»

Razstava GOTO 1982

Zuse Z23 v restavratorski delavnici

Slo-Tech - V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani 29.5. 2012 ob 18.00 uri odpira vrata razstava GOTO 1982 - razvoj računalniške kulture na Slovenskem, ki obeležuje 30 letnico angleškega ZX Spectruma (in tudi ameriškega Commodore 64). A to ne pomeni, da boste obiskovalci deležni le ogleda računalnikov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, v času se bomo vrnili tudi v šestdeseta leta. Z več kot stopetdesetimi eksponati bodo prireditelji skupaj s Kiberpipinim računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem Peek&Poke ter nekaterimi posamezniki, pokrili razvoj računalništva znotraj različnih časovnih obdobij.



Nekaj utrinkov iz zakulisja postavljanja takšne razstave si lahko ogledate v...

16 komentarjev

Tretji No-lan party v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo v četrtek, 18. 10. 2007 ob 18.00 potekal že tretji tradicionalni No-lan party. No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah in se potegujejo za retro-muzejske nagrade. Glede na anketo, objavljeno na Slo-techu, sta tokrat izbrani igri za tekmovalni del (očitna zmagovalca) Dyna Blaster in Prehistorik 2.

Prijave...

22 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja v novi sezoni

Slo-Tech - V petek, 10. novembra ob 20. uri vas vljudno vabimo na otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja na Kersnikovo 6 v Ljubljani.

Muzej se v sezoni 06/07 predstavlja s kar nekaj novostmi: na ogled bomo postavili razširjeno zbirko domačih računalnikov: poleg obstoječih eksponatov boste lahko občudovali še Atarija 800xl, legendarnega ZX81 angleške znamke Sinclair, naslednika C64 - Commodorja 128, enega prvih "pravih" IBM kompatibilnih prenosnih računalnikov Toshibo T1000 in druge.

Otvoritev nove sezone bo hkrati tudi otvoritev novega "GameBoy kotička", kjer bomo na ogled postavili najbolj popularno igralno konzolo s konca 80-ih let prejšnjega stoletja, ki jo boste seveda lahko tudi...

1 komentar

Članek o zgodovini računalništva

Colossus

vir: BBC
Slo-Tech - Danes zjutraj se je na Slo-tech skoraj skrivoma prikradel nov članek o zgodovini računalništva. Izpod peresa Dunje Rosina (vodje Kiberpipinega računalniškega muzeja) in po napornem peer-reviewju moderatorjev, je verjetno članek neverjetno točen in kvaliteten, da o njegovi dolžini in temeljitosti sploh ne govorimo.

Torej vsi, ki vas zanima zgodovina čarunalnikov in še vedno ne veste, da je bila prva programerka ženska, ter, da so Commodorji nastali iz pisalnih strojev, se zapodite v branje. Ostali pa tako ali tako že vse veste.

22 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

Slo-Tech - V petek, 16. 12. ob 19.00 ste vabljeni v Kiberpipo na predavanje, ki bo osvetlilo dogajanje v zvezi z računalniškem muzejem ter debato o računalniški zgodovini in težavnosti pri iskanju resničnih podatkov v zvezi z računalniki starejšega datuma. Ob 20:00 pa na uradno otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja.

Po krajši predstavitvi muzeja, muzejskih eksponatov, knjižnice in ogledu prostora se bomo zaklepetali ob pijači in prigrizkih. Vljudno vabljeni vsi nostalgiki, ljubitelji domačih računalnikov, igric in vsi ostali, ki ste si od nekdaj želeli vedeti, zakaj se je tipkovnica ZX Spectruma ljubkovalno imenovala "radirka".

33 komentarjev

Nvidia opušča podporo za starejše grafične kartice

The inquirer - V kolikor si (še) lastite kakšno staro grafično kartico podjetja nVidia, ne pokušajte z nalaganjem gonilnikov, označenih s številko 75 ali višjih. Nvidia je namreč opustila podporo za grafične kartice iz serij Geforce 2, Quadro 2 in nižje. Uraden seznam nepodprtih kartic najdete na tem spletnem naslovu.

Nadaljnja podpora vsekakor ni smiselna, saj ob hitrem razvoju tehnologije na področju grafičnih kartic omenjeni modeli spadajo bolj v muzej kot pa v sodobna računala. Lastniki teh kartic pa se bodo morali v prihodnje zadovoljiti s starejšimi različicami gonilnikov. Ali pa kupiti novo grafično kartico [:D].

32 komentarjev

Metamorph v Benetkah

Slo-Tech - Dejstvo, da je skokovit razvoj računalništva v zadnjih desetletjih omogočil napredek tudi na mnogih drugih področjih, je splošno znano. Eno izmed področij, kjer je računalnik postal ne samo pomožno, marveč zadnje čase tudi edino orodje za delo, je arhitektura. Oblike ki bi jih bilo nemogoče izrisati zgolj s pomočjo ravnila in šestila so postale vsakdanje, saj računalnik omogoča natančno upodabljanje in načrtovanje arhitektovih sanj.

Nikjer ni to bolj vidno kot na največji predstavitvi svetovne arhitekture v našem koščku planeta, beneškem Arhitekturnem bienalu. Vsake dve leti svoja dela tu predstavi vrh svetovne arhitekturne srenje, in letošnja tema "Metamorph" je privabila nekaj prav posebnih...

8 komentarjev

Muzej paketov

Slashdot - Ok, videli smo že muzeje starin, pa muzeje sodobne umetnosti, pa računalniške muzeje, pa še kakšne, ampak tale je pa definitivno najbolj obskuren muzej, kar sem jih kdaj videl.
Gre za muzej pokvarjenih TCP/IP paketov, ki so jih ljudje našli v najbolj odročnih in zatemnjenih kotičkih Mreže. Vse od takih, ki jim mankajo glave, do špijonskih in takih, ki jih je popačil zlovešč hardware. Spet drugi so po spletu prečudnih okoliščin pristali na napačnem koncu sveta, kjer bi bržkone dočakali svoj bridki konec, če jih ne bi nekdo opazil s TCPdumpom in jih rešil pred gotovo pogubo. Splača se prebrati tudi uvodno besedilo na vrhu njihove strani.
Svashta!

0 komentarjev

Računalnik kot hladilnik

Hardware OC - Hehe, to pa je definitivno ena izmed boljših moderskih domislic, kaj sem jih kdaj videl. Gre za pravi mini hladilnik v računalniku! Tipi na Hardware OC so se namreč spravili narediti peltierski hladilnik za eno konzervo ter stvarco vdelali v računalnik. Nekakšno vodno hlajenje pijače, torej. Resnično vam priporočam ogled projekta, saj je stvar zelo zabavna. Stajliš? Nope. Kul? O, da !

3 komentarji