»

Izšel Python 3.12

Slo-Tech - Danes je izšla nova različica enega najbolj priljubljenih programskih jezikov Python 3.12. Razvijalci so kot ključno smer razvoja zastavili pohitritev programskega jezika, ker je sicer težak cilj, saj je Python interpretiran jezik, a različica 3.12 predstavlja prvi korak. Ta je hitrejši, pomnilniško manj požrešen in učinkovitejši.

To so dosegli na različne načine. Pythonovi objekti so bili doslej veliki, saj je samo glava praznega objekta obsegala 208 bajtov. Odslej bo takšna glava pol manjša, in bo merila le še 96 bajtov. Že Python 3.11 je izboljšal interpreter, ki je ob poganjanju avtomatično izbiral najhitrejše ukaze (adaptive specializing interpreter). Python 3.12 to funkcijo še širi in nadgrajuje. Poseben poudarek so namenili večnitenju, ki je bilo v Pythonu tradicionalno slabo. Tehnično je obstajalo, a je dejansko vsako jedro dobilo svojo kopijo kode, programer pa je moral poskrbeti za razdelitev dela. Ena izmed rešitev je uvedba podinterpreterjev (subinterpreter), ki tečejo...

7 komentarjev

Python 2 je mrtev, naj živi Python 3

Hack A Day - V začetku tedna je izšla nova verzija Pythona 2, kar načeloma ni novica za prve strani. Toda 2.7.18 je drugačna, saj prestavlja zadnjo inačico Pythona 2. Python ima že dolgo zgodovino, saj sega v 80. leta prejšnjega stoletja. Verzija 2.0 je izšla oktobra 2000 in prinesla številne novosti, zaradi katerih je Python postal eden najpopularnejših programskih jezikov moderne dobe. Čeprav je Python 3.0 izšel že leta 2008, je aktivno vzdrževanje linije 2.x potekalo vse doslej. Glavni razlog je bila nepopolna združljivost obeh verzij, saj veliko kode v Pythonu 2 terja prilagoditve, da bo delovala v Pythonu 3. A ves čas je bil jasen končni cilj, da se Python 2 upokoji. To bi se bilo moralo zgoditi že bistveno prej (ob izidu Pythona 3 je bil načrtovan datum 2015), a ker je bila migracija počasna, se je konec podpore (EOL) večkrat odmaknil. Sedaj smo še korak bliže temu. Python 2.7.18 je zadnja verzija, ki je izšla (Eulerjevo število je priljubljena referenca). Novih ne bo, je pojasnil...

24 komentarjev

Novi Ubuntu 18.10 je tu

Slo-Tech - Prispela je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Času skladno poimenovana verzija 18.10 ima kodno ime Cosmic Cuttlefish (kozmična sipa) in je na voljo na običajnem mestu. Hkrati so tu tudi vse izpeljanke: Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie, Xubuntu in Kubuntu. Nova verzija ima običajno podporo, torej le do prihodnjega julija, medtem ko bo dosedanja 18.04 LTS aktivno vzdrževana do leta 2023.

Zanimivo je, da 32-bitna verzija osnovnega Ubuntuja sicer obstaja tudi za 18.10, a nadgradnja na njo ne bo mogoča (medtem ko 32-bitni Ubuntu Mate, Kubuntu ali Ubuntu Budgie sploh ne obstajajo). Razlog je preprost: 32-bitne verzije se počasi poslavljajo, zato nima smisla nadgrajevati prejšnje LTS-verzije na novejšo, ki bo podprta manj...

81 komentarjev

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 15. - 21. maj

Slo-Tech -
Torek, 16. maj

Kaj: COCOAHEADS SLOVENIJA: Malo družabnosti ne škodi
Kdaj: od 18. do 21. ure
Kje: Zoo, Tržaška cesta 2
Več o dogodku: Spet je mesec približno naokoli, tako da se lahko spet dobimo, malo pogovorimo o iOS / macOS temah, Swiftu, težavah z Xcode-om, ...

Sreda, 17.maj

Kaj: I/O Extended event @3fs
Kdaj: začetek ob 15. uri
Kje: 3fs offices, Ljubljanska 24d, Kranj
Več o dogodku:Ob 18. uri si bomo v živo ogledali konferenco Googla za razvijalce, pred tem pa bodo tri predavanja: Android and Clean architecture, Go Tools in Learn Machine Learning With Tensorflow.

Četrtek, 18. maj

Kaj: CSA Slovenija srečanje (Izzivi varstva osebnih podatkov za cloud ponudnike)
Kdaj: Začetek o 16.30
Kje: Fakulteta za Računalništvo in...

0 komentarjev

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Podcast v Linuxu nekoliko drugače

Slo-Tech - Kot verjetno veste, ima Slo-Tech na strežniku irc.sioff.net neuradni IRC kanal. Da zna biti komunikacija na njem včasih prav koristna, dokazuje tudi spodnji (zaradi lažjega razumevanja rahlo slovnično in slogovno popravljen) zapis pogovora:

mathjazz: Kako v Linuxu prisluhneš podcastom?
idioterna: Z ukazom mplayer http://your/favorite/podcast.m4a
mathjazz: feed://bitenc.si/egotrip/egotrip.xml
mathjazz: Kako tega poslušam?
TribesMan: Dodaš ga v iTunes.
mathjazz: In če nimas iTunes v Linuxu?
idioterna: Če si ZELO len, ti zdajle v 2 minutah napišem skripto, ki ti to naredi.
mathjazz: Prosim :)
idioterna: A imaš python? Poženi ga in sporoči različico.
mathjazz: Python 2.4.2 (#2, Sep 30 2005, 21:19:01)
idioterna: Odlično.
idioterna: http://aufbix.org/~jure/podlisten.pys
idioterna: Poženeš takole "python podlisten.pys feed://url/neki.xml"
idioterna: In poslušaš.

10 komentarjev

Python 2.3.1 in Perl 5.8.1 in PHP

Slashdot - Odprtokodni projekti imajo to 'dobro' lastnost, da zelo pogosto izdajajo nove različice. Sama narava projektov omogoča izredno hitro lociranje in odpravljanje napak. Tako večjim različicam kmalu sledi nova, ki pa le popravi napake in ne uvaja novih funkcionalnosti, če to ni nujno potrebno.

Tako je danes razvojna skupina za Perl izdala Perl 5.8.1, ki popravlja ogromno napak, a hkrati tudi prinese nekaj nekompatibilnosti s starimi moduli. Nadgradnja je vseeno priporočljiva, za bolj natančne informacije ter lokacije za prenos pa si poglejte uradno obvestilo.
Razvjalci Pythona prav tako niso zaspali in so ta teden izdali Python 2.3.1, ki odpravlja mnogo nadležnih hroščev.

Na InterAKT-u pa so objavili nekaj raziskav o uporabi PHPja v poslovnih okoljih. Alternativno raziskavo trga je mogoče zaslediti tudi na strani Zenda, kjer so v populacijo zajeli čez 10.000 uporabnikov. Zelo zanimivo branje o tem, za kaj ljudje največ uporabljajo PHP ter česa si najbolj želijo.

0 komentarjev