»

Z vodami narasel tudi internetni promet

Slo-Tech - Medtem ko so večino Slovenije danes prizadele poplave, so se ljudje po informacije zatekli tudi na internet. To se je odrazilo v povečanem prometu, ki je danes dopoldne in zgodaj popoldne ravni prejšnjih dni presegal tudi za 25 odstotkov. Vrednosti sicer ne dosegajo absolutnih rekordov, so pa višje od pričakovanih vrednosti za te ure. To lepo kaže, kako zelo pomembne so informacijske hrbtenice in infrastruktura med ujmami.

Na vozlišču SIX, kjer si slovenski ponudniki dostopa do interneta izmenjujejo promet, je promet že zjutraj dosegel 50 Gb/s in se do poldneva povečeval vse do 60 Gb/s. Med 13. in 14. uro je dosegal celo 75 Gb/s. Običajne dopoldanske vrednosti so okoli 50 Gb/s. Proti večeru se sicer internetni promet vedno poveča in v konicah preseže 150 Gb/s, ustaljeno pa 100 Gb/s. Videli bomo kako bo zvečer. Ob 20.00 je bil s 100 Gb/s spet precej višji kot v minulih dneh ob tej uri.

Tudi mobilni operaterji poročajo o povečani uporabi omrežij. A1 je danes neuradno sporočil, da...

20 komentarjev

Kako se je ARNES pripravil na podvojitev internetnega prometa v Sloveniji

Arnes - V manj kot mesecu dni smo od podatkov, da v Sloveniji epidemije ni niti ji ne grozi, prispeli do zaprtja šol in kmalu zatem vseh nenujnih storitev. Da se bodo šole zaprle, je bilo objavljeno 12. marca, naslednji ponedeljek (16. marca) pa se je začelo izobraževanje na daljavo. Ker so hkrati od doma začeli delati v številnih poklicih, se je internetni promet močno povečal.

V Sloveniji je ARNES zadolžen za upravljanje omrežja in storitev za izobraževalne, raziskovalne in kulturne dejavnosti. Poleg tega ARNES upravlja vozlišče SIX, vzdržuje domenski sistem .si ter nudi pomoč pri incidentih (SI-CERT). Zaradi tega je imel ARNES ob množičnem prehodu na življenje na daljavo obilico dela. Poročali smo že, da se je promet na vozlišču SIX povečal in prvič v zgodovini presegel 100 Gb/s. Količina prometa se je v tednu dni podvojila. Danes pa je ARNES objavil malo daljše poročilo, na kaj vse so morali pomisliti in za kaj vse poskrbeti, da internet in vse storitve, ki jih zagotavljajo, normalno...

43 komentarjev

Internetni promet po svetu raste, tudi pri nas

Slo-Tech - Poročali smo že, da je na slovenskem vozlišču SIX promet od začetka vsesplošnega omejevanja druženja močno zrasel, prav tako tudi da so ponudniki pretočnih vsebin začeli omejevati kakovost posnetkov, da ne tratijo pasovne širine. Eden večjih ponudnikov dostopa do interneta Comcast je sporočil, da so trendi tudi v ZDA podobni.

Odkar se uvaja delo od doma in prepoveduje druženje, je internetni promet v ZDA zrasel za 32 odstotkov (kar je zelo podobno slovenskim številkam). V posameznih mestih, denimo v Seattlu, San Franciscu in Chicagu, se je promet ob konicah povečal tudi za 60 odstotkov. Spremenil se je tudi vzorec uporabe, saj so bile konice za promet proti uporabnikom doslej okrog 21. ure, sedaj pa so se prestavile na 19. do 20. uro, ker odpade vožnja in so ljudje prej prosti. Konice prometa v nasprotno smer pa so okrog 15. in 16. ure, ko očitno Američani močno delajo. Količina videokonferenc je zrasla za več kot 200 odstotkov, promet prek VPN pa za 40 odstotkov. Raste tudi...

14 komentarjev

Internetni promet v Sloveniji dosega rekorde

Slo-Tech - Ker je zaradi pandemije veliko ljudi doma, raste tudi internetni promet. ARNES je včeraj v sporočilu za javnost pokazal, da internetni promet v Sloveniji dosega rekordne vrednosti, skokovito pa je poraslo tudi število uporabnikov storitve ARNES Učilnica.

Slovensko vozlišče SIX, prek katerega si ponudniki interneta v Sloveniji izmenjujejo promet, ob konicah presega promet 100 Gb/s, kar se še ni zgodilo. Zaradi tega je ARNES priključil dodatne kapacitete, ki zagotavljajo nemoteno delovanje sistemov. Tudi povprečni promet v delovnem času je porasel in namesto običajnih 25-40 Gb/s znaša 55-60 Gb/s.

Storitev ARNES Učilnica je imela pred pandemijo bolj malo uporabnikov. V ponedeljek se je priključilo že 900, v torek pa kar 1400 uporabnikov. Povečuje se tudi število registracij novih uporabnikov.

V trenutni pandemiji se tako izkazuje, da je internet resnično postal kritična infrastruktura, saj se uporablja tako za kratkočasenje kot delo. Če bi odpovedal, bi bile posledice podobno...

62 komentarjev

Sesutje turške lire podžgalo promet na turških kriptomenjalnicah

vir: Forbes
Forbes - Nagli premiki turške lire, ki je v minulih dneh izgubila tretjino vrednosti, skupno pa v celem letu skoraj polovico, danes pa je manjši del izgub nadoknadila, so povzročili povečanje zanimanja za kriptovalute v Turčiji. Največja turška menjalnica Koinim je zabeležil 63-odstotno rast prometa v bitcoinih, BTCTurk 35-odstotno rast, Paribu pa kar podvojitev prometa. V Turčiji kriptovalute niso prepovedane ali strogo regulirane, tako da lahko prebivalci enostavno nakazujejo denar na menjalnice in kupujejo kriptovalute. Zaradi tega je zrasel promet predvsem na običajnih menjalnicah, ne pa na primer na LocalBitcoins, ki je P2P menjalnica, uporabna zlasti v državah z omejitvami, denimo v Iranu.

Zanimivo je, da nekateri Turki...

9 komentarjev

Nerazumljivi in škodljivi posegi MJU v internet

Slo-Tech - Z lansko novelo zakona o državni upravi so Arnesove naloge nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente (SI-Cert), upravljanja internetnega vozlišča (SIX) in nacionalnega registra za vrhnjo domeno .si (Register) prešle pod pristojnost Ministrstva za javno upravo (MJU). To je v skladu z novimi pristojnostmi zahtevalo spremembe sklepa o ustanovitvi Arnesa in določitev upravljanja SIX-a kot javne službe. Vlada je s potrditvijo sprememb dejansko podržavila SIX, ki ga je Arnes do januarja letos upravljal v dogovoru s skupnostjo ponudnikov internetnih storitev in vsebin.

SIX je imel burno zgodovino
SIX (Slovenian Internet eXchange) je internetno vozlišče, stičišče omrežij ponudnikov internetnih storitev ali vsebin,...

19 komentarjev

Promet po internetu: večina za razvedrilne vsebine, torrentov manj

Slo-Tech - Sandvine je objavil svojo polletno študijo internetnega prometa po svetu, ki kaže, na kaj odpade največji delež prenesenih podatkov. Pomislili bi, da večino potratimo za prenose vsebin prek torrentov, a to ni res. Daleč največji kos kolača poberejo razvedrilne vsebine na zahtevo (streaming). Pričakovano je ta delež najvišji v Ameriki, kjer je teh storitev več, medtem ko se Evropejci zatekamo tudi k manj legalnim alternativam.

Poglejmo najprej Evropo, in sicer dostop do interneta prek žičnih povezav. V povprečju uporabnik z interneta prenese 14 GB, medtem ko vanj pošlje 3,4 GB podatkov. Mediana za ti vrednosti znaša 6,3 GB in 751 MB; torej ima porazdelitvena krivulja izrazit debel rep v...

18 komentarjev

Amazonov dobiček načele intenzivne investicije

The New York Times - Amazon je po rekordnih poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju lanskega leta to leto začel nekoliko skromneje. Kot je razbrati iz njihove objave, so prihodki od prodaje znašali 9,86 milijarde dolarjev, kar je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pa 24 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju (ki je seveda praznično obarvano). Dobiček je upadel na 201 milijon dolarjev, kar je za tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

Padec dobička ni posledica slabšega poslovanja, ampak investicij in širjenja podjetja. Amazon v zadnjem času intenzivno gradi nova skladišča in podatkovne centre, s čimer želi dolgoročno pomagati poslu. Samo lani so zgradili 13 novih skladišč oziroma...

3 komentarji

Prodaja e-knjig strmo navzgor, papirnatih navzdol

Projekcije za prihodnost kažejo povečevanje prodaje e-knjig.

vir: Reuters
Reuters - Združenje ameriških založnikov (AAP) je objavilo poročilo o prodaji knjig januarja letos, ki kaže porast priljubljenosti e-knjig in upad prodaje papirnatih izdaj.

V tem obdobju so prodali za 70 milijonov dolarjev e-knjig, kar je za 116 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko je porasla tudi prodaja avdio knjig, ki so prinesle 6,5 milijona dolarjev prometa ali osem odstotkov več kot leto pred tem.

Prodaja vseh knjig vključivši tiskane izdaje je temu navkljub zabeležila dvoodstoten padec in pristala pri 806 milijonih dolarjev. To gre na rovaš padca prodaje tiskanih knjig v prav vseh kategorijah, razen knjig z versko vsebino, kjer beležijo šestodstotno rast. Statistiko prodaje e-knjig AAP vodi že devet let in prav vsako leto je prodaja e-knjig narasla.

31 komentarjev