti kaj več, bo jutri (v petek) ob 18:00 v Kiberpipi predavanje z naslovom Zasebnost in kriptografija. Matej Kovačič bo predstavil osnovne elektronske grožnje, načine zaščite in razložl algoritme šifriranja. Poleg tega bo sledila še praktična demonstracija uporabe programa Pretty Good Privacy za šifriranje elektronske pošte in dokumentov.

3 komentarji

Britanija kot center globalnega cyber-raziskovanja

Jaz - Hvala Tomiju, ker me je opozoril na zares zanimivo novico na The Registeru. Govori o določeni mega bogati Stephanie Shirley, ki je Oxfordski univerziteti donirala 10 milijonov funtov za ustanovitev "The Oxford Internet Institute", ki naj bi postal center globalnega cyber raziskovanja. OII center naj bi se nahajal v Balliol fakulteti, ukvarjal pa naj bi se z raziskovanjem internet zdravstva, vpliva interneta na glasbo in umetnost itn. Me prav zanima kaj se bo iz tega izcimilo, še posebej glede na zadnje afere, ki obkrožajo Oxfordski inštitut v povezavi z internetom. Kot veste, je Oxford prejšnji mesec začel s SETIju podobnim projektom, ki naj bi pomagal odkriti zdravilo za rak, toda kmalu se je izkazalo, da so računsko moč prijavljenih računalnikov (okoli 25.000) prodajali najboljšim ponudnikom. Krneki...

2 komentarja