»

Američani testirali pomorski napadalni laser moči 150 kW

Breaking Defense - Sredi maja je ameriška vojaška ladja z napadalnim laserjem moči 150 kW preizkusno sestrelila letečega drona. Gre za prvi test tako močnega polprevodniškega laserja v pomorskem okolju, kar pomeni, da se hitro bližamo učinkovitosti, ki bo primerna za splošno vojaško rabo na pomorskih plovilih.

Po tem, ko je z začetkom tisočletja zgodovina dokončno pokopala kemične napadalne laserje in so se vojske usmerile v raziskovanje trdninskih, oziroma polprevodniških, je napredek bliskovit. Razlog tiči predvsem v tem, da smo se v zadnjem desetletju naučili laserske curke učinkovito spajati v en snop. To pa pomeni, da je mogoče napadalne laserje visokih moči zgraditi tako, da skupaj zložimo več manjših enot - na primer takšnih, ki jih že tako uporabljamo v industriji pri rezanju in varjenju kovin. Laserji na osnovi optičnih vlaken sedaj naposled ponujajo tisto kombinacijo moči, kompaktnosti in odpornosti na razmere bojišč, da jih bodo bržkone požegnali tudi konzervativni vojaški ocenjevalci.

108 komentarjev

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Google testira Digg funkctionalnost

Googlov vmesnik, kjer je mogoče glasovati o straneh

vir: Google
Google - Večina bralcev je verjetno že seznanjena s konceptom spletne strani Digg.com, ki omogoča svojim obiskovalcev dodajanje povezav na spletne strani, ki jih potem uporabniki s pomočjo glasovanja označijo za vredne prve strani. Sedaj je po poročanju Slashdota s preizkušanjem podobnega koncepta začel tudi spletni iskalnik Google, ki je na svoji strani eksperimentalnih iskanj: Google Experimental Search, omogočil srečnim...

6 komentarjev

Slo-Tech testiral Athlone XP

Slo-Tech - Še ena v vrsti ekskluziv Slo-Techa! Čast sem imel na test vzeti vso serijo novih AMDjevih zverin, poimenovanih Athlon XP ter jih popeljati na serijo testov, ki pokažejo, kako hitri v resnici so. V testu sem se dotaknil tudi novosti v Palomino jedru ter razlogov, zakaj se je AMD spravil v izdajo še enega jedra, ki temelji na .18 mikronski izdelavi. Sicer pa lahko ta test označim za prvega v tetralogiji člankov o novi seriji. Boste že videli, zakaj .

19 komentarjev

Kako testirati grafikulje?

G3D - Na raznih forumih ljudje zelo velikokrat sprašujejo kako se izmeri FPSje (slike na sekundo) v Quakeu ali pa kje drugje. Pri G3Dju so se tega problema lotili in napisali, za začetnike, zelo informativen člančič o tem, kako izmeriti hitrost grafične. Opisali so postopek v 3D Marku 2000 in pa v nekaterih igrah. Za tiste, ki tega, kako se to naredi ne veste, je ogled skoraj obvezen.

0 komentarjev