»

Pri nas in v tujini nekateri operaterji povečali mobilne pakete

Slo-Tech - Ob pozivih ljudem, naj ostanejo doma in se ne družijo, so številni ponudniki internetnih storitev ponudili dodatne storitve ali pa odklenili sicer plačljive. V nekaterih evropskih državah, na primer Telefonica in Deutsche Telekom v Nemčiji, so mobilni operaterji uporabnikom povečali količino zakupljenih podatkov. Preverili smo, kako je s tem v Sloveniji. Večinoma so bonbončke delili na področju televizijskih paketov, ponekod pa so na svoj račun prišli tudi uporabniki mobilnih storitev.

Telekom Slovenije je 15. marca ponastavil količino prenosa podatkov vsem svojim naročnikom mobilnih paketov, kar v praksi pomeni, da so se števci resetirali in so imeli spet polno količino. Prav tako so naročnikom dodali 5 GB brezplačnega prenosa podatkov, ki pa ne velja v gostovanju. Poleg tega so naročnikom televizije dodali dodatne programe, za otroke pa izobraževalno mobilno aplikacijo DaVinci Kids.

Operater Hofer Telekom (HOT) prav zaradi epidemije ni povečal zakupljenih količin, so pa tik...

19 komentarjev

Telekom Slovenije podražil mobilne pakete

Slo-Tech - Telekom Slovenije je z začetkom tega meseca podražil nekatere mobilne pakete, ki se jim cena zvišuje za en evro na mesec. Za enak znesek bodo dražje nekatere dodatne storitve zanje, denimo SIM 2. Dražijo se v glavnem starejši paketi, med katerimi omenimo Neodvisni A, Neodvisni B, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C in še nekaj drugih. Dražji pa bodo tudi aktualni paketi Mobilni net A, Mobilni net B, Mobilni net, Mobilni net Neomejeni in Mobilni poslovni net ter Naj A, Naj B in Naj C ter Platinum A in Platinum B. Paketom Modri se cena ne bo spremenila.

Zaradi pravil EU pa bo Telekom Slovenije znižal pribitke za prenesene gigabajte v tujini, ki ne zapadejo v politiko poštene rabe, ter povišal zakupljene količine prenosa podatkov v EU. Pribitek bo odslej znašal 4,27 evra za gigabajt podatkov. Povišana količina zakupljenih podatkov bo veljala od novega leta in prinaša gigabajt ali več dodatno vključenih podatkov.

Zadnja sprememba je posledica evropskih predpisov, katerih novosti se z...

100 komentarjev

A1 draži mobilne pakete

Slo-Tech - Ko je začetku leta Telekom podražil mobilno telefonijo, čemur je Telemach sledil z mesečnim zamikom, je Simobil (A1) zatrjeval, da se njihovi mobilni paketi še ne bodo podražili (so se pa podražile druge storitve). To je veljalo tri mesece, saj se 3. aprila obetajo podražitve vseh mobilnih paketov A1. Večina paketov bo dražja za en evro, Orto Tripster+ za dva evra, prav toliko bo dražji tudi zakup dodatnega gigabajta prenosa podatkov (pet evrov namesto treh).

V A1 pojasnjujejo, da je razlog odprava plačljivega gostovanja. Odkar v EU veljajo enotne cene mobilnih storitev ne glede na državo, v kateri se uporabnik nahaja, se je količina prenesenih podatkov v gostovanju povečala za šestkrat, so dejali v A1. Ker se bo trend očitno nadaljeval,...

84 komentarjev

AKOS: Telekom Slovenije in Simobil kršila nevtralnost interneta

Slo-Tech - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je pri nadzoru Telekoma Slovenije in Simobila ugotovila, da sta podjetji kršili nevtralnost interneta. Gre za načelo, po katerem mora biti ves podatkovni promet ne glede na vsebino obravnavan enakovredno. Podjetji sta privilegirali lastni storitvi, tako da njune uporabe nista šteli med zakupljene količine prenesenih podatkov v paketih za naročnike.

Telekom Slovenije je na nedovoljen način ponujal storitev Deezer, ki so jo uporabnikom ponudili maja lani. Deezer omogoča poslušanje (streaming) glasbe na mobilnih napravah. Storitev je stala sedem evrov mesečno, prenos podatkov pa ni bil omejen in ni vplival na paketne omejitve. Podobno je Simobil ponujal storitev Hangar...

95 komentarjev

T-2 z januarjem dviguje cene

Slo-Tech - Podjetje T-2 je objavilo, da bo s 1. januarjem 2011 zvišalo cene svojih storitev, da bi jih uskladili z naraščajočimi stroški, predvsem na področju programskih novic. Pri tem poudarjajo, da so se stroški povečali bolj, kot bodo dvignili cene za svoje uporabnike. Podražili se bodo TV-programi in klici v tuja omrežja, medtem ko bodo ceno dostopa do interneta poenotili - ob čemer bodo cene tudi nekoliko poskočile.

Programska shema televizijskih programov M, ki vključuje 80 programov, bo dražja za en evro, medtem ko bo obširnejša shema L s 190 programi dražja za dva evra. Cene drugih televizijskih paketov se ne bodo spremenile.

Dostop do interneta preko optičnega omrežja s hitrostjo 10/10 Mbps bo po novem stal 22 evrov (doslej 19 evrov), medtem ko bo za hitrost 100/10 Mbps...

118 komentarjev

Mobitel bo podražil in spremenil naročniške pakete

Stare količine in cene za paket Itak Džabest

vir: Mobitel
Mobitel - Že včeraj se je na forumu razvnela debata, da Mobitel z današnjim dnem namerava objaviti spremembe v ceni in zakupljenih količinah mladostnikom do 30. leta starosti namenjenega paketa Itak Džabest. Napovedi so se uresničile, a podražitve in spremembe, ki stopijo v veljavo s prvim avgustom, ne bodo doletele le Džabesta, temveč tudi običajnim uporabnikom nad 30. letom starosti namenjene pakete Povezani. Glavni spremembi v primeru Džabesta sta dvig cene s 15 na 19 € na mesec ter zmanjšanje količine zakupljenega prenosa podatkov z enega gigabajta na le 100 MB.

Prav to se zdi, da je povzročilo največ hudovanja, saj dandanes pametni mobilni telefoni zlahka presežejo to omejitev. Stanje s prenosom podatkov se je sicer poslabšalo tudi v paketih...

224 komentarjev