»

Tudi Svet EU za enotne polnilnike elektronskih naprav

Slo-Tech - Svet Evropske unije je danes sprejel stališče o enotnem priključnem standardu za polnilnike pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih fotoaparatov, slušalk, prenosnih zvočnikov in igralnih konzol. Države članice so dogovorile o skupnem stališču, ki opredeljuje mandat za pogajanje o končni odločitvi. Stališče je sprejel Odbor stalnih predstavnikov (Coreper), dodane pa ima tudi piktogram in specifikacije, ki dejansko opisujeta standard USB-C.

S tem se o potrebi po uvedbi enotnih polnilnikov strinjajo vse tri ključne institucije za sprejemanje evropske zakonodaje. Evropski parlament je že leta 2020 pozval k poenotenju, lani septembra pa je svoj predlog dala še Evropska komisija kot izvršna inštitucija. Mandat, ki ga je dobil Svet, omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom, saj morata končni predlog, ki bo postal zakonsko zavezujoč, potrditi oba.

Evropska komisija je ob pripravi lanskega predloga ocenila, da bi lahko Evropejci letno privarčevali 250 milijonov...

45 komentarjev

Evropska komisija uradno predlaga en standard za polnjenje elektronskih naprav

Slo-Tech - Po pričakovanjih in napovedih je Evropska komisija konec minulega tedna predlagala enotne polnilnike za elektronske naprave, s čimer želijo standardizirati priključke in zmanjšati količino elektronskih odpadkov. Po raziskavah ima trenutno povprečen Evropejec tri različne polnilnike, izmed katerih uporablja le dva.

Na področju polnilnikov je včasih vladal še večji kaos, ki ga je industriji uspelo solidno poenotiti. Z več ducatov standardov smo prispeli do treh: microUSB, USB-C in Apple. To pa je še vedno točno dva standarda preveč, meni Komisija, ki odkrito navija za USB-C. Komisija je zato predstavila predlog novele direktive za radijsko opremo, ki predpisuje USB-C za pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in prenosne konzole. Prav tako Komisija predlaga, se polnilniki začno prodajati ločeno, tako da bi jih kupili le, če bi jih resnično potrebovali.

Dodatne spremembe se obetajo še na področju hitrega polnjenja, ki ga je treba regulirati, da ne...

27 komentarjev

Zdaj pa res enotni polnilniki v EU

Reuters - Saga o enotnih polnilnikih za telefone v EU se vleče že od prvih sramežljivih začetkov pred dvanajstimi leti, ki so bili sicer neobvezni dogovor proizvajalec, a je vseeno poskrbel, da imamo danes le tri pomembne formate: umirajoči microUSB, novi USB-C in Applov priključek. Evropski poslanci so se že lani izrekli za dokončno poenotenje, sedaj pa se jim pridružuje še Komisija.

Po informacijah Reutersa kani Evropska komisija v četrtek predstavitvi osnutek zakonodaje, ki bo predpisoval enotni polnilnk za pametne telefone, tablice in slušalke. Edini, ki se temu jasno upira, je v resnici le Apple, saj so ostali že poenoteni na USB-C. Evropska komisija si za poenotenje prizadeva zaradi okoljskih aspektov, saj bi to precej zmanjšalo količino elektronskega odpada. Druga stran istega kovanca je namreč ločena prodaja polnilnikov od naprav, kar bo kupcem omogočilo selektiven nakup, saj bodo polnilec vzeli le, če ga bodo res potrebovali. Zanimivo je, da Apple trdi prav nasprotno, in sicer da...

108 komentarjev

Evropska komisija si bo prizadevala za lažjo menjavo baterij v telefonih

Slo-Tech - Čeprav je bila včasih zamenljivost baterij v telefonih samoumevna, so nas proizvajalci v zadnjih letih navadili da se nam zdi samoumevno ravno obratno. Telefoni, ki uporabniku omogočajo enostavno menjavo baterije, to posebej oglašujejo in veljajo za izjemo. Evropska komisija se po poročanju nizozemskega finančnega časnika Het Financieele Dagblad trudi to staro navado obuditi.

V časniku se sklicujejo na neuradne dokumente, ki so jih uspeli pridobiti. Uradno naj bi Komisija predlog v javno razpravo dala prihodnji mesec. Gre za del evropske strategije za zmanjšanje elektronskega odpada, kamor je sodilo tudi poenotenje polnilnikov za pametne telefone. Ocenili so, da je vsak Evropejec leta 2016 pridelal 16 kg elektronskih odpadov. Sedaj so na vrsti baterije, kjer sta problema dva. Večina telefonov ima baterije v zalepljenih predelih, kamor uradno ne moremo (ali smemo) dostopati, predvsem pa to ni enostavno, saj potrebujemo posebna orodja. Druga ovira je dejstvo, da nekateri...

52 komentarjev

Evropski poslanci želijo poenotenje polnilnikov

Evropski parlament - V Evropski uniji so ponovno vzniknili pozivi k poenotenju polnilnikov za mobilne telefone, ki imajo že dolgo zgodovino. Prvi okvirni dogovor je bil podpisan že leta 2009, a je šlo za neobvezno zagotovilo proizvajalcev, predvsem pa dogovor ni predvideval sankcij. Dogovor se je sicer iztekel leta 2012, a rezultati so ostali. Leta 2014 je bila sprejeta še ena neobvezna direktiva, ki je dodatno poenotila situacijo. Trenutno imamo v Evropi (in tudi po svetu) tri standarde: microUSB, novi USB-C ter Applov priključek. To sta točno dva standarda preveč, menijo evropski poslanci.

Ta teden so v evropskem parlamentu razpravljali o možnosti uvedbe prisilnih ukrepov, ki bi zagotovili enotne polnilnike za vse pametne in mobilne naprave. Ugotovili so, da neobvezujoč pristop in spodbujanje industrije k poenotenju nista obrodila sadov, zato bo treba odločneje ukrepati. Na naslednjem plenarnem zasedanju lahko pričakujemo resolucijo evropskega parlamenta o tej težavi, ki letno ustvari več kot 51.000...

48 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Evropski parlament za izdelke z daljšo življenjsko dobo

Evropski parlament - Poslanci Evropskega parlamenta so se na plenarnem zasedanju zavzeli za izdelke z daljšo življenjsko dobo, ki jih bodo kupci laže popravljali sami. Zaradi tega so apelirali na Evropsko komisijo, države članice in same proizvajalce, naj izvedejo ustrezne ukrepe, ki bodo to zagotovili. Resolucijo, ki opisuje predlagane ukrepe, so sprejeli s 662 glasovi za in 32 proti.

Nobena skrivnost ni, da znajo proizvajalci dandanes zelo natančno izračunati, koliko časa bo v povprečju posamezen izdelek deloval. Kakovost v proizvodnji tako prilagodijo zahtevani garancijski dobi. Pri vezanju rok potrošnikom gredo še dlje in rezultat so izdelki, kakršen je Microsoft Surface Laptop. Tega ne moremo niti odpreti, kaj šele zamenjati kakšne...

202 komentarja

Majhni in veliki zapleti pri menjavi Galaxy Note 7

Slo-Tech - Samsung na vse mogoče načine rešuje situacijo, ki jo je povzročil vpoklic vseh telefonov Galaxy Note 7 zaradi obvezne zamenjave baterije, saj se je več deset starih vnelo ali eksplodiralo. Trg mu očitno verjame, saj so se delnice po ogromnem 10-odstotnem padcu že skoraj vrnile na prejšnje ravni. Vseeno pa zamenjava ne poteka povsem gladko, zapleti pa segajo od neverjetno banalnih do bolj resnih.

Med banalne sodi zaplet s programsko posodobitvijo, ki je v nepopravljenih Galaxyjih Note 7 onemogočila uporabo polovice baterije, hkrati pa uvedla enostavno razlikovanje med tveganimi (potrebnimi zamenjave) in popravljenimi telefoni. Samsung je to elegantno storil tako, da je ikona za stanje baterije zelena, če je telefon brezhiben, in rdeča, če ni. Problem?

31 komentarjev

V pripravi enotni standard za polnilce prenosnih računalnikov

Slashdot - Ko je EU uspela pritisniti na proizvajalce pametnih telefonov, da bodo poenotili standarde za izdelavo polnilcev, tako da ne bomo potrebovali več za vsako znamko svojega, je bil to velik uspeh. Še večji uspeh pa bi bil isto doseči pri prenosnih računalnikih, kjer je situacija še slabša. Proizvajalcev in sestavljavcev je vedno več, polnilcev pa nič manj.

Pojavljajo se prvi poizkusi, da bo to dosegli. IEEE je osnoval delovno skupino UPAMD (Universal Power Adapter for Mobile Devices), ki si prizadeva standardizirati polnilce za vse prenosne naprave. Nanj bo mogoče priključiti katerokoli...

97 komentarjev