»

NASA izdala podrobnosti vnovičnega pohoda na Luno

Bazni kamp programa Artemis na Luni

NASA - Podrobnosti programa Artemis, ki naj bi do leta 2024 omogočil vnovični pristanek človeka na našem naravnem satelitu, pozneje pa morda tudi človeški pohod na Mars, so zapisane v 13 stranskem dokumentu, ki ga je pred dnevi prejel Nacionalni vesoljski svet, nekakšno posvetovalno telo ameriškega predsednika.

NASA se bo med pripravami posebej osredotočila na tri ključne elemente, ki naj bi omogočili človekovo bivanje na Luni: kot kratkoročno prebivališče na kraju pristanka naj bi služil t. i. Lunar Foundation Surface Habitat, ki bo imel vse potrebno za pristajanje modulov, komuniciranje z Zemljo, predelavo odpadkov in zagotavljanje energije. Pod svojo streho bo lahko za kak teden dni sprejel do štiri osebe. Astronavti naj bi namreč večino časa živeli in delali v t. i. Bivalni mobilni platformi, medtem ko bo poveljniški center nastanjen v vesoljski postaji Lunar Gateway, ki bo krožila okoli Luine.

Drugi element tako predstavlja že omenjena Bivalna mobilna platforma, ki bo nekoliko...

15 komentarjev

SpaceX bo vozil tovor na lunarno postajo Gateway

vir: NASA
NASA - Agencija NASA je SpaceXu dodelila prvo pogodbo za dostavo tovora na vesoljsko postajo Lunar Gateway, ki bo krožila okoli Meseca in bo ključna za postavitev trajnih človeških postojank na Zemljinem naravnem satelitu.

Američani s programom Artemis teoretično še vedno želijo oditi s človekom nazaj na Luno v letu 2024. Toda še preden je pandemija Covid-19 pred tedni povzročila začasno zaprtje več vesoljskih centrov in s tem možnost za uspeh skrčila povsem na minimum, je bilo jasno, da bo šlo zaradi kaotične gradnje tehnike zelo na tesno - če sploh. V začetku marca so v Nasi po eni vnovičnih revizij načrtov sklenili, da se vsaj pri prvi hitropotezni vrnitvi na Mesec ne bodo več izključno zanašali na postajo Lunar Gateway, ki jo nameravajo vtiriti v Lunino orbito kot eno od točk potovanja. Razlog je v rezanju vseh mogočih delov programa, ki bi lahko povzročili zamude. Se pravi: sedaj želijo z astronavti na Mesecu pristati kar neposredno, brez izdatnejših akrobacij v Mesečevi orbiti,...

8 komentarjev

Ameriški pospešeni program vrnitve na Luno se imenuje Artemis

vir: Space
The Verge - Iz Nase so sporočili, da bosta dvojico ameriških astronavtov, s katero naj bi se leta 2024 vrnili na Luno, sestavljala moški in ženska. Posledično so program poimenovali Artemis (Artemida), po sestri boga Apolona. Za njegovo izvedbo obenem letno želijo dodatno poldrugo milijardo dolarjev.

Ko je konec marca ameriški vrh presenetil z najavo, da bodo ZDA močno pospešile program vračanja astronavtov na Mesec in želijo tja leteti že leta 2024 namesto 2028, nam podrobnosti še niso znali pojasniti. Za konkretiziranje sprememb so si vzeli mesec in pol ter v ponedeljek na kongres naslovili prošnjo za dodatnih 1,6 milijarde ameriških dolarjev sredstev v fiskalnem letu 2020. (To je sicer manj kot desetina od siceršnjih 21 milijard...

70 komentarjev

NASA je stara 60 let

Slo-Tech - Te dni NASA praznuje svoj 60. rojstni dan, saj je 29. julija 1958 tedanji ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower podpisal državni zakon o aeronavtiki in vesolju, na podlagi katerega je NASA 1. oktobra istega leta uradno začela delovati. NASA je nadomestila Nacionalni posvetovalni odbor za aeronavtiko (NACA), ki je bil ustanovljen leta 1915 med prvo svetovno vojno in je izvajal aeronavtične raziskave. Ko pa je Sovjetska unija leta 1957 v vesolje poslala prvi satelit Sputnik, ki so ga Američani lahko opazovali s svojih vrtov, je postalo jasno, da ZDA potrebujejo vesoljsko agencijo. Leto dni pozneje je bila rojena NASA.

Raziskovanje vesolja in potovanja tja se v ZDA ni začelo šele tedaj....

8 komentarjev

Tudi NASA pripravlja simulacijo potovanja na Mars

Discovery News - NASA je napovedala, da bodo prihodnje leto bržkone začeli izvajati simulacije potovanja na Mars, za kar bodo uporabili kar Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Ker potovanje na Mars s trenutno tehnologijo traja približno pol leta in ker se radijski valovi z Zemlje na Mars prenašajo 22 minut, bo v prihodnosti posadka odprave na Mars podvržena povsem novim pritiskom, podobnim tistim v izoliranih podmornicah. Da bi bolje preverili odzivanje ljudi na ekstremne situacije, bodo izvedli simulacijo.

Rusija je ZDA na tem področju temeljito prehitela, saj so že lani junija začeli eksperiment Mars-500, ki simulira prav 500-dnevno pot na Mars in nazaj. Eksperiment je že dosegel svoj vrhunec s simulacijo pristanka, sedaj pa so sodelujoči na polletni poti domov. NASA...

1 komentar

Do leta 2020 ljudje na Marsu?

MarsFirst

New Scientist - V torek, 8. 9., je zasedala skupina strokovnjakov (panela), ustanovljena maja tega leta s strani zdajšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame, pod vodstvom bivšega izvršnega direktorja podjetja Lockheed Martin Normana Augustina. Namen njene ustanovitve je pregledati načrte NASE glede človeških odprav v vesolje. Čeprav zaključno poročilo še ni pripravljeno, je vseeno poslan povzetek na sedež NASE in v Belo hišo. Glavna ugotovitev panela je ta, da NASA brez dodatnega denarja ne bo mogla poslati človeške odprave dlje kot do nizke zemeljske orbite in da je Bushev ukaz, da se NASA vrne na Luno do leta 2020 brez drastičnega zvečanja proračuna popolnoma nerealen. New York Times pravi, da...

35 komentarjev