»

Facebook bo olajšal brisanje starih objav

The Verge - Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo...

8 komentarjev

Pritiski za ukinitev celostnega šifriranja se stopnjujejo

vir: Maxpixel

Slo-Tech - Notranji ministri Velike Britanije, Avstralije in ZDA so v odprtem pismu, naslovljenemu na Facebook, podjetje pozvali k ponovnemu razmisleku glede end-to-end šifriranja sporočil. Tehnološka podjetja po njihovem mnenju nosijo odgovornost, da poiščejo pravo ravnovesje med pravico do zasebnosti na eni in javno varnostjo na drugi strani. Celostno šifriranje po njihovem mnenju ogroža življenja in varnost naših otrok, obenem pa načenja mednarodna prizadevanja, ki stremijo k kar najhitrejšemu dostopu organov pregona do vsebine potencialno nezakonitih sporočil. To zadnje se nanaša na sporazum, ki ga bosta v kratkem sklenila London in Washington in o katerem smo poročali pred dnevi. Slednji bo pohitril izmenjavo takih informacij med državama, kar je doslej običajno trajalo od pol leta pa tudi do dveh let. Kakopak, problem ki ostaja je šifriranje, saj bodo taka sporočila sporazumu navkljub ameriškim preiskovalcem nedosegljiva.

Facebook za zdaj trdno brani zasebnost svojih uporabnikov. To je...

17 komentarjev

Začasno izbrisani Tviti na Facebooku

TechCrunch - S Facebooka so te dni izginile vse objave uporabnikov, ki so jih ti objavili s pomočjo navzkrižnega objavljanja med Twitterjem in Facebookom. To se je zgodilo zaradi na novo vpeljanih API restrikcij za zunanje razvijalce, ki so jih pri Facebooku uvedli iz zasebnostnih razlogov. Posledično so zunanje storitve po novem zelo omejene pri poseganju na zidove Facebookovih uporabnikov in Twitter je zato preprosto izbrisal svojo FB aplikacijo. Kriva pa je - zadnje čase očitno že za čisto vse - afera Cambridege Analytica, saj je omenjeno podjetje prav prek Facebookove API platforme zbralo podatke o 87 milijonih uporabnikov in jih prodajalo naprej.

Izbrisane objave so danes že povrnili.

Spremembe so pri Facebooku precej potihem sicer vpeljali že z začetkom avgusta, pri čemer pa...

1 komentar

Facebook bo moral izbrisati sovražne objave o avstrijski političarki

TechCrunch - Facebook bo moral izbrisati vse sovražne objave uperjene proti predsednici avstrijske stranke Zelenih Evi Glawischni, je včeraj odločilo avstrijsko prizivno sodišče. Facebook mora vse objave iz svoje celotne platforme – ne samo iz avstrijskega dela - izbrisati do tega petka. Sodišče je v obrazložitvi odločitve tudi poudarilo, da samo blokiranje objav s sovražnim govorom ni dovolj, ter da ima Facebook na voljo dovolj znanja, da bo brisanje objav avtomatiziral.

To je sicer drugo poglavje v sodni sagi med Zelenimi in Facebookom. Politiki so tehnološkega velikana zaradi sovražnih objav prvič na sodišče peljali že lani decembra in tudi takrat zmagali. Tudi tokratna sodba najverjetneje ni zadnja, saj se Facebook lahko pritoži na vrhovno sodišče. Avstrijski Zeleni pa so odločitev...

14 komentarjev

Facebook ima resen problem: ljudje delijo čedalje manj

Bloomberg - Današnji Facebook je precej drugačen od Facebooka v mladih letih, tako da bi ju že kar težko vzporedili. Razlike niso le vizualne, temveč tudi vsebinske. Facebook ugotavlja, da ljudje dandanes na Facebooku delijo precej manj osebnih vsebin, kot so to počeli nekdaj, manj pa zaostaja objavljanje povezav do različnih vsebin - videoposnetkov, člankov, fotografij itd.

Facebook ima danes 1,6 milijarde uporabnikov, ki so si v desetletju obstoja storitve nabrali zajetno število prijateljev. Ti segajo vse od tesnih prijateljev do sodelavcev in bežnih znancev. Slednjih je nujno več kot tistih prvih, zato so tudi javne objave na zidu precej drugačne, kot so bile v porodnih časih Facebooka, ko smo bili na njem vsi ena malo večja družina.

Veliko se o ljudeh izve tudi...

100 komentarjev

Ali Facebook beleži tudi, kar pobrišete? Lahko bi

smh.com.au - Facebook shranjuje karseda veliko informacij o svojih uporabnikih, ker je takšen pač njihov poslovni model. Več informacij, več ciljanih oglasov, več denarja. Včasih gredo pri tem predaleč, kot je bilo večletno hranjenje že zdavnaj izbrisanih slik, kar so dokončno popravili šele lani. Sydney Morning Herald se sprašuje, kaj je s stvarmi, ki jih na Facebook zapišemo, pa si potem premislimo. Natančneje: kaj je s komentarji, ki jih napišemo, a ne pritisnemo Enter, temveč napisano zbrišemo.

Izkaže se, da Facebook teoretično lahko hrani tudi to. Ideja ni nova, saj nekaj podobnega počne tudi Gmail. Če pišete elektronsko sporočilo v Gmailu in ga ne shranite pred zaprtjem brskalnika, ga Google med Osnutke shrani za vas. To je koristno v primeru, da se vam brskalnik sesuje ali vas kaj iztiri kaj drugega,...

12 komentarjev