»

Microsoft presenetil s paketnim upravljalnikom programov

vir: Microsoft

Microsoft - Gre za orodje Windows Package Manager, ki ga je doslej pogrešal prenekateri razvijalec ali napreden uporabnik. Package managerji so sicer že dolgo v uporabi, v Windows je bil najpriljubljenejši Chocolatey, z njimi pa skorajda povsem avtomatiziramo proces nameščanja programske opreme na naprave. Vse to iz ukazne vrstice, prek orodja winget.

Ukaz "winget install rufus" bo tako sam poiskal in namestil zadnjo različico priljubljenega orodja za izdelavo zagonskih medijev. Seveda je programe mogoče nameščati, odstranjevati in nadgrajevati tudi v paketih, kar bo olajšalo življenja tistim, ki pogosto opremljajo nove naprave.

Baza razpoložljivih programov je za zdaj še bolj pičla, saj jih morajo v repozitorij naložiti razvijalci, prav tako še ni povsem jasno, kakšna bo bodoča povezava z Windows Store; ta je doslej veljal za nekakšno centralo nameščenih in razložljivih aplikacij, ki pa ni nikoli docela zaživel pri uporabnikih, niti pri Microsoftu, saj nekaterih starejših, a še vedno...

82 komentarjev

GitHub prevzel npm

Slo-Tech - GitHub nadaljuje nakupovalno sezono, ki traja odkar ga je prevzel Microsoft. Po prevzemu Dependabota in Pull Pande je sedaj na vrsti npm. Podatkov o ceni podjetji nista razkrili.

Node Package Manager (ali krajše npm) je package manager za aplikacije v JavaScriptu, ki sodi med največje ekosisteme za razvijalce. Trenutno ima 1,3 milijona paketkov, ki jih uporablja 12 milijonov razvijalcev. Vsak mesec nabere 75 milijard prenosov.

Microsoft zagotavlja, da bo npm ostal odprtokoden in brezplačen za uporabo, je dejal GitHubov direktor Nat Friedman. Ostali bodo tudi paketi Pro, Teams in Enterprise. Načrt ima tri postavke: postaviti zanesljivo infrastrukturo, izboljšati uporabniško izkušnjo in sodelovati s skupnostjo. V praksi bo GitHub integriral npm in plačljivi uporabniki bodo lahko premaknili svoje npm paketke v GitHub.

15 komentarjev

Dogodek - D·Talk: Beyond Boring Mobile Development

Beyond Boring Mobile Development

Slo-Tech - V letu 2014, 7 let po izidu prve različice Android OS in 6 let po izidu iPhone OS, se razvoj mobilnih aplikacij bliža vrhuncu. Posamezne aplikacije imajo več 100 milijonov uporabnikov, nekatera razvojna podjetja pa se prodajajo za več milijard evrov. Velikokrat se zato vprašamo, zakaj ne bi bili tudi mi del tega razgibanega okolja polnega izzivov in zabave.

Na D·Labs smo zato že pred več kot štirimi leti pričeli z razvojem mobilnih aplikacij za najbolj popularne mobilne platforme. V tem času nam je uspelo zgraditi ekipo razvojnikov mobilnih aplikacij, ki so veliko več kot le to. Nekateri izmed njih bodo 26. marca delili svoje znanje in izkušnje z vami ter vam pomagali pri uresničitvi vaših ciljev.

...

1 komentar

Izšel Slackware 14

Slackware - Po malo več kot treh letih je sinoči izšla štirinajsta inačica ene najstarejših GNU/Linux distribucij, Slackware.

Slack je dobro znan po svoji preprostosti, minimalnemu spreminjanju paketkov oz. sistema (sploh v primerjavi z Ubuntum), ter stabilnosti. Privzeto jedro je sicer (prvič) različice 3.x, vendar zgolj 3.2.29, ki ji je obljubljeno še vsaj 2 leti podpore, medtem ko je na kernel.org trenutna različica že 3.6-rc7, stabilna pa 3.5.4. Za novejša jedra so sicer na voljo paketi, če si že želite tvegati. Podobno je z grafičnim okoljem: paketki za KDE in Xfce so sicer na voljo, seveda pa...

13 komentarjev

Mageia Linux 1.0

Mageia je posebna izdaja Mandrake Linuxa, ki jo izdaja skupnost, podobno kot je Fedora Linux na voljo kot prosta izpeljanka RedHat Enterprise Linuxa.

vir: Heise
Heise - Po izidu svežega Ubuntuja 11.04 "Natty" konec aprila in Fedore 15 "Lovelock" konec maja so zdaj še Francozi pristavili svoj lonček. Skupnost, zbrana okoli distribucije Mandriva (ex Mandrake), je včeraj objavila izpeljanko Mageia 1.0.

Delo na projektu poteka od lanskega septembra, ko so zainteresirani posamezniki začeli kopijo (fork) Mandrive, zaradi strahu glede nadaljevanja projekta. V 7 mesecih je ekipa narasla na več kot 100 ljudi v 10 ekipah, zbrali so 12.000€ v donacijah in uspeli pripraviti distribucijo za 2 platformi (32-bitni i586 in 64-bitni x86_64, podora za ARM pa je na poti) in z 14 tisoč paketki.

Ponuja več namizij (KDE SC 4.6.3, GNOME 2.32 in XFCE 4.8.1), pri čemer uporabniki privzeto dobijo KDE, pod pokrovom pa se skriva RPM package manager z...

132 komentarjev