»

Med podjetji S&P 500 direktorje najbolje plačujejo AMD, Intel in Google

Lisa Su. (AMD: CC BY-SA 2.0)

Slo-Tech - Associated Press je objavil seznam najbolje plačanih izvršnih direktorjev ameriških podjetij z indeksa S&P500, ki so ga pripravili skupaj z analitiki iz podjetja Equilar. Pogledali so izvršne direktorje, ki so bili v sedlu vsaj dve zaporedni fiskalni leti in katerih podjetja so oddala ustrezna poročila med januarjem in aprilom letos, skupno torej 329 podjetij. Na prvem mestu je tehnološko podjetje, najbolje plačana pa je ženska, kar je prvikrat doslej.

Mediana zaslužka izvršnih direktorjev za leto 2019 je bila 12,3 milijona dolarjev, torej okrogel milijon na mesec. V ta znesek so zajeti plača, opcije in drugi (tudi posredni) prejemki. Zlasti delniške opcije se dodeljujejo in unovčujejo na daljša časovna obdobja, ne le eno leto, kar vnaša šum med podatke. Kakorkoli, najbolje plačana je bila direktorica AMD-ja Lisa Su, ki je zaslužila 58,5 milijona dolarjev. Od tega je sicer osnovna plača znašala milijon dolarjev, približno 1,2 milijona dolarjev je odbila še dodatkov in bonusov, 53...

15 komentarjev

AMD bojda neuradno razmišlja o delitvi

Reuters - AMD preučuje, ali bi podjetje razdelili na dva dela ali pa bi mogoče del odcepili v novo podjetje (spin-off), ekskluzivno poroča Reuters. Izvršna direktorica Lisa Su, ki je za krmilo sedla oktobra lani, je eno izmed svetovalnih podjetij najela za pripravo simulacij, kako bi različni scenariji prestrukturiranja podjetja vplivali na poslovne rezultate. Za zdaj gre le za preigravanje scenarijev, zato je povsem mogoče, da bo AMD ostal monoliten.

Ko je AMD leta 2006 za 5,4 milijarde dolarjev prevzel kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI, so v podjetje nenadoma dobili izjemno močan grafični oddelek. Problem je, da tega na trgu procesorjev niso znani dovolj dobro unovčiti in danes AMD caplja približno generacijo za Intelom. Sujeva zato išče rešitve, kako...

97 komentarjev

Apple in HTC zakopala bojno sekiro

ZDNet - Po dolgem času iz sveta patentnih bojev prihaja vzpodbudna novica. Apple in HTC sta namreč zakopala bojno sekiro in sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju. Dogovor zajema vse trenutne in v prihodnosti dodeljene patente; hkrati sta podjetji tudi odstopili od vseh medsebojnih tožb. V izjavi za javnost lahko preberemo navdušenje obeh izvršnih direktorjev nad sporazumom. Peter Chou iz HTC-ja je dejal, da se bo HTC sedaj lahko namesto na tožarjenje osredotočil na inovacije. Applov Tim Cook je povedal popolnoma enako, le z besedami, da bo Apple ostal osredotočen inovacije. Razlika je le semantična, a lepo pokaže razliko v filozofiji obeh podjetij.

Podrobnosti sporazuma so seveda strogo tajne, saj nobeno podjetje noče dati streliva ali postaviti...

11 komentarjev

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Facebook - Včeraj je bil težko pričakovani dan za Facebook in njegove delničarja, saj je podjetje prvikrat po začetku kotacije na borzi razkrilo poslovne rezultate. Novinarska konferenca se je začela ob 22. uri po našem času (povzetek konference), na njej pa so se pojavili vsi glavni, torej ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg, finančni direktor David Ebersman in operativna direktorica Sheryl Sandberg. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril 157 milijonov dolarjev izgube, ki pa je posledica računovodskih pravil ob začetku kotacije. Iz poslovanja so ustvarili dobiček.

Prihodki iz poslovanja so znašali 1,18 milijarde dolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je 84 odstotkov prihodkov iz...

22 komentarjev

RIM zamenjal vodstvo

Bloomberg - V kanadskem proizvajalcu blackberryjev so se po ne najboljšem letu odločili, da prevetrijo svojo vodstveno ekipo. Upravni odbor je tako odločil, da zamenjajo izvršna direktorja podjetja Jima Balsillieja and Mika Lazaridisa, ki sta podjetje krmarila dve desetletji. Njuno mesto bo prevzel operativni direktor Thorsten Heins, ki je v podjetju od leta 2008, medtem ko bo direktorica Barbara Stymiest prevzela funkcijo predsednika podjetja. Lazaridis bo postal podpredsednik, Balsillie pa neizvršni član upravnega odbora.

RIM je leta 1984 ustanovil Mike Laziridis, ki je bil edini ali eden izmed izvršni direktorjev vse do danes. Podjetje se je vse od leta 1999, ko so predstavili izjemno popularno mobilnih naprav BlackBerry, vzpenjalo, resnejše...

1 komentar

Poslovilna nagrada za Erica Schmidta 100 milijonov dolarjev

Vodilna trojica - Eric Schmidt, Sergey Brin in Larry Page z mikrofonom v roki

vir: Google
Bloomberg - Eric Schmidt, ki 4. aprila zapušča položaj Googlovega izvršnega direktorja, ne bo imel finančnih težav. Za njegovo minulo delo mu bo Google poklonil nagrado in odpravnino skupaj v obliki delnic in delniških opcij. Višina celotnega paketa znaša 100 milijonov dolarjev pri trenutnih tržnih cenah Googlovih delnic, prejel pa ga bo postopoma v naslednjih štirih letih. Googlova tiskovna predstavnica je dejala, da je to prva tovrstna nagrada za Schmidta. Analitiki dodajajo, da gre za neobičajno visoko nagrado že za aktualnega izvršnega direktorja, kaj šele odhajajočega. Očitno je, da si Google želi tudi v naslednjih štirih letih modre nasvete Erica Schmidta.

Tudi brez tega darila pa Schmidt ne...

9 komentarjev